Fermierii nemți se plângă că cei din Elveția cumpără masiv terenuri agricole în Germania
Violina Gorcinschi -Fermierii nemți concurează cu cei elvețieni pentru terenurile agricole din Germania. Tensiunea dintre fermierii germani și omologii lor elvețieni crește la zona de graniță din Baden-Württemberg din sudul Germaniei. Elvețienii preiau pământul în masă, fiind dispuși să plătească mai mult pentru a cumpăra sau a arenda suprafețele agricole. Un acord vechi de aproape 70 de ani le permite fermierilor elvețieni să folosească pământ german și să exporte înapoi în Elveția produsele agricole, fără taxe vamale.
Elvețienii cumpără terenuri agricole din Germania și cresc prețul arendei. Tot mai mulți fermieri din Elveția cultivă pe terenuri agricole din Germania, în urma vechiului acord privind cooperarea internațională în zonele de frontieră, s-a relatat în Südkurier, publicație citată de Farmer.pl.
Concurență mare pentru terenurile agricole din Germania
O rivalitate funciară între fermierii germani și elvețieni are loc în Baden-Württemberg, în zonele din apropierea graniței cu Elveția. În districtul Waldshut, regiunea Freiburg, de exemplu, mai mult de jumătate din terenul arabil este controlat de către fermierii din Elveția. Germanii trebuie să concureze foarte feroce cu ei pentru fiecare bucată de pământ scoasă în arendă sau vânzare și, de obicei, pierd. Elvețienii sunt întotdeauna dispuși să plătească mai mult.
Citește și: Preț terenuri agricole și pășuni. Cât costă un hectar de pământ în fiecare județ
Achiziționarea și, în special, arendarea terenurilor pe teritoriul Germaniei este foarte profitabilă pentru fermierii elvețieni datorită acordului germano-elvețian din 1958. Potrivit acestuia, fermierii elvețieni pot importa mărfuri din Germania în Elveția fără taxe vamale dintr-o zonă de frontieră de zece kilometri.
Terenurile agricole din Elveția sunt mai scumpe, iar costurile de producție agricolă sunt mai mari decât în Germania. Având teren în zona de frontieră germană, deținătorii acestuia pot produce mai ieftin și pot vinde la un preț mai mare în Elveția fără să plătească taxe vamale. În plus, acești fermieri pot beneficia de subvenții UE, avantajele fiind duble. De aceea, elvețienii cumpără și închiriază teren în Germania și sunt dispuși să plătească sume mai mari la hectar decât fermierii germani pentru că valorificarea va fi mai profitabilă.
Citește și: Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic
Organizațiile regionale ale industriei trag un semnal de alarmă și cer intervenția autorităților în această problemă, cerând să li se ofere și posibilitatea de a exporta fără taxe vamale către vecinii lor pentru a echilibra regulile jocului. Potrivit estimărilor asociației agricole, mai mult de jumătate din terenul arabil din districtul Waldshut este deja deținut de 300 de fermieri elvețieni.