• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Violina Gorcinschi -

    Creșterea mușcatelor în grădină și ghiveci – reguli de îngrijire a mușcatelor, cele mai populare plante decorative. Aflați din acest articol care este soiul potrivit de mușcată pentru plantare în grădină sau cultivare pe balcon, cum se plantează și cum se îngrijește mușcatade primăvara până iarna.

    Informaţiile publicate pe site-ul agrointel.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

    Mușcata, denumită științific și Pelargonium domesticum, este una dintre cele mai apreciate flori de interior și grădină. Ușurința de a crește și întreține mușcatele, precum și varietatea soiurilor, culorilor și formelor au făcut din această plantă o pată de culoare ce aproape că nu lipsește din nicio gospodărie. Mușcata poate fi cultivată atât în exterior – în grădină sau pe balcon, cât și la interior. Cel mai adesea, mușcatele se cresc în ghivece sau în jardiniere.

    Citiți și: Cinci sfaturi pentru îngrijirea mușcatelor

    Soiuri de mușcate (foto: Youtube)

    Mușcate – soiuri populare

    Mușcatele vin în diferite forme și culori, lista de soiuri fiind destul de lungă. Avantajul este că orice tip de mușcată e ușor de întreținut, înfrumusețând casele și grădinile cu puțin efort din partea proprietarilor. În general, mușcatele se împart în trei categorii:

    Printre cele mai apreciate soiuri de mușcate se află:

    Citiți și: Muşcata de Sântion a fost înscrisă pentru obţinerea protecţiei la nivel european

    Creșterea mușcatelor – condiții necesare

    Pentru a asigura creșterea și înflorirea mușcatelor, este nevoie de temperaturi optime de 18-20 grade Celsius ziua și 10-12 grade în timpul nopții. Iarna, în perioada de repaus vegetativ, mușcata are nevoie de 5-10 grade Celsius.

    Lumina este unul din factorii cei mai importanți pentru mușcate. Înflorirea și intensitatea acesteia este de terminată de aceste condiții de lumină. Cum s-a menționat mai sus, unele soiuri nu tolerează lumina directă a soarelui, însă pentru toate tipurile de mușcate este dăunătoare expunerea în razele directe în perioadele de caniculă.

    Vara, când temperaturile sunt foarte ridicate, umiditatea substratului trebuie să fie moderată, pentru ca solul să fie în permanență reavăn. Iarna, însă, nivelul de umiditate din sol trebuie să fie mai scăzut. Totodată, mușcata rezistă și la o umiditate scăzută a aerului.

    În ceea ce privește substratul, acesta trebuie să fie bogat în nutrienți și să fie bine drenat.

    Mușcate – plantarea în grădină

    Procesul de plantare la mușcate este destul de simplu, precum și întreținerea și îngrijirea acestora atât în casă, cât și în grădină. Primul pas este alegerea locului de plantare. Acesta trebuie să fie unul însorit. Pământul trebuie să fie bine drenat și fertil.

    De obicei, mușcatele se plantează primăvara, utilizând un amestec de nisip și pământ cu frunze – acesta se poate prepara acasă sau achiziționa de la magazinele specializate. În lunile aprilie-mai se recomandă îngrășământ special, lichid, solid sau organic.

    Plantarea mușcatelor se poate realiza fie prin semințe, fie prin plantare directă a mușcatelor cumpărate. Cele plantate prin semințe necesită mai multă atenție și îngrijire, semănatul pentru răsad făcându-se în luna ianuarie. Pământul se pregătește afânându-l și plantând semințele care ulterior se acoperă superficial cu pământ. Mușcatele vor germina în 10 zile în condițiile potrivite. Substratul de la suprafață trebuie să fie mereu umed. În trei săptămâni, plantele ajung suficient de dezvoltate și ulterior, când nu mai este risc de îngheț, pot și plantate afară.

    Citiți și: Păstrarea mușcatelor peste iarnă – sfaturi esențiale

    Mușcate în ghiveci (foto: housedigest.com)

    Mușcate – plantare în ghiveci sau jardinieră

    Mușcatele fac parte din cele mai apreciate flori de apartament, datorită rezistenței la condiții variate. Totuși, mușcatele au nevoie de suficient soare pentru a se putea dezvolta și înflori. Florile se plantează în jardiniere sau ghivece lungi, dreptunghiulare.

    Plantarea în ghiveci se face prin semințe. Înainte de a alege soiul, este necesară o documentare despre cum se comportă și cum se dezvoltă fiecare soi. În ghivecele alese se pun trei sferturi de pământ special pentru mușcate, după care se pun semințele care se acoperă cu substrat de pământ. Solul se menține mereu umed, fără a face excese.

    Planta are nevoie de multă lumină și de mai multă apă în zilele foarte calde. Udările au loc dimineața, la rădăcină.

    Mușcatele se pot cumpăra direct la ghiveci și apoi se poate schimba ghiveciul sau plantele se mută în jardinieră. Plantarea este ușoară în aceste situații întrucât rădăcinile sunt deja formate și transplantarea se face păstrând substratul cu care a fost cumpărată floarea. Trebuie avut grijă ca noul ghiveci să fie suficient de mare, iar apoi, peste floare se vine cu un strat suplimentar de pământ.

    Mușcatele se udă bine după plantare.

    Citește și: Plantarea lalelelor primăvara: pașii ca toți bulbii să dea flori

    Îngrijirea mușcatelor (foto: horticulture.co.uk)

    Îngrijire mușcate

    Udarea mușcatelor, necesar de apă. În cazul mușcatelor, îngrijirea constă, în mare parte, în udarea și fertilizarea corespunzătoare a acestora. Mușcatele iubesc apa, astfel că, în timpul verii, plantele se udă de cel puțin 2-3 ori săptămânal sau imediat ce se usucă pământul. Udările au loc dimineața, înainte ca soarele să răsară. Iarna, când plantele se află în repaus, se depozitează în încăperi răcoroase și se reduce frecvența udărilor. Astfel, plantele vor rămâne verzi tot timpul anului și pot chiar înflori în sezonul rece. În niciun caz mușcatele nu se pun deasupra caloriferelor pentru că riscă să îmbătrânească prematur sau chiar să moară.

    Ingrășăminte la mușcate. Fertilizarea se realizează în perioada de creștere vegetativă, utilizând un îngrășământ special. Începând cu perioada de formare a bobocilor florari și înflorire, se poate aplica îngrășământ cu o doză mare de azot și potasiu, destinat mușcatelor sau florilor. Fertilizarea se oprește în perioada de repaus.

    Citește și: Bobocii de orhidee se ofilesc și cad – cauze, remedii

    Tăieri la mușcate. Pentru mușcate este importantă și scurtarea lăstarilor, pentru a crește vigoarea și densitatea plantelor. De obicei, mușcatele pot să devină lungi și rare dacă sunt lăsate să crească fără intervenții, în special la plantarea în ghivece și jardiniere. La începutul sezonului, pe măsură ce cresc, tulpinile se scurtează cu circa 1,5 cm, cu ajutorul unor foarfece simple, de grădină sau chiar o unghieră ascuțită. În acest fel, vor crește mai mulți lăstari. Totodată, se taie și lăstarii sălbatici, la dimensiunea celorlalte tulpini.

    Tăierea florilor uscate la mușcate. Odată cu apariția florilor, este importantă eliminarea inflorescențelor vechi. De aceea, mușcatele se curăță regulat prin ruperea florilor ofilite, pentru a încuraja înflorirea în continuare. Odată cu florile, se elimină și frunzele uscate.

    Boli și dăunători la mușcate

    Mușcatele rezistă bine la boli și dăunători, însă au câțiva dușmani, care le pot afecta în condiții nefavorabile. De exemplu, putregaiul cenușiu care apare mai des iarna, când plantele stau în temperaturi mai scăzute, sub 15 grade, umiditate crescută și mai puțină lumină. Atacul apare pe frunze, care capătă pete brune care se extind și acoperă, în timp, întreaga suprafață. Pe țesuturile afectate pare un mucegai cenușiu.

    Poate apărea și putregaiul bacterian care atacă toate organele plantei, iar pe frunze apar pete rotunde, necrotice.

    Dăunătorii principali ai mușcatelor sunt afidele și musculița albă care sunt combătute cu insecticide specifice.

    Înmulțire mușcate

    Mușcatele se înmulțesc prin semințe sau butași. Pentru semințe, este nevoie de un sol cu un pH de 6,2-6,5 sau pământ special pentru flori din magazin. Ghivecele se curăță și se plantează semințele.

    Înmulțirea prin butași este mai des frecventate deoarece se pot obține plante identice cu cea din care au fost luați butașii. Procedura se poate efectua în orice perioadă a anului, dar e cel mai bine în perioada rece, lunile septembrie-octombrie.

    Butașii se taie sub nod și trebuie să aibă minim 3-4 noduri. După desprindere, frunzele de la nodurile de jos se rup. Butașul se pune într-un pahar cu apă sau puțin pământ și apoi se plasează într-un loc luminos. Într-o lună, se formează deja rădăcinile.

    Citiți și: Cea mai simplă și ieftină metodă de a înmulți mușcatele 


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare