• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O petiție inițiată în Germania ar putea schimba legislația privind plantele transgenice în UE: Se cere etichetarea conținutului de OMG pentru toate produsele de pe piață

    agrointeligenta.ro -

    O petiție inițiată de lideri ai societății civile din Germania solicită Parlamentului național și Guvernului să modifice legislația națională astfel încât etichetarea produselor să includă și informații despre conținutul acestora de plante modificate genetic, conținut direct sau indirect. Documentul cere ca Germania să se implice ca această măsură să fie implementată și la nivelul Uniunii Europene.

    Când se ia în discuție etichetarea alimentelor care conțin sau care s-au obținut cu ajutorul plantelor transgenice, lupta este, de regulă, foarte clară: sunt cei care se opun biotehnologiilor și care doresc ca ele să fie incluse explicit pe etichete, și cei care susțin că plantele transgenice nu prezintă nici un pericol și are trebuie să fie permise pentru cultovare și în UE. Recent, un grup de oameni de știință și o componentă importantă a societății civile din Germania au lansat o campanie prin care solicită ca orice aliment sau produs care conține sau care a fost obținut cu plante modificate genetic să fie etichetat ca atare.

    Etichetare corectă nu doar pentru alimente

    Neobișnuita cerere va avea, cu siguranță, implicații politice mai largi întrucât, dacă Guvernul va asculta vocea petiționarilor, germanii vor afla care este nivelul real de răspândire al plantelor transgenice în alimentație și nu numai, întrucât etichetarea va fi valabilă nu doar pentru alimente, ci și pentru îmbrăcăminte, medicamente, detergenți. Există posibilitatea ca efectul să fie acela ca cetățenii să își dea seama că sunt consumatori constanți de plante transgenice, fără a le fi fost pusă vreodată sănătatea în pericol.

    Petiția adresată Parlamentuui german și Guvernului circulă în prezent în mediul online și cere decidenților politici atât modificarea legilației naționale de etichetare, cât și o implicare într-un proces identic la nivelul UE.

    Potrivit revistei Science Magazine, textul petiției a fost redactat de Horst Rehberger, un cunoscut activist care conduce Forumul ”Motivul Verde” (Forum Grüne Vernunft /Forum Green Reason). Documentul se bucură deja de susținerea publică a unor importnați politicieni germani, dar și a câștigătorului premiului Novel pentru Medicină, biologul Christiane Nüsslein-Volhard.

    50.000 de semnături obligă Parlamentul să dezbată propunerea

    Dacă documentul lansat de societatea civilă privind etichetarea produselor care conțin sau au fost produse cu ajutorul plantelor transgenice va aduna cel puțin 50.000 de semnături într-un interval de 4 săptămâni, Parlamentul Germaniei este obligat, prin lege, să ia în considerare aceată petiție.

    etichetarea produselor cu omg

    În prezent, legislația germană prevede deja etichetarea specială pentru produsele obținute direct din plante modifciate genetic, așa cum este cazul uleiului obținut din soia transgenică. Totuși, multe produse alimentare sunt ocolite de actualele prevederi întrucât acestea nu acoperă zona în care ele au fost obținute indirect cu OMG-uri. Mai mult, există portițe înșelătoare pentru consumatorul german, așa cum este, de exemplu, situația în care un porc este hrănit la o fermă cu soia modificată genetic, dar dacă cu 4 săptămâni înainte el este trecut pe altă hrană, producătorul poate eticheta acea carne ca fiind ”fără OMG”.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se schimbă brusc. Alertă meteo de ploi, vânt puternic și ninsori în 22 de județe Când se seamănă semințele de roșii Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte