Porcul crescut tradițional, micul câștig al gospodarilor de Crăciun: ”Am avut șase porci și i-am dat pe toți la 20 lei kilogramul în viu”

Bătălia prețurilor la carnea de porc pentru Sărbători s-a dat și în acest an între crescătorii care vând direct din ferme și produsele din supermarkturi. Dacă marile magazine s-au întrecut în promoții, în cazul crescătorilor consumatorii spun că ”au ținut la preț” și mulți au rămas cu animalele nevândute.
Un crescător de animale a lansat în mediul online o întrebare adresată fermierilor care au avut anul acesta porci de vânzare. Acesta i-a chestionat pe aceștia cu privire la prețul mare, comparativ cu cel din supermarket, pentru carnea de porc și dacă în acest an au rămas cu animalele nevândute din cauză că au ținut la preț.

Porcul de Crăciun – bătălia prețurilor între gospodari și supermarket
Un crescător de animale a lansat în mediul online următoarea întrebare: ”Am dreptate că ați rămas cu porcii că tot în magazine se duc oamenii?”.
Răspunsul fermierilor nu a întârziat să apară iar dacă unii au afirmat că au vândut toți porcii pe care i-au avut disponibili, sunt și crescători care au spus că au preferat să păstreze animalele pentru ei decât să le vândă la un preț mic. Iată ce au răspuns crescătorii:
- ”Intenționat au lăsat carnea ieftină în magazine să nu o poată vinde producătorul roman pe a lui să dea faliment”;
- ”Eu aș face un test de carbon să vedem cât de veche este carnea din galantare magazinelor că eu am o bănuială că această carne este carne care a fost congelată prin anii 40 50 și acuma trebuie să scape de ea și ne o vinde nouă ca și când ar fi proaspătă de aia nu are niciun gust”.
- ”Se duc în magazine săracii oameni, pentru că bani au doar pentru câteva kilograme de carne nu pentru un porc întreg”;
- ”Una e să iei un porc crescut în gospodărie și alta este carnea din comerț umflată cu apă și alte substanțe dar trebuie să îți și permiți că dacă nu muncești nu poți cumpăra un porc și atunci iei un kilogram”;
- ”Eu am crescut patru porci. I-am dat doi și unul l-am tăiat pentru mine. Am vândut cu 17 lei kilogramul în viu, nu am mai pus și munca mea, curățenia și mersul la ei. O fac pentru că îmi place, acolo eu mă relaxez”;
- ”Din păcate crescătorii nu pot ține pasul cu supermarketurile. Într-un magazin cunoscut era 15 lei kilogramul de pulpă fără os iar la crescători se cer 18-20 lei în viu. Omul merge la magazin că poate să își aleagă exact ce și cât vrea, nu e obligat să cumpere sute de kilograme. Iar în ultimii ani oamenii au devenit mai selectiv, nu mai fac atâtea preparate ca în trecut, se limitează doar la cele preferate”;
- ”Nu este adevărat că fermierii au rămas cu animalele nevândute, eu am avut șase porci și i-am dat pe toți la 20 lei/kilogramul în viu”;
- ”Mai bine rămânem cu ei și îi tăiem când avem nevoie, decât să îi dăm pe degeaba și după aia să cumpărăm din supermarket, cel puțin dublu la preț, și cu atâtea chimicale in ei! Măcar știu ce mănânc din producția proprie. Noi nu le schimbam termenul de expirare sau ”compoziția”;
- ”Anul acesta a fost primul an în care am cumpărat porc, întotdeauna am crescut porci chiar doi unu pentru noi și unu pentru copii. Am calculat totul și mi-a ieșit varianta de a cumpăra un porc, este adevărat că am dat aproape 4.000 lei dar este incomparabil cu carnea din supermarket”;
- ”În județul Mureș găsești la fermieri și cu 9 lei nu cumpără oamenii sau învățat cu carnea la ofertă și cea la reducere că expiră eu am dat cu 11 lei kg abia am găsit client eu l-am sacrificat de gratis i l-am făcut bucăți, tot. Mulți au rămas cu ei nevânduți. Îmi pare bine să văd că în alte zone a mers bine porcul și știți de ce? Pentru că sunt din ce în ce mai puțini crescători”;
- ”Nu rămânea nimeni cu porcii dacă se redeschideau târgurile și permiteau oamenilor să vândă animale. Dar târg nu, punct de sacrificare nu, normal că oamenii nu au unde vinde”.
Prețurile au început deja să scadă în prezent, un fenomen care se întâmplă deseori cu câteva zile înainte de Crăciun. Unii producători au început să vândă porcii în viu cu prețuri care alternează de la 14 și chiar până la 11 lei pe kilogram.
Citiți și: Analiza pe care gospodarii trebuie să o facă dacă taie porcul de Crăciun
Ce preț a avut carnea de porc în supermarketuri
Marile magazine s-au întrecut în oferte pentru carnea de porc, astfel în medie prețurile pentru achiziția din supermarket sunt:
- Pulpă fără os: aproximativ 16,9 lei/kg;
- Spată fără os: aproximativ 19,9 lei/kg;
- Cotlet fără os: aproximativ 25,9 lei/kg.





