• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2015: De ce nu funcționează sistemul de programare a fermierilor pentru depunerea cererilor de plată

    agrointeligenta.ro -

    Fermierilor români li se trimit înștiințări despre ziua în care sunt programați să se prezinte la sediul APIA de carea aparțin pentru a-și depune cererea unică de plată și toate documentele aferente. Sistemul pare unul bun, doar că nu pare să funcționeze din cauză că mulți agricultori și crescători de animale ajunși în fața funcționarilor se trezesc să nu au toate actele necesare, așa că revin cu ”restanțele”, în timp ce alți fermieri preferă să fie prevăzători și să se intereseze personal la ghișeu despre formalitățile ce trebuie să le întreprindă înainte de ziua în care sunt programați.

    În județul Maramureș avem cea mai elocventă situație. La filiala APIA din Sighetu Marmaţiei, zilnic, zeci de fermieri aşteptă să îşi spună ofurile. Fiecare a primit acasă câte o invitaţie în care era specificată ziua şi ora la care să se prezinte pentru a-şi depune dosarele. Problema este că mulţi dintre ei nu respectă acest program, atunci când le soseşte rândul nu au dosarele complete şi vin şi în următoarele zile cu speranţa că vor găsi un răspuns la toate întrebările lor. Aşa se face că angajaţii instituţiei sunt nevoiţi să stea peste program pentru a-i lămuri pe fermieri unde trebuie să se adreseze spre a-şi rezolva problemele.

    APIA Sighet

    Potrivit Maramedia.ro, cei mai mulţi dintre fermieri sunt vârstnici, care nu prea au habar ce trebuie să facă şi nu înţeleg faptul că trebuie să aibă dosarele complete atunci când se prezintă pentru a-şi depune cererile pentru subvenţii. Mai mult decât atât, nu conştientizează faptul că îngreunează activitatea angajaţilor, dat fiind numărul mare de cereri preluate zilnic.

    La Bihor, APIA preia cam 700 de cereri de subvenţie pe zi, dar tot nu este de ajuns! Pentru ca toţi cei peste 39.300 de fermieri bihoreni să îşi poată depune cererile unice de plată până la termenul limită fără penalizări, respectiv 15 iunie, ar trebui ca numărul cererilor înregistrate zilnic să urce la 900 în condiţiile în care instituţia lucrează inclusiv sâmbăta şi duminica.

    „Ritmul actual de preluare a cererilor, de 700 pe zi, este necorespunzător, fapt pentru care rog fermierii să se prezinte la APIA la data programării. Cei care nu s-au prezentat, deşi au fost programaţi, o pot face în fiecare zi până la data de 15 iunie cu precizarea că prioritate vor avea cei programaţi în acea zi”, a declarat pentru Bihoreanul Florian Pavel, directorul APIA Bihor. Potrivit evidenţelor din județ din cei 26.671 de agricultori programaţi până săptămâna trecută s-au prezentat la ghişee doar 16.784 ceea ce înseamnă că 37% dintre fermierii invitaţi riscă să îşi piardă subvenţia pe teren.

    Prioritate pentru micii crescători de animale

    În Vrancea, conducerea Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a suplimentat numărul de funcționari care preiau în week-end cererile pentru subvenții europene din zona Văii Râmnicului. Directorul adjunct al APIA Vrancea, Petrache Riciu, a declarat pentru Monitorul de Vrancea spus că, pentru sâmbătă și duminică, au fost făcute programări pentru crescătorii de animale de pe Valea Râmnicului.

    Funcționarii spun că o parte din întârzieri sunt cauzate de modificările privind preluarea cererilor, dar nu numai. De exemplu, în zootehnie, cei de la APIA au programat pentru preluarea cererilor doar crescătorii de animale care au mai puțin de zece bovine. Urmează ca în perioada următoare să fie făcute programări și pentru ceilalți crescători de animale, astfel încât să fie respectat termenul limită de 15 iunie pentru depunerea cererilor unice.

    La Satu Mare, săptămâna trecută, doar 14% din cei peste 21.000 de fermieri care au primit subvenții anul trecut își înregistraseră cererile și pentru 2015. „Le recomand tuturor fermierilor să respecte programările pentru că altfel riscă să nu mai poată fi preluat dosarul pentru subvenţii”, a declarat directorul APIA Satu Mare, Gabriel Leș, citat de portalsm.ro.

    Se anunță noi modificări în legislație

    Ordonanța 3/2015 care reglementează condițiile și termenele pentru depunerea cererilor unice de plată urmează să fie modificată din nou de Guvern în această săptămână. Cele mai importante schimbări includ posibilitatea ca fermierii să înregistreze cererile la APIA și după 15 iunie, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare care depășește această dată, dar nu mai târziu de 25 de zile. Totodată, se va oferi posibilitatea ca și persoanele care utilizează pășuni și fânețe, dar care nu au animale, să primească subvenția pe suprafață cu condiția să valorifice fândul prin cosire cel puțin o dată pe an.

    Foto: Maramedia.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA