• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Subvenții APIA 2015: Fermierii cu dozatoare nu știu dacă pot încasa sprijinul cuplat pentru vaca de lapte. Crescător: Soluția ar fi auto-facturarea, dar se ia în considerare?

  Gabriela Gimbășanu -

  Subvenția pentru fermele de vaci de lapte continuă să îi pună în dificultate pe mulți crescători care depun în această perioadă cererea unică de plată. Un capitol nou, cel al sprijinului cuplat pentru vaca de lapte dă bătăi de cap mai ales fermierilor care își valorifică producția singuri, prin intermediul dozatoarelor.

  Cristian Lungu, președintele Asociaţiei fermierilor utilizatori de automate pentru desfacerea laptelui crud din România, atrage atenția asupra faptului că fermierii care sunt organizați ca întreprindere familială, întreprindere individuală sau persoană fizică autorizată nu pot face dovada la APIA a laptelui vândut prin intermediul dozatoarelor. În această situație sunt peste 1.340 de fermieri.

  Soluția: fermierul își emite singur factură

  Toți fermieri care vând lapte prin automate nu știu sau nu au primit indicații de la APIA sau Ministerul Agriculturii cum pot face dovada lapelui vândut prin automate. “Toți fermierii care sunt organizați astfel și țin contabilitatea în partidă simplă, trebuie să facă un compromis, în sensul că la sfârșitul luni trebuie să taie o factură cu cantitatea de lapte care s-a vândut. Practic, eu emit o factură pentru mine. Din această activitate, din punctul meu de vedere, se nasc foarte multe probleme cu autoritățile de control. Vorbind cu specialiștii din finanțe, această situație se practică doar în cazul în care s-a stricat casa de marcat”, a declarat pentru Agrointeligența, Cristian Lungu, crescător de vaci de lapte și utilizator de automate.

  MADR nu le-a dar fermierilor un răspuns oficial

  Responsabilii de la ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu știu care este statutul celor care sunt organizați în întreprinderi familiale. “Vinerea trecută am facut o adresă la MADR și nu am primit nici un răspuns. Am reușit până la urmă să iau contact cu cineva din MADR, cu o juristă, această persoană nu știa că întreprinderea familială nu intră în categoria prsoanelor juridice, suntem persoane fizice chiar dacă avem Registrul Comerțului, cod CUI și alte documente tot persoane fizice suntem. Din 2005, de când m-am organizat ca și întreprindere familială, în fața autorităților eu am fost catâr, adică nici cal, nici măgar. Am cerut de nenumărate ori autorităților să facă în așa fel încât să existe o diferențiere clară a celor care sunt organizați ca și mine”, ne-a spus utilizatorul de automate de lapte.

  Fermierul din Ilfov se arată destul de nemulțumit de faptul că nici măcar cei de la APIA nu înțeleg care este statului lui și nici nu știu ce alt document ar trebui să aducă pentru a face dovada laptelui vândut prin automat.

  ”Dacă autoritatea competentă nu știe ce statut avem, atunci ne merităm soarta cu toți. Îmi este teamă că va veni data de 15 iunie și eu nu voi apuca să-mi depun cererea pentru că nu am un răspuns clar cu privire la acesată problemă. Există o proastă administrare din partea instituțiilor statului. Să ne spună cineva cum trebuie să procedăm sau ce dovadă trebuie să duc la APIA pentru a demonstra laptele vândut?”, este apelul făcut de fermier prin intermediul Agrointeligența.

  Se așteaptă un răspuns clar din partea autorităților

  Încasările provenite din vânzarea laptelui prin automatele se înregistrează în contabilitate prin intermediul unei note de încasare care are doar valoare contabilă, nu este un document fiscalizat.

  ”Laptele din fermă pleacă către automatul de lapte cu aviz de însoțire a mărfii, iar la sfârșitul zilei se ridică încasările și în contabilitatea se înregistrează o notă de încasare. Ideal ar fi să putem emite o factură la sfârșit de lună. Dar cei de la MADR și APIA trebuie să ne explice dacă suntem în legalitate făcând asta, sau dumnealor au gândit o altă metodă prin care să putem face dovada vânzări laptelui prin automate”, ne-a explicat reprezentantul celor care își vând laptele prin intermediul automatelor.

  Ce condiții sunt pentru a primi sprijinul cuplat

  Sprijinul cuplat pentru creșterea vacilor de lapte se plătește din acest an fermierilor care au cel puțin 10 capete și cel mult 250, toate în exploații cu cod ANSVSA. Potrivit Ordinului 619/2015, animalele trebuie să aibă vârsta de maximum 8 ani la data-limită de depunere a cererii unice de plată, să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei, cu excepţia vacilor de lapte din zonele montane, și să să fie identificate şi înregistrate în RNE.

  Crescătorul care cere subvenția trebuie să aibă încheiat un contract, valabil pe o perioadă de minimum 6 luni de la data depunerii cererii unice de plată, cu un cumpărător şi documente fiscale care să ateste livrarea laptelui şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul vânzărilor directe.

  Le cer autorităților competente să găsim o soluție, pentru că în această situație suntem 1.340 de fermieri la nivel de țară, care își vând laptele prin automate și sunt organizați în întreprinderi familiale, II sau PFA. Autoritățile trebuie să facă lumină în această situație și să ne lămurim și noi odată pentru totdeauna – Cristian Lungu, președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România

  Foto: www.nydailynews.com   


  Te-ar mai putea interesa

  România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial Furtuni puternice, dar și caniculă. Județele vizate de noile alerte meteo! Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață

  Ultimele știri

  Pesta oilor și caprelor se extinde: 5 noi focare de boală. Încă 50.000 de animale – sacrificate și îngropate Oierii și autoritățile – decizie la ANSVSA: Exportul de ovine rămâne deschis, se pregătesc culoare verzi Mugurel Drăgănescu, AGVPS: Îndemnăm vânătorii să aplice responsabil vânarea ursului, conform legii