Prima salată în solariile legumicultorului Laurențiu Mălăescu, la final de ianuarie: ”Nu pun mai multă decât pot să vând”

Prima salată cultivată în solarii va putea fi consumată la final de lună ianuarie. Cel puțin în ferma legumicultorului Laurențiu Mălăescu, solariile au fost curățate de ultimele tomate și s-a cultivat deja salata verde. Anual, fermierul surprinde consumatorii cu cele mai timpurii legume, de la salata din luna ianuarie la primele tomate apărute în solariile sale.
Laurențiu Mălăescu, din comuna Bălești, județul Gorj a cultivat deja salata pentru următorul sezon. Plantele vor putea fi vândute începând de la finalul lunii ianuarie, iar pînă atunci producătorul va avea grijă să le ofere condiții optime de dezvoltare, chiar dacă vorbim chiar și de încălzirea solariilor, dacă temperaturile o vor impune.
Citiți și: Un tânăr fermier din Gorj cultivă roșii-gigant care ajung să depășească 1,5 kg

La data de 20 noiembrie, legumicultorul va avea spre vânzare salată verde
Producătorul român intenționează să vândă salata verde către un aprozar din zona Devei și să obțină 3 lei/bucată, având în vedere investiția de peste 10.000 de lei la 1.000 de metri pătrați cultivați, așa cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Am scos roșiile și am plantat două solarii de salată verde și mai am trei solarii până în decembrie pe care urmează să le plantez. Am încălzire, dar momentan nu le încălzesc. În trei solarii, dacă va fi frig afară, cu temperaturi sub -5 grade, atunci le încălzesc să nu le afecteze. La începutul lui noiembrie am plantat și preconizez că la finalul lui ianuarie voi ieși cu salata pe piață, în jur de 20-25 ianuarie. Majoritatea pun salata să iasă de sărbători, eu pun între, eu în martie deja sunt gata cu salata, încep plantarea la roșii. Am făcut un calcul, investiția ar fi undeva la 1.000 de metri pătrați, cu tot cu încălzire, între 8.000 și 10.000 de lei, vorbesc și de semințe, turbă, de tot”, a menționat Laurențiu Mălăescu.
În ianuarie, Laurențiu Mălăescu va vinde salata cu 3 lei/bucata
Legumicultorul a spus că și-ar dori un preț bun pe munca sa, mai ales că investițiile au fost pe măsură. Anul acesta și-ar dori să vândă salata verde la 3 lei bucata și deja are doritori.
”Am văzut că salata la producător e 1,5 lei bucata, ce să faci cu prețul acesta? Așa era acum 10 ani. Eu în ianuarie, intenționez să o vând cu 3 lei/bucată, așa am dat-o și anul trecut, prețul de angros. Nu am precontracte pentru salată, dar pot să spun că am discutat cu un reprezentant al unor aprozare, el ia marfa de la noi din zonă, fiind din zona Deva, județul Hunedoara. Eu cresc o salată medie, de 300-400 de grame. În două luni se face de recoltare, dar în inuarie, în magazine oricum salata se vinde cu 5 lei. Eu mi-am făcut niște calcule, nu trebuie să ies cu ea pe piață când este suprasaturată, ci ori mai devreme ori mai târziu ”, a explicat legumicultorul gorjean.
Citiți și: Salata trufanda are cel mai mare preț de pe piață de până acum: 3 lei bucata
Laurențiu Mălăescu: Legumicultorii fac greșeala că pun mai mult decât post să vândă
Modelul său de producție este unul ușor atipic. Lurențiu Mălăescu iese pe piață atunci când salata verde nu se găsește în cantități mari, tocmai pentru a putea negocia cu angrosiștii un preț de achiziție mai bun.
”Nu pun mai multă salată decât pot să vând la un preț care să îmi aducă profit. Nu muncim degeaba, de aceea ne sacrificăm timpul și viața, să avem și noi un profit. Cheltuielile sunt mari, am încălzirea pe motorină, niște aeroterme, este scump combustibilul, de aceea nu încălzesc tot timpul. Inputurile s-au scumpit și ele, acum folia este mult mai scumpă și toate costă. Mulți fac greșeala că pun mai mult decât pot să vândă. Și eu aș putea, dar mi-e greu să muncesc și câînd să mă bucur de beneficii să o arunc. Eu pun cât știu că pot să vând și să pot să negociez un preț decent”, a punctat legumicultorul Laurențiu Mălăescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.





