• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tehnologia de cultivare a lucernei, planta furajeră care asigură un profit de 1.000 euro/ha

    Gabriela Gimbășanu -

    Lucerna este una dintre cele mai valoroase culturi de plante furajere datorită producției mari de masă verde și a calității superioare a fânului, fiind o cultură furajeră foarte răspândită în România. Fânul de lucernă conține 0,80% calciu, 0,18% fosfor, 1,23% potasiu, 0,22%, magneziu și 0,2% sulf, săruri minerale care îl recomandă pentru utilizarea cu precărede în alimentația vacilor de lapte.

    Pentru a înființa unui hectar de lucernă trebuie să investești puțin peste 300 euro, în timp ce o producție medie de 20 tone de fân uscat îți asigură un profit mediu de 1.000 euro la hectar.

    Cultura de lucernă este pariul pe care un tânăr din localitatea Șopârlița, județul Olt, îl face an de an. Cătălin Veveriță este printre numeroșii agricultori și crescători de animale care s-au specializat în această plantă furajeră, olteanul fiind, totodată și cel care a înființat un grup de cultivatori pe Facebook și spune că interesul pentru lucernă este în creștere de când planta a fost inclusă în ”pachetul verde” pentru obținerea plăților directe pe suprafață prin APIA.

    Fermierul pasionat de lucernă lucrează 100 de hectare de teren agricol, din care peste 50 de hectare sunt ”rezervate” pentru această plantă furajeră. “Este o plantă extrem de valoroasă pe care am început să o cultiv din necesitate. Am în gospodărie câteva oi, cai, porci și vaci de lapte și aveam nevoie atât de masă verde cât și de fân uscat pentru perioada iernii. La început am cumpărat de la alți fermieri și după ce m-am documentat temeinic am semănat, la început câteva hectare cu lucernă”, a declarat pentru Agrointeligența Cătălin Veveriță.

    26 kilograme de sămânță la hectar

    Atunci când înființezi o cultură de lucernă este foarte importantă norma de semănat. La lucernă este recomandat să aplici o cantitate mai mare de sămânță decât doza specificată de producător. “Eu merg, de câțiva ani buni cu 26 kilograme sămânță la hectar. Chiar dacă pare mult, pot să vă spun, din experiența personală, că ce este în plus moare singură și rămân doar plantele viabile, care vor rezista în timp”, ne-a spus fermierul.

    Semănatul lucernei în cultură pură se face în rânduri, la 12,5 cm distanță, la o adâncime de semănat de 1,5-2 cm. Lucerna se poate semăna fie în primăvară, fie la sfârșitul verii, începutul tomanei.

    Fermierul oltean a subliniat faptul că, semănatul lucernei se face după ce a fost executată o lucrare de arătură, la adâncimea de 20-25 cm și a fost nivelat terenul. În timp ce patul germinativ se pregătește printr-o singură trecere cu combinatorul în preziua semănatului.

    1.200-1.300 lei costul de înființare

    Prețul unui kilogram de semințe de lucernă certificată este cuprins între 18-28 lei, în funcție de distribuitorul de inputuri. “Pentru înființarea unui hectar de lucernă ai nevoie de ceva bănuți. Pentru un hectar, numai sămânța certificată și de bună calitatea te costă între 600 și 800 lei. În afară de costul cu sămânța mai intră costul cu aratul terenului și costul cu semănatul. La un calcul făcut pe genunchi, cred că pentru a înființa un hectar de lucernă ai nevoie de 1.200-1.300 lei”, ne-a precizat Cătălin, despre ce însemnă costul de investiție într-o astfel de cultură furajeră.

    Producție medie de 20 tone fân uscat pe an

    La un hectar de lucernă netratată și nefertilizată obții în jur de 6.000 kilograme fân uscat per coasă. “Dacă este un an bun, poți lua și cinci coase, dar dacă este un an ca aceasta, mai secetos poți avea maxim 3 coase. Totul depinde de umiditate, pentru a se dezvolta de mai multe ori pe parcursul unui an are nevoie de o cantitate considerabilă de apă. Anul trecut am reușit destul de ușor să obțin cinci coase, ținând cont că eu nu aplic nimic, nici pentru fertilizare suplimentară, nici pentru combaterea buruienilor din cultură. În schimb anul acesta cred că va fi o producție mai slabă, maxim trei coase o să pot să aplic anul acesta”, ne-a vorbit olteanul despre productivitatea lucernei.

