• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • O petiție inițiată în Germania ar putea schimba legislația privind plantele transgenice în UE: Se cere etichetarea conținutului de OMG pentru toate produsele de pe piață

  agrointeligenta.ro -

  O petiție inițiată de lideri ai societății civile din Germania solicită Parlamentului național și Guvernului să modifice legislația națională astfel încât etichetarea produselor să includă și informații despre conținutul acestora de plante modificate genetic, conținut direct sau indirect. Documentul cere ca Germania să se implice ca această măsură să fie implementată și la nivelul Uniunii Europene.

  Când se ia în discuție etichetarea alimentelor care conțin sau care s-au obținut cu ajutorul plantelor transgenice, lupta este, de regulă, foarte clară: sunt cei care se opun biotehnologiilor și care doresc ca ele să fie incluse explicit pe etichete, și cei care susțin că plantele transgenice nu prezintă nici un pericol și are trebuie să fie permise pentru cultovare și în UE. Recent, un grup de oameni de știință și o componentă importantă a societății civile din Germania au lansat o campanie prin care solicită ca orice aliment sau produs care conține sau care a fost obținut cu plante modificate genetic să fie etichetat ca atare.

  Etichetare corectă nu doar pentru alimente

  Neobișnuita cerere va avea, cu siguranță, implicații politice mai largi întrucât, dacă Guvernul va asculta vocea petiționarilor, germanii vor afla care este nivelul real de răspândire al plantelor transgenice în alimentație și nu numai, întrucât etichetarea va fi valabilă nu doar pentru alimente, ci și pentru îmbrăcăminte, medicamente, detergenți. Există posibilitatea ca efectul să fie acela ca cetățenii să își dea seama că sunt consumatori constanți de plante transgenice, fără a le fi fost pusă vreodată sănătatea în pericol.

  Petiția adresată Parlamentuui german și Guvernului circulă în prezent în mediul online și cere decidenților politici atât modificarea legilației naționale de etichetare, cât și o implicare într-un proces identic la nivelul UE.

  Potrivit revistei Science Magazine, textul petiției a fost redactat de Horst Rehberger, un cunoscut activist care conduce Forumul ”Motivul Verde” (Forum Grüne Vernunft /Forum Green Reason). Documentul se bucură deja de susținerea publică a unor importnați politicieni germani, dar și a câștigătorului premiului Novel pentru Medicină, biologul Christiane Nüsslein-Volhard.

  50.000 de semnături obligă Parlamentul să dezbată propunerea

  Dacă documentul lansat de societatea civilă privind etichetarea produselor care conțin sau au fost produse cu ajutorul plantelor transgenice va aduna cel puțin 50.000 de semnături într-un interval de 4 săptămâni, Parlamentul Germaniei este obligat, prin lege, să ia în considerare aceată petiție.

  etichetarea produselor cu omg

  În prezent, legislația germană prevede deja etichetarea specială pentru produsele obținute direct din plante modifciate genetic, așa cum este cazul uleiului obținut din soia transgenică. Totuși, multe produse alimentare sunt ocolite de actualele prevederi întrucât acestea nu acoperă zona în care ele au fost obținute indirect cu OMG-uri. Mai mult, există portițe înșelătoare pentru consumatorul german, așa cum este, de exemplu, situația în care un porc este hrănit la o fermă cu soia modificată genetic, dar dacă cu 4 săptămâni înainte el este trecut pe altă hrană, producătorul poate eticheta acea carne ca fiind ”fără OMG”.   


  Te-ar mai putea interesa

  Platforma pentru micii producători de legume – încă un proiect eșuat al Ministerului Agriculturii Tiruri încărcate cu soia modificată genetic – depistate în Bihor! Șoferii au abandonat camioanele! George Cățean – audiat în Comisiile parlamentare pentru funcția de ministru al Agriculturii

  Ultimele știri

  93,76 euro pe cap de bovină – subvenția ANT pe care o primesc crescătorii din Bulgaria Se pregătește un nou sprijin pentru fermieri în afară de ajutorul de minimis și ajutorul de stat Șeful APIA: Fermierii care lucrează pământul au dreptul să încaseze subvențiile, nu proprietarii!