Culturi profitabileINTERESANT

Cele mai profitabile soiuri de căpșuni aduc venituri cel puțin 22.000 de euro/hectar

Este sezonul culesului la căpșuni, iar pentru cei care doresc să-și înființeze o astfel de plantație Agrointeligența vă oferă informații despre cele mai productive și cultivate soiuri de căpșuni de la noi din țară.

Căpșunii pot fi cultivați pe majoritatea solurilor de la noi din țară. Această cultură valorifică solurile mai ușoare care nu sunt afectate de exces de umiditate. Soiurile timpurii de căpșuni ajung la maturitate la sfârșitul lunii mai, iar în cazul culturilor înființate în sere și solarii, cu 3-4 saptămâni mai repede.

Producția depinde de caracteristicile soiului, astfel, în medie, o plantație de căpșuni poate produce peste 20-25 tone de fructe la hectar, iar costul cu înființarea şi întreținerea unui hectar este în jur de 8.900 euro, din care aproximativ 5.300 euro este investiția în stoloni de calitate. La o producție minimă 20 tone și cu un preț de valorificare de numai 5 lei/kg se obţine un venit de 22.000 euro pe hectar. Scăzând cheltuielile efectuate, la un hectar cultivat cu căpșuni obți un profit minim de 10.000 euro.

plantatie de capsuni

1. Soiul de căpșuni Elsanta – soi olandez, semi-timpuriu, care se coace la începutul luni iunie. Produce fructe mari (20-25 gr), conice, rotunjite, iar uneori vârful fructelor este puțin necopt. Are o productivitate ridicată de peste 18-20 tone, putându-se obține chiar mai mult dacă se aplică o tehnologie corectă de cultură. Prezintă o creștere puternică, cu tufă laxă, deschisă, cu inflorescenţe înalte care asigură o recoltare uşoară şi rapidă. Fructele nu sunt fragile, se păstrează o perioadă mai îndelungată și sunt caracterizate de un miros pătrunzător și o aromă puternică.

2. Soiul de căpșuni Vibrant. Unul dintre soiurile cele mai valoroase, cu producție de calitate și cel mai timpuriu soi. Produce fructe de mărime mare, având o greutate de peste 35 gr, uniforme, cu un diametru mai mare de 35 mm. Căpșunile obținute ce acest soi sunt ferme, excelente pentru piață, fiind rezistente la manipulare și transport și cu o rezistență mai bună la păstrare decât majoritatea soiurilor timpurii. Vibrant este un soi extra-timpuriu, se coace începând de la mijlocul luni mai. Dă producții foarte mari, putând ajunge ușor la un kilogram pe plantă, dacă se aplică o tehnologie avansată de cultură.

Soiul de capsuni Honeoye

3. Soiul de căpșuni Honeoye. Soi timpuriu, orginar din Statele Unite ale Americii, este foarte productiv și poate fi valorificat în următoarele sisteme de cultură: tunel, solar, câmp liber și grădină. Acest soi se adaptează foarte bine la condițiile pedoclimatice din România, putând fi cultivat de la zona montană până la cea de câmpie. Face fructe de dimensiuni medii, având o greutate de 25-30gr, de formă conică, care ajung la maturitatea de recoltare la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Este un soi rezistent la făinare și la putregaiul cenușiu al fructelor.

4. Soiul de căpșuni Elegance. Este foarte rezistent la frig și ger, având o înflorire mai tardivă nu prezintă riscul de îngheț al florilor. Punctul forte al acestui soi de căpșuni este rezistența la bolile de rădăcină: mana coletului (Phytophthora cactorum) și verticilioza (Verticilliun dahliae), fiind foarte sensibil la făinare. Face fructe de calitatea I, având o greutare de peste 35 gr, rezistente la crăpare atunci când se manifestă exces de umiditate. Fructele ajung la maturitatea de recoltare la începutul lunii iunie și un astfel de soi oferă producții de peste 30 tone pe hectar dacă se aplică o tehnologie avansată de cultură.

5. Soiul de căpșuni Matis. Originar din Franța și prezintă rezistență ridicată la bolile de rădăcina: Verticillium wilt, Phytophthora cactorum și la făinare. Se adaptează bine în zonele mai reci având rezistență ridicată la ger în timpul iernii și înflorire mai târzie. Este un soi semi-trardiv, care se coace la mijlocul lunii iulie, iar fructele sunt mari și prezintă rezistență la manipulare și transport, fiind caracterizate de o fermitate ridicată, având un aspect comercial foarte plăcut. De pe un hectar de căpșuni din soiul Matis se poate recolta o cantitate de 25-30 tone, fără prea mari eforturi financiare, pentru că acest soi este foarte productiv și nu necesită tehnologii avansate de cultivare.

grow-strawberry-plants

6. Soiul de căpșuni Pegasus. Originar din Marea Britanie, dă rezultate foarte bune dacă se cultivă pe soiurile cu textură medie sau pe solurile grele. Produce fructe mari, ferme, care ajung la maturitatea de recoltare la mijlocul lunii iunie, sfârșitul lunii iunie. Fiind un soi care este caracterizat de o rezistență ridicată la boli și dăunători, oferă producții de peste 20 tone la hectar, putându-se obține randamente mult mai ridicate cu investiții mici.

7. Soiul de căpșuni Senga Sengana. Este un soi semitardiv, care se coace spre sfârșitul lunii iunie, fiind renumit și apreciat în toată lumea datorită aromei deosebite a fructelor. Acest soi este deosebit de rezistent la boli și se pretează foarte bine pentru grădini, putând fi cultivat cu succes în sistem ecologic. Fructele sunt mari și au un gust foarte dulce şi o aromă particulară, iar conținutul mare de fructoză și aroma deosebită îl fac ideal pentru dulcețuri. Producțiile sunt modeste, în jur de 18-20 tone la hectar și dezavantajul major al acestui soi este faptul că fructele nu se pot păstra o perioadă mai îndelungată în stare proaspătă, fiind necesară prelucrarea lor în 1-2 zile de la recoltare.

8. Soiul de căpșuni Florence. Este un soi care se adaptează bine la condițiile din țara noastră,
fiind rezistent la secetă și ger. Specialiștii recomandă cultura pe folie neagră sau în câmp. Nu este indicat sa fie pus pe folie albă pentru că fructele nu se vor coace uniform. Este un soi tardiv, recoltarea se face la mijocul lunii iulie, obținându-se producții modeste, de 18 tone la hectar. În schimb fructele sunt mari, peste 40 gr și își păstrează calitățile mult timp de la recoltare.

capsuni albion

9. Soiul de căpșuni Albion. Soi timpuriu remontat (fructifică de două ori pe an, primăvara și toamna), care produce fructe de dimensiuni mari, peste 30 gr, având excelente caracteristice organoleptice și cu o bună perioadă de păstrare. Face fructe din luna mai și până în luna octombire, având un randament ridicat de fructificare. De la o singură plantă se poate recolta până la un kilogram de fructe. Specialiștii recomandă utlizarea acestui soi pentru grădini sau plantații comerciale, pe suprafețe mici. Având o perioada lungă de recoltare, nu pot fi aplicate tratamente și fertilizanți ceea ce pot dece la diminuarea drastică a producției.

10. Soiul de căpșuni Premial (Timpurii de Pitești). Soi românesc obținut prin hibridare, timpuriu, este rezistent la ger, brume, boli. Are o productivitate medie de 18 tone la hectar. Planta crește sub formă de tufă semiviguroasă, răsfirată. Fructele sunt mijlocii spre mari (20 g), sfero-conice, colorate uniform în roșu aprins, lucioase, pulpa este roșie, consistentă, suculentă, plăcută la gust, având un conținut mare în vitamina C. Producția medie pe plantă este de 500 g. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

 1. Buna Ziua.Am un teren arabil.Mar interesa sa pun capsuni pe acel teren.Din pacate nu ma pricep cum sa pornesti pe solare cu capsuni.Nu stiu nimica si mai interesa toate amanunturile,Unde se gasesc straturil de capsuni,Si ce pret au,cum se pregateste terenu,La cîte zile se uda,Cum le protejez de frig sau de îngeturi,Daca este cazu sa fac solar,Daca se stropesc,Rog mai multe detali de la cine detine si e multumit de capsuni si de munca pe care o depune pentru capsuni.Tel.0743319194

 2. Chimica si profitul au dus la productii de mari cantitati, putină calitate, si cozi la farmacii. Totul e chimic. Până vor distruge tot si nu va mai creste nimic. Atunci, sau poate nici atunci mi vor intelege.

 3. Salut Flash, sunt Alex, crezi ca mai putea pune in legatura cu prietenul tau pentru a cumpara plante si cultivarle pe terenul pe care il detin?
  As dori sa probez calitatea si dulceata lor prin plantare in solar.
  Multumesc mult

 4. Legat de calitătile gustative, sunt trei aspecte senzoriale percepute la fructele de capsun: dulcele, aroma si parfumul. Cel mai cautat este dulcele, care este caracteristica de soi(cate grade brix poate sa produca in fructele acelor soi) , dar poate fi influentat puternic si de tehnologie: fertilizare adecvată, momentul optim al recoltarii. In studiile de specialitate nu a-a semnalat o corelatie negativă intre cantitate si dulceata fructelor, nici macar in cazul a romei sau parfumului.
  Unii prefera fructele aromate, chiar daca nu sunt dulci, si aproape toata lumea miros capsunii sa vada daca au parfum. Putine soiuri au toate cele trei calităti senzoriale la nivel satisfacator. Dintre cele enumerate stiu doar de vechiul Premial, insa caracteristicile lui agronomice (productivitate, rezistenta la boli etc) sunt slabe.
  Toate soiurile noi de capsun sunt mai bune si mai gustoase decat cele vechi, problema este ca nu ajunge la consumator un fruct produs si cules corect.
  Din experienta practica pot sa spun ca Vibrant si Maria sunt exceptionale, chiar daca descrierea lor de mai sus poate fi amendată cu cateva aspecte.

  1. Cheltuielile de infiinţare a unui hectar de căpșuni, așa cum trebuie, pentru a putea obţine în anii favorabili, fără îngheț la flori și fără ploi torenţiale sau grindină în perioada de recoltare, o producţie de peste 20t/ha, calculate conform cu preţurile actuale din 2018 se ridică la 15.000euro.
   Întreţinerea culturii până la intrarea pe rod mai adaugă aproximativ 3.000euro.
   Recoltarea mai costă cel puţin 1leu/kg.
   Astfel până ajung la piaţă preţul de productie este de aprox 4,5-5 lei/kg .
   Cine nu reușește să valorifice cu o medie de cel puţin 6lei/kg iese in pierdere.
   Toate acestea le spun din experiență în domeniu de peste 10ani.

 5. Din pacate, cantitatea reduce calitatea. Anul acesta am consumat o sumedenie din soiurile pe care le-ati expus mai sus, dar am ramas extrem de dezamagit. Si nu sunt singurul. In schimb, primesc in fiecare an de la un prieten de familie un soi de capsuni, mediu ca marime, extrem de dulce. Omul le cultiva de dinainte de ’89 si nu ar renunta la acesta in favoarea banilor. Dar, va rog, continuati sa promovati cantitatea – pe termen lung nu face bine agriculturii romanesti. La fel se intampla si cu afinele sau zmeura. N-au nicio legatura cu cele care le consumam odata. Sunt doar niste bile colorate mai mari – si atat.

  1. Calitatea fructelor si gustul lor poate depinde in mare masura de caracteristica de soi dar in primul rand este o problema de tehnologie. De exemplu la soiul de capsuni Matis (soi semitardiv) se pot obtine atat 20-25 tone/ha cu o tehnologie normala de cultura fara sa fie fortate si gust foarte bun si aromat, cat si 35-40 tone “cu gust de pepene sau castravete” si fara aroma intensa de capsuni. La fel se intampla cu fructele de capsuni foarte mari aduse din import in Romania.
   Din experientele noaste la Pepinierele Hida, principalul producator de plante de capsuni si arbusti in Romania, cu soiurile descrise mai sus se pot face in Romania capsuni de foarte buna calitate, dulci si aromati. Pe site-ul nostru http://pepinierelehida.ro/capsuni puteti gasi mai multe detalii despre aceste soiuri si tehnologia corecta de cultura.

  2. Flash, ai 100% dreptate nimic nu mai este ca inainte , totul este numai culoare si apa. Savoare, textura , consistenta, gust specific inconfundabil nu mai exista !
   Orwellian; cind era bine gindeam ca-i rau ! Acum este rau dar gindim ca-i bine. Sfinta ignoranta si apostolul ei aparenta !

Scrie un comentariu