De ce se înmulțesc focarele de pestă porcină africană chiar înaintea Crăciunului. Explicația unui medic veterinar

Pesta porcină africană (PPA) a devenit, de ceva timp, sperietoarea fermierilor crescători de porci, chiar înaintea Sărbătorilor de Iarnă. Cazurile de PPA se înmulțesc subit în această perioadă, iar mulți crescători au tendința să creadă în idei conspiraționiste. În fapt, explicația este una cât se poate de reală și logică.
Fermele mari și mici de suine au maximă atenție în această perioadă, sporind măsurile de biosecuritate. Șansele ca pesta porcină africană să apară chiar înainte ca porcii să fie sacrificați de Crăciun sunt mari. Cu atât mai mult acestea cresc în gospodăriile populației, unde, sincer vorbind, măsurile de biosecuritate sunt aproape inexistente.

Diana Ciobanu, medic veterinar și Responsabil Biosecuritate în una dintre fermele Premium Porc Group, a explicat că există mai mulți factori care determină înmulțirea cazurilor de PPA, chiar în această perioadă. Unul dintre aceștia este chiar libertatea de mișcare, cea care în cele din urmă poate purta virusul dintr-o fermă în alta.
”În ultima vreme circulă fel și fel de zvonuri, idei și păreri despre ideea că apar mai multe focare de pestă porcină în prejma sărbătorilor de iarnă. Sunt astăzi aici să dau câteva exemple, de ce se întâmplă acest lucru. În primul rând, oamenii circulă mai mult. În luna decembrie avem multe zile libere pentru că e Ziua Națională, vin Sărbătorile de Iarnă și astfel oamenii se plimbă, se duc la rude, la prieteni, la copii. Și atunci, dintr-o localitate în cealaltă se poate transmite prin autovehicule sau prin echipamentul nostru pe care îl purtăm zi de zi, pesta mai departe”, a punctat medicul veterinar.
Scarificarea porcilor fără respectarea normelor de biosecuritate
Pe lângă circulația mult mai intensă a oamenilor și animalelor, un alt factor important care stă la baza răspândirii PPA este lipsa neutralizării resturilor care rămân după sacrificarea porcinelor. Acestea sunt aruncate uneori neglijent, iar alte animale intră în contact cu ele. Dacă virusul a fost luat de o rozătoare, spre exemplu, aceasta poate ajunge ușor în altă fermă de suine pe care o poate transforma în focar.
”Un alt aspect ar fi: sacrificarea porcilor de Crăciun. Suntem un popor plin de tradiții și ne plac, le respectăm și este foarte important că ținem la ele, dar prin sacrificarea porcilor manipulăm sânge, organe, carcase de porc și nu respectăm normele de biosecuritate. Bineînțeles, în urma tăierii porcului rezultă diferite resturi care deseori acestea nu sunt neutralizate conform. Ele se aruncă în grădină, la gunoaie sau în diferite locuri neconforme, unde ajung diferite animale cum ar fi: căței, porci mistreți, rozătoare, etc. Aceste animale pot ajunge mai aproape de oricare altă fermă de porci și așa ajunge virusul pestei porcine mai aproape de o exploatație”, a menționat Diana Ciobanu, medic veterinar și Responsabil Biosecuritate în una dintre fermele Premium Porc Group.





