TVA de 9% la alimente: La ce produse se aplică și cât ar trebui să fie reducerea la raft. Bonus: cum își calculează fermierii TVA la recoltă
agrointeligenta.ro -Reducerea TVA de la 24% la 9% intră în vigoare de astăzi, printr-o Ordonanță de Urgență care modifică actualul Cod Fiscal. Așteptată de toți cetățenii, dar mai ales de producătorii și procesatorii români, relaxarea fiscală ar trebui să poată fi văzută ”cu ochiul liber” la rafturile din fiecare magazin care comercializează produse alimentare.
De astăzi, 1 iunie, alimentele ar trebui să fie mai ieftine cu cel puţin 12,5%, iar pachetele turistice mai rezonabile la preţ. Potrivit Agerpres, și câştigurile retailerilor ar trebui să fie mai mari pe fondul creşterii apetitului de consum.
Potrivit normelor metodologice de aplicare a cotei reduse de TVA, aceasta se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne şi organe comestibile, peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice, cu excepţia peştilor ornamentali vii, lapte şi produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini şi tuberculi, alimentare, fructe comestibile.
De asemenea, pe lista produselor care vor beneficia de o cotă redusă de TVA se mai află cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, maţe şi mirodenii, cereale, cu excepţia celor destinate însămânţării, produse ale industriei morăritului, malţ, inulină, gluten de grâu, seminţe şi fructe oleaginoase, seminţe şi fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie, furaje, grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală grăsimi alimentare prelucrate, preparate din carne, din peşte sau din crustacee, din moluşte sau din alte nevertebrate acvatice.
Și dulciurile s-au ieftinit
De TVA 9% vor beneficia şi zaharurile şi produsele zaharoase, cacao şi preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părţi de plante, băuturile de oţet, reziduurile şi deşeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume răşini şi alte seve şi extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice şi organice care sunt utilizate ca ingrediente.
Potrivit Hotărârii privind modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% se aplică pe tot lanţul economic de la producţie până la vânzarea către consumatorul final de către toţi furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianţi.
Cum funcționează TVA mai mic pentru fermieri
De exemplu, un producător agricol care vinde fructe către un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La rândul său, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinaţie ulterioară vor avea fructele livrate: alimente, materie primă pentru dulceaţă, compoturi sau producţia de alcool.
De asemenea, autorităţile estimează o diminuare a evaziunii fiscale în industria alimentară, cu cel puţin 30-40%, într-un anumit interval de timp.
Așteptări mari privind combaterea evaziunii
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin consideră că reducerea TVA la alimente va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat. Scăderea TVA la alimente de la 24% la 9% va avea un impact bugetar de 5 miliarde de lei în acest an.
„Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat. (…) Este calculat un deficit teoretic, pentru că eu nu cred că va exista un deficit de încasări la bugetul de stat de 2,5 miliarde de euro pentru 6 luni pe care le mai avem în acest an. Dacă vom relansa consumul, aşa cum sper eu, cu siguranţă încasările vor acoperi acest deficit, dacă nu cumva vor fi mult mai mari. Coroborate şi cu acele controale, sunt convins că, dacă reuşim să fiscalizăm o cantitate cât mai mare, vom avea venituri suplimentare la buget odată cu aplicarea acestei măsuri”, a spus Constantin.
Semnal bun și pentru exporturi
Semnalul dat de guvernaţi a adus o reacţie şi din partea exportatorilor români care consideră că reducerea TVA la alimente poate constitui un stimulent în balanţa comercială cu produse agroalimentare, în special a celor cu grad superior de prelucrare oferite la export.
„Faptul că de doi ani, în 2013 şi 2014, România a reuşit după mai bine de două decenii să refacă balanţa comercială şi să intre pe excedent, e un lucru pozitiv, iar după măsura de ieri (n.r. 7 aprilie) este posibil ca excedentul de anul trecut, de 500 milioane euro al balanţei cu produse agroalimentare, să fie mărit atât în acest an, dar mai ales în anul următor”, a explicat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România.
Economii considerabile pentru consumator
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară „Sindalimenta”, Dragoş Frumosu, sublinia că evaziunea fiscală din industria alimentară s-ar putea diminua cu 30-40% după reducerea TVA la alimente la 9%, dar s-ar putea ajunge şi la aproape 70%, dacă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va continua controalele şi va înăspri amenzile.
Primul beneficiu al reducerii TVA la alimente, în opinia acestuia, este însă cel legat de ieftinirea alimentelor ţinând cont că în veniturile lunare ale unui român cheltuielile cu mâncarea se situează între 40 şi 60%.
„Oamenii ar putea să facă lunar o economie între 150 şi 300 de lei prin reducerea preţului la alimente. În felul acesta un pensionar îşi poate acoperi şi medicamentele, iar un salariat are posibilitatea să îşi mai cumpere şi altceva, nu neapărat mâncare. Eu cred că măsura de reducere a TVA conduce la reducerea preţului şi are efecte, în afara celui legat de nivelul de trai al populaţiei, şi asupra consumului, pentru că numai în urma acumulării de economii putem merge şi către consum. Nu în ultimul rând, vor creşte vânzările şi odată cu ele şi firmele vor avea un profit mai bun şi probabil vor fi şi salarii un pic mai bune pentru angajaţii din industria alimentară”, a explicat Frumosu.
Deşi marii retailerii, care deţin 70-80% din piaţa de comerţ din România, şi-au luat ‘angajamentul’ că efectele reducerii cotei TVA se vor vedea şi la raft, producătorii şi procesatorii de alimente au reclamat faptul că hipermarketurile au crescut preţurile imediat după anunţul scăderii TVA şi au solicitat autorităţilor să ţină zona comercială sub control, pentru că ei au tot felul de pârghii prin care „doar se fac că reduc preţul”.
Grafică: Carrefour România