• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista neagră a procesatorilor de lapte: Cu cât pleacă litrul de la poarta fermei și de ce statisticile nu pot ilustra drama micului crescător de bovine

    Gabriela Gimbășanu -

    Scăderea prețului cu care fermierii vând laptele este o certitudine. Singura problemă este că nimeni nu poate aprecia concret dimensiunea unui fenomen care amenință cu dispariția micilor ferme de vaci, cu atât mai mult cu cât crescătorii vorbesc că de la 1 iunie, mai mulți procesatori nu doar că au anunțat că vor coborî din nou prețul, dar vin și cu alte condiții dictate de legislația națională.

    În zona Timișului, la Voiteg, un tânăr fermier anunța zilele trecută că el și toți crescătorii de bovine din sat au fost înștiințați de către procesatorul Olypus că, de la 1 iunie, prețul de achiziție al laptelui va fi scăzut la 0,70 de bani de la 0,90 de bani cât este în prezent. ”Firma Olympus, de la 1 iunie, dorește să scadă plata laptelui de bovine la 70 bani pe litru, iar fiecare fermier să aibă carnet de producător sau PFA, altfel nu vor mai colecta laptele”, a declarat tânărul crescător de vaci din Voiteg.

    La doar două luni de la eliminarea cotelor de lapte, conform spuselor fermierului, prețul laptelui preluat din județul Timiș de un mare procesator va scădea cu 22% începând de la 1 iunie. La nivel național, în ultimul an, prăbușirile sunt, în unele locuri, mult mai mari, apropiindu-se vertiginos de 50%, situație de care crescătorii de bovine au înștiințat deja autoritățile.

    Fenomen analizat de fermieri pe baza prețului din contracte

    “Noi am făcut un material amplu pe acest subiect și am sesizat, săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale legat de situația prețului laptelui la poarta fermei. Prețul la poarta fermei din aprilie 2014 și până în aprilie 2015 a scăzut, în procente, de la 47,83% până la 36,8%. Toate aceste procente au fost calculate pe baza contractelor pe care le-au semnat fermierii cu marii procesatori. Această scădere a prețului la poarta fermei nu se regăsește în prețul de la raft al produselor lactate, ceea ce înseamnă că undeva pe parcursul lanțului, cineva a facut profituri imense și trebuie să vedem dacă aceste profituri se regăsesc în declarațiile financiare ale celor care preiau laptele de la poarta fermei”, a declarat pentru Agrointeligența Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

    Claudiu Franc

    Reducerea de TVA a pus presiune pe prețul la poarta fermelor

    Reprezentantul crescătorilor de vaci de lapte susține că o greșeală frecvent făcută de instituțiile statului este că urmăresc doar prețul la raft, neglijând ce se întâmplă la poarta fermei. “Acest lucru le-a dat posibilitatea multor jucători din piață să aplice un proces invers. Fiind în imposibilitatea de a crește prețul la raft, au mers la poarta fermei și au solicitat livrarea cantităților contractate la un preț cu 10-15% mai mic față de cât te costă să produci un litru de lapte. Dată fiind reducerea TVA la 9%, procesatorii nu vor să mai aibă pe stoc produse care au fost făcute cu un TVA de 24%. În aceste condiții, nu au mai achiziționat și nu au mai procesat lapte pentru a-și diminua aceste stocuri”, ne-a spus Frânc despre strategia pe care o adoptă în această perioadă marile companii din industria laptelui.

    Contractele n-au fost prelungite, dar laptele se colectează

    Deși există reglemetări legislative care pun în legalitatea activitatea de colectare a laptelui materie primă în România, fermierii susțin că cei din industrie fentează legea. ”Nu este voie să circule în piață nici un litru de lapte care nu este însoțit de un contract pe o durată de minim șase luni. Nici un procesator din România nu mai vrea să prelungească contractele cu fermierii, dar colectează lapte. Sub ce formă și cum colectează? Autoritățile statului trebuie să le verifice. De ce circulă laptele în România fără să fie însoțit de contract, când noi avem o lege care reglementează foarte clar această activitate?”, se întreabă Claudiu Frânc.

    10 mari procesatori, pe lista neagră a fermierilor

    Situația delicată a producătorilor de lapte și a prețurilor pe care aceștia le primesc sunt evidențiate în documentele pe care președintele FCBR le-a înmânat responsabililor de la Ministerul Agriculturii.

    În raportul înmânat ministerul sunt nominalizați vreo zece mari procesatori din România, din care îmi aduc aminte de Olympus, Friesland Campina, Bonas, Albalact și alții. Practic, am luat contractele și actele adiționale semnate de către membrii noștri cu acești beneficiari și acolo se vede foarte clar cine sunt jucătorii din piață care își bat joc de fermierul român. Tot în acele documente este prezentată situația unui coleg de-al nostru din județul Mureș care livrează aproximativ 10.000 litri de lapte pe zi, iar prețul de achiziție către fabrica de procesare, din aprile 2014 și până în aprilie 2015, la poarta fermiei, a scăzut cu 47,83%”, ne-a spus reprezentantul crescătorilor de bovine, despre companiile care sunt vizate de acest raport care a ajuns pe masa celor de la MADR.

    Instituțiile statului trebuie să se sesizeze

    Claudiu Frânc a sublinat că multinaționalele din industria laptelui vor să se asigure că această reducere de TVA nu le va afecta profiturile prognozate. ”Jocul pe care ei îl fac nu este corect și noi speră că instituțiile statului se vor sesiza în acest sens, pentru că, cred că toți avem un interes comun ca producătorul român să nu crape. Această situație din piață nu are legătură cu eliminarea cotelor de lapte și nici cu oscilația producției. Procesatorii urmăresc un singur scop: vor profit maxim. Cerem respectarea și aplicarea Legii 87 privind circulația laptelui materie primă din România”, a explicat Frânc motivele pentru care prețul la poarta fermei a scăzut atât de mult.

    Fermierii vând laptele și cu 0,50 de bani

    Cristian Lungu, un cunoscut crescător de vaci de lapte din județul Ilfov, susține că nu condiționarea prețului este o problemă, ci lipsa contractului. “Procesatorii refuză să mai facă contracte cu fermierii români. Nu există o presiune fermă a celor de la Ministerul Agriculturii către procesatori. Cu toate acestea, obligativitatea de a încheia contract este stabilită prin lege, cum poți procesa lapte fără contract? La această dată se vinde lapte cu 0,50-0,80 lei. Toate fermele sunt în faliment pentru că pentru a produce un litru de lapte te costă undeva la peste 1 leu. Cei mai afectați fermieri sunt cei din zona de deal și de munte unde colectarea merge foarte greu”, a declarat pentru Agrointeligența, crescătorul de bovine din județul Ilfov.

    Automatele de lapte nu mai sunt o soluție

    Fermierul din Ilfov este și președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România, dar nu consideră că achiziționarea automatelor de lapte este soluția la problemele pe care le au fermieri.

    ”Este o afacere de nișă și piața este aproape saturată în acest moment. Și cei care dețin automate de lapte au foarte multe probleme legate de autorizarea sanitar-veterinară, controale, costuri suplimentare cu chiria și altele. Prețul oferit pentru lapte este bătaie de joc. Eu cred că pentru salvarea fermelor mici și mijlocii din România există o singură soluție: modelul european”, recomandă Cristian Lungu.

    procesarea laptelui

    50 de fabrici raportează voluntar prețul către MADR

    Referitor la prețul pe care fermierii îl încasează de la fabricile de prelucrare am discutat și cu Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui – APRIL. Acesta ne-a spus că legislația privind concurența în piață nu îi permite să facă referire la politicile practicate de companii individuale, ci doar să prezinte situația la mod general.

    Dorin Cojocaru

    “Eu nu pot vorbi de strategia de preț a unei companii private. Noi avem raportări către Ministerul Agriculturii în ceea ce privește prețul la poarta fermei. MADR centralizează aceste prețuri, le sortează și calculează un preț mediu ponderat pe România, ce este ulterior raportat la Eurostat. Sunt 50 de fabrici care raportează în mod voluntar prețul la MADR. Când vobim despre scăderi de prețuri trebuie să avem același sistem de referință. Nu ne putem raporta la fermierul care duce laptele cu găleata la un centru de colectare, pentru că laptele acela mai trece prin mâna a patru intermediari până ajunge la o fabrică”, a adus clarificări, Dorin Cojocaru.

    Reprezentantul celor din industria laptelui a subliniat faptul că, sunt două tipuri de centre de colectare: centre de colectare care aparțin fabricii, cum au Covalact sau Five Continents Group, și sunt centre de colectare care aparțin societăților comerciale care cumpără și revând laptele fabricilor procesatoare.

    Datele oficiale îi contrazic pe fermieri

    Dorin Cojocaru susține că fermele mari care livrează cantități considerabile direct la procesator primesc prețuri bune. “Eu știu că o fermă mare care livrează 2-3 tone de lapte pe zi, primește de la fabrica de procesare un preț de 1,2-1,3 lei pe litru. La poarta fermei, la o explotație agricolă care are 5 vaci, prețul poate fi 0,7 lei pe litru pentru că respectiva fermă nu vinde direct procesatorului, vinde celui care colectează laptele. Trebuie să avem același sistem de raportare. Prețul mediu ponderat pe România, pentru luna aprilie este de 1,24 lei pe litru de lapte. Prețul din luna aprilie 2015 a scăzut cu 15%, raportat la prețul din aprilie 2014. Acestea sunt datele oficiale furnizate de autoritățile statului”, ne-a vorbit reprezentantul celor din industria de procesare a laptelui despre situația oficială a prețurilor de la poarta fermei.

    Conform datelor furnizate de cei de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în luna martie 2015, cantitatea de lapte procesat monitorizată de autorități a fost de 36.420 tone. Calitatea laptelui raportat a fost: proteină 3,31, grăsime 3,79, iar prețul oferit a fost de 1,21 lei. În aprilie anul acesta, cantitatea de lapte monitorizat de cei de la MADR, a fost de 45.371 tone, având o proteină de 3,29, grăsimea medie raportată 3,75 și un preț mediu de 1,1915 lei.

    Foto: Flickr.com, www.southwalesargus.co.uk, Bursa, Meat&Milk Expo 2014



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an