    cultura de lucerna costuri

    1.000 euro profit la hectarul de lucernă

    La un calcul simplu, dacă obții anual o producție medie de 20 tone pe hectar de fân uscat, iar pentru a face un balot ai nevoie de aproximativ 30 kilograme, de pe un hectar poți obține 670 de baloți de lucernă. Prețurile pentru un balot de lucernă varaiază între 8 și 10 lei. Dacă reușești să vinzi balotul cu cel puțin 8 lei, obți anual un venit de 5.400 lei. După ce ai scăzut costurile cu înființarea și întreținerea culturii, rămâi cu un profit de aproximativ 1.000 euro.

    Lucerna se cosește când e îmbobocită

    Un aspect important pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când cosești lucerna este stadiul de vegetație al plantelor. ”Când cosești pentru prima dată lucerna trebuie să fi atent ca plantele să fie între începutul și mijlocul fazei de înflorire, pentru că atunci producția este maximă. În anii următori, prima coasă se realizează la îmbobocire, iar coasele doi și trei, când 30% din plante au înflorit. Dacă coasa se aplică mai devreme decât în perioada optimă de recoltat încet, încet plantele din cultură se răresc și poate chiar să îți dispară întreaga cultură în anul următor. Dacă ai grijă când o cosești, cultura poate rezista până la 6-7 ani”, ne-a spus Cătălin, despre perioada optimă de recoltare.

    Protejarea culturii împotriva rumegătoarelor mari

    Un apect extrem de important care îți poate asigura o cultură reușită de lucernă este protecția împotriva rumegătoarelor mari. “Trebuie să ai foarte mare grijă să nu îți intre animalele mari în cultura de lucernă. Când spun animale mari, mă refer la vaci, cai, animale care au copita mare și care pot cauza dispariția plantelor. Este de preferat ca, după ultima coasă din toamnă să se permită intrarea caprelor și oilor pe cultura de lucernă. Aceste rumegătoare mici favorizează dezvoltarea corespunzătoare a lucernei din anul următor”, ne-a precizat olteanul, despre vulnerabilitatea plantei furajere.

    Soiuri românești de lucernă 

    Alegerea soiurilor de lucernă se face în funcție de zona geografică în care se înființează cultura și de destinația ulterioară a fânului uscat. ”Eu am mers de ceva ani de zile pe soiurile Magnat și Primola. Soiul de lucernă Magnat este un soi românesc, semiprecoce, foarte bine adaptat condițiilor pedoclimatice din țară, fiind foarte rezistent la secetă, iernare și la veștejirea fuzariană (Fusarium oxysporum), având un potențial ridicat de producție de 18-20 tone fân uscat la hectar. Fânul rezultat conține 19,9% proteină brută; 64% digestibilitate; 1.193 kcal/kg. Conținutul mare de proteină brută și digestibilitatea ridicată îl recomandă pentru a fi introdus în rația furajeră a vacilor de lapte și de carne. Soiul Primula are aproape același caracteristici ca și Magnat, doar că Primula are furnzele ceva mai mari și mai bogate în vitamina C”, ne-a spus fermierul din localitatea Șopărlița, despre caracteristicile celor două soiuri de lucernă.

    baloti de lucerna pret

    Depozitarea corespunzătoare a baloților

    Pentru a obține baloți care să fie căutați de cumpărători trebuie să ai un spațiu de depozitare corespunzător. “Baloții de lucernă trebuie să fie feriți de razele puternice ale soarelui, dar și de umezeală. Dacă sunt ținuți la voia întâmplării, fară să fie acoperiți și plouă pe ei, atunci cu siguranță se vor mucegăi și întreaga investiție se pierde, pentru că un balot mucegăit nu ți-l cumpără nimeni și nici tu nu îl poți da animalelor tale pentru că acestea nu îl vor consuma. Baloții trebuie ținuți într-un spațiu amenajat corespunzător, în care să nu plouă și care permite o circulație corespunzătoare a aerului”, ne-a explicat Cătălin, care sunt condițiile de depozitare pe care trebuie să le asiguri baloților de lucernă.

    Cumpărătorii sunt fermierii mari și crescătorii de animale