• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul agriculturii le dă dreptate fermierilor: ”Prețul de comercializare al laptelui este foarte mic”

    Gabriela Gimbășanu -

    Amplul materialul publicat zilele trecute de Agrointeligența despre prețul mic pe care îl obțin crescătorii de vaci de lapte de la fabricile de procesare l-a determinat pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să pună creionul pe hârtie și să analizeze situația din teren.

    După o analiză fundamentată, Daniel Constantin este de acord cu fermierii, considerând că aceștia, sunt foarte dezavantajați în negocierile cu marile fabrici procesatoare, de cele mai multe ori primesc de la aceștia un preț pe litrul de lapte mult sub costurile de producție.

    Citiți și: Lista neagră a procesatorilor de lapte: Cu cât pleacă litrul de la poarta fermei și de ce statisticile nu pot ilustra drama micului crescător de bovine

    “Producătorii de lapte spun că nu au foarte mare putere de negociere cu centrele de colectare și, mai departe, cu procesatorii. Nu au putere de negociere pentru că nu sunt asociați și nu comercializează în comun produsele lor. Am făcut un calcul în aceste zile și din păcate au dreptate: prețul de comercializare al laptelui este foarte mic. Statul a venit cu forme de sprijin și, astăzi, peste costul de producție cu care se comercializează laptele respectiv, statul vine, prin fonduri europene sau de la bugetul de stat cu un sprijin de peste 60% din prețul de achiziție al unui litru de lapte”, a vorbit şeful de la MADR, despre situaţia extrem de delicată a crescătorilor de bovine de lapte.

    Soluţia: comercializarea în comun a producției

    Pentru a-și spori puterea de negociere în relația cu marii procesatori din industria laptelui, fermerii care dețin mici explotații trebuie să se asocieze. “Ceea ce trebuie făcut acum prin politici publice sau voință personală este să comercializăm în comun producţia în aşa fel încât să creștem puterea de negociere în fața celor care procesează sau a celor care comercializează producția respectivă. În afară de aceste măsuri de sprijin pentru sectorul de lapte, trebuie să acordăm o atenție sporită produselor tradiționale și produselor care au denumire protejată la nivel european. Începând din acest an avem și produsul montan pe care încercăm să-l promovăm”, ne-a spus Daniel Constantin despre soluţia pe care el o vede în rezolvarea acestei probleme.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Frunze căzute folosite ca îngrășământ natural pentru grădină. Metode, beneficii Raport al Comisiei Europene: Ploile au întârziat semănatul în România. Fermierii au avut o fereastră mică pentru lucrări Nu aruncați cojile de portocală! Uite cum le puteți folosi în grădină la viitoarea cultură de legume

    Ultimele știri

    Noua PAC: 40 de ONG-uri, inclusiv Greenpeace, cer reducerea subvențiilor la hectar și creșterea plăților pentru mediu OUG pentru desființarea unor agenții din subordinea MADR. Lista șefilor care rămân fără funcție Melci în valoare de aproape 100.000 de euro, furați dintr-o fermă în pragul sărbătorilor