• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2015: Fermierii cu dozatoare nu știu dacă pot încasa sprijinul cuplat pentru vaca de lapte. Crescător: Soluția ar fi auto-facturarea, dar se ia în considerare?

    Gabriela Gimbășanu -

    Subvenția pentru fermele de vaci de lapte continuă să îi pună în dificultate pe mulți crescători care depun în această perioadă cererea unică de plată. Un capitol nou, cel al sprijinului cuplat pentru vaca de lapte dă bătăi de cap mai ales fermierilor care își valorifică producția singuri, prin intermediul dozatoarelor.

    Cristian Lungu, președintele Asociaţiei fermierilor utilizatori de automate pentru desfacerea laptelui crud din România, atrage atenția asupra faptului că fermierii care sunt organizați ca întreprindere familială, întreprindere individuală sau persoană fizică autorizată nu pot face dovada la APIA a laptelui vândut prin intermediul dozatoarelor. În această situație sunt peste 1.340 de fermieri.

    Soluția: fermierul își emite singur factură

    Toți fermieri care vând lapte prin automate nu știu sau nu au primit indicații de la APIA sau Ministerul Agriculturii cum pot face dovada lapelui vândut prin automate. “Toți fermierii care sunt organizați astfel și țin contabilitatea în partidă simplă, trebuie să facă un compromis, în sensul că la sfârșitul luni trebuie să taie o factură cu cantitatea de lapte care s-a vândut. Practic, eu emit o factură pentru mine. Din această activitate, din punctul meu de vedere, se nasc foarte multe probleme cu autoritățile de control. Vorbind cu specialiștii din finanțe, această situație se practică doar în cazul în care s-a stricat casa de marcat”, a declarat pentru Agrointeligența, Cristian Lungu, crescător de vaci de lapte și utilizator de automate.

    MADR nu le-a dar fermierilor un răspuns oficial

    Responsabilii de la ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu știu care este statutul celor care sunt organizați în întreprinderi familiale. “Vinerea trecută am facut o adresă la MADR și nu am primit nici un răspuns. Am reușit până la urmă să iau contact cu cineva din MADR, cu o juristă, această persoană nu știa că întreprinderea familială nu intră în categoria prsoanelor juridice, suntem persoane fizice chiar dacă avem Registrul Comerțului, cod CUI și alte documente tot persoane fizice suntem. Din 2005, de când m-am organizat ca și întreprindere familială, în fața autorităților eu am fost catâr, adică nici cal, nici măgar. Am cerut de nenumărate ori autorităților să facă în așa fel încât să existe o diferențiere clară a celor care sunt organizați ca și mine”, ne-a spus utilizatorul de automate de lapte.

    Fermierul din Ilfov se arată destul de nemulțumit de faptul că nici măcar cei de la APIA nu înțeleg care este statului lui și nici nu știu ce alt document ar trebui să aducă pentru a face dovada laptelui vândut prin automat.

    ”Dacă autoritatea competentă nu știe ce statut avem, atunci ne merităm soarta cu toți. Îmi este teamă că va veni data de 15 iunie și eu nu voi apuca să-mi depun cererea pentru că nu am un răspuns clar cu privire la acesată problemă. Există o proastă administrare din partea instituțiilor statului. Să ne spună cineva cum trebuie să procedăm sau ce dovadă trebuie să duc la APIA pentru a demonstra laptele vândut?”, este apelul făcut de fermier prin intermediul Agrointeligența.

    Se așteaptă un răspuns clar din partea autorităților

    Încasările provenite din vânzarea laptelui prin automatele se înregistrează în contabilitate prin intermediul unei note de încasare care are doar valoare contabilă, nu este un document fiscalizat.

    ”Laptele din fermă pleacă către automatul de lapte cu aviz de însoțire a mărfii, iar la sfârșitul zilei se ridică încasările și în contabilitatea se înregistrează o notă de încasare. Ideal ar fi să putem emite o factură la sfârșit de lună. Dar cei de la MADR și APIA trebuie să ne explice dacă suntem în legalitate făcând asta, sau dumnealor au gândit o altă metodă prin care să putem face dovada vânzări laptelui prin automate”, ne-a explicat reprezentantul celor care își vând laptele prin intermediul automatelor.

    Ce condiții sunt pentru a primi sprijinul cuplat

    Sprijinul cuplat pentru creșterea vacilor de lapte se plătește din acest an fermierilor care au cel puțin 10 capete și cel mult 250, toate în exploații cu cod ANSVSA. Potrivit Ordinului 619/2015, animalele trebuie să aibă vârsta de maximum 8 ani la data-limită de depunere a cererii unice de plată, să fie înscrise în Registrul genealogic al rasei, cu excepţia vacilor de lapte din zonele montane, și să să fie identificate şi înregistrate în RNE.

    Crescătorul care cere subvenția trebuie să aibă încheiat un contract, valabil pe o perioadă de minimum 6 luni de la data depunerii cererii unice de plată, cu un cumpărător şi documente fiscale care să ateste livrarea laptelui şi/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul vânzărilor directe.

    Le cer autorităților competente să găsim o soluție, pentru că în această situație suntem 1.340 de fermieri la nivel de țară, care își vând laptele prin automate și sunt organizați în întreprinderi familiale, II sau PFA. Autoritățile trebuie să facă lumină în această situație și să ne lămurim și noi odată pentru totdeauna – Cristian Lungu, președintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru desfacerea laptelui crud din România

    Foto: www.nydailynews.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an