Legea viei și vinului a fost adoptată: S-a terminat cu folosirea substanţelor aromatizante, a îndulcitorilor sintetici şi coloranţilor la obţinerea vinurilor
agrointeligenta.ro -Falsificatorii de vinuri riscă închisoarea şi suspendarea activităţii pentru trei ani, arată noua Lege a viei şi vinului aprobată, ieri, în Parlament.
Unul dintre iniţiatorii legii este deputatul deputatul PSD de Vrancea, Ciprian Nica. Acesta a arătat că noua lege trebuie să îi protejeze pe adevărații producători de vinuri și să descurajeze falsificarea acestui produs. „Modificările și completările aduse Legii viei şi vinului au rolul de a proteja podgorenii din România și, totodată, aceste modificări transpun în practică noutățile din legislația europeană în domeniu“, spune deputatul Ciprian Nica.
Parlamentarul social democrat arată că legea prevede că este interzis adaosul de apă la producerea mustului, vinului şi a produselor vinicole. Sunt interzise producerea musturilor şi a vinurilor din alte materii prime decât strugurii pentru vin sau modificarea compoziţiei acestora prin adaosul unor substanţe, altele decât cele permise de lege.
Legea interzice şi folosirea de substanţe aromatizante sau de extracte la producerea vinurilor, excepţie constituind aromatizarea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar. Nu în ultimul rând, sunt interzise folosirea substanţelor aromatizante de orice natură, a îndulcitorilor sintetici şi coloranţilor la obţinerea vinurilor.
Noua lege stabileşte că producerea, expunerea spre vânzare şi/sau vânzarea cunoscând că sunt falsificate sau substituite de vinuri şi produse vinicole care sunt vătămătoare sănătăţii sunt pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Pentru fapte de falsificare a vinurilor pentru care există o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se aplică măsura suspendării autorizaţiei de antrepozit fiscal pe o perioada de 3 ani, de către autoritatea de reglementare în domeniul finanţelor publice în urma sesizării autorităţii responsabile cu controlul tehnic vitivinicol.
Sursa: Monitorul de Vrancea