În ultimele două luni, România a făcut pași uriași pe piețele din țările terțe: De la exportul de carne în Japonia, la legume românești în Doha și Dubai
agrointeligenta.ro -În luna martie a acestui an, comisarul european pentru agricultură vizita România pentru prima dată de la preluarea portofoliului. Într-un interviu acordat emisiunii noastre – ”Cultivat în România” de pe România TV, oficialul de la Bruxelles vorbea deschis despre piața comuniatră și despre țările terțe ca și gură de oxigen pentru fermierii români și nu numai.
La doua două luni distanță de la acest sfat prietenesc dat de Hogan, decidenții responsbaili de agricultura românească au trecut la fapte și deja s-au făcut pași esențiali către desfacerea produselor românești în câteva țări-cheie: Iordania, Japonia, Emiratele Arabe Unite și Quatar. Ar fi urmat și China, însă deocamdată ministrul Daniel Constantin a fost nevoit să își amâne vizita în Asia pentru a participa marți, la Senat, la dezbaterea moțiunii simple pe agricultură depusă de PNL săptămâna trecută.
Putem exporta carne în Japonia
Prima veste bună a venit în aprilie din partea ANSVSA care a dat publicității un comunicat de presă în care anunța că abatoarele românești sunt eligibile pentru exportul de carne în Japonia. Anunțul a venit după o vizită oficială a asiaticilor la noi în țară, unde au vizitat atât ferme, cât și puncte de abatorizare și de procesare. ”Ambasada României la Tokio a transmis către ANSVSA o informare oficială din partea autorității competente din Japonia, prin care se certifică faptul că procedurile din abatoarele din România îndeplinesc criteriile necesare pentru exportul de carne de porc. Aceasta este una dintre formalitățile necesare pentru realizarea exportului de carne de porc pe piața japoneză, export solicitat de partea română în anul 2013”, a anunțat ANSVSA pe 17 aprilie anul acesta.
Export de animale vii către Iordania
A urmat apoi dialogul continuat cu Iordania, discuțiile fiind începute încă de anul trecut de Vladimir Mănăstireanu, fost președinte al ANSVSA, și continuate de Dumitru Băiculescu, actualul șef al Autorității. ” Un obiectiv foarte important pentru mine este și acest lucru, respectiv deblocarea piețelor pentru export, atât pentru carne cât și pentru animale vii”, a declarat acesta din urmă la începutul lunii aprilie, lună în care au fost făcute și primele exporturi din acest an de berbecuți. În ciuda faptului că Federația Națională Pro Agro vorbește despre faptul că fermierii nu ar fi primit cel mai bun preț pentru animalele livrate, nu există încă date oficiale despre condițiile contractelor încheiate și nici despre vreo nemulțumire a crescătorilor implicați.
Țările arabe ne-au cerut legume românești
Nu doar animalele vii din România sunt căutate de țările arabe, ci și restul produselor agroalimentare, ceea ce a condus, săptămâna trecută, la luarea unei decizii cruciale pentru comerțul nostru în acea parte a lumii. ”La nivelul ministerului, încercăm în acest moment să deschidem piețele externe. Am semnat deja un acord pentru livrarea de produse agroalimentare către statele arabe, care au cerut legume, cereale și animale. Ele importă foarte multe produse din Australia și Noua Zeelandă, deși — din punct de vedere al prețului — e mai avantajos să aducă mărfurile din Portul Constanța. Acordul semnat prevede înființarea unui centru de colectare la Constanța și a altuia în Doha sau Abu Dhabi, însă noi trebuie să avem continuitate în aprovizionare. De asemenea, este necesar să asigurăm aceeași calitate, dar și cantitate pentru produsele livrate. Să nu uităm de etichetare, care e foarte importantă, și care, din luna iunie, trebuie să intre în aplicare„, a spus Daniel Botănoiu pentru Agerpres.
Vizită-fulger cu rezultate concrete în Quatar
Pasul următor a fost făcut firesc la finele săptămânii trecute, când o delegație a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a efectuat o vizită oficială la Doha, capitala statului Quatar. Ministrul Daniel Constantin și secretarul de stat Daniel Botănoiu au reușit să parafeze cu omologii lor un memorandum de cooperare între România și statul Qatar pentru inițierea unor relaţii bilaterale în domeniul agriculturii.
”Având în vedere că în Qatar se importă circa 90% din produsele agroalimentre, comerțul poate reprezenta o soluție pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale. În cadrul discuțiilor de astăzi, a fost reiterată ideea că România va trimite primul său atașat agricol la Doha, în vederea dezvoltării unui punct de intrare pentru regiunea Golfului pentru produsele agricole românești”, a declarat Daniel Constantin. Totdată, ministrul Mediului din Quatar, Ahmad Al-Hemaidi a reînnoit invitația, acceptată de partea română, de a participa alături de agenți economici la Târgul internațional de agricultură din luna noiembrie, AGRITEQ 2015, care se va desfășura la Doha.
În cadrul vizitei-fulger de sâmbătă, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a avut o întrevedere și cu managementul companiei Hassan Food, interesată de investiții și comerț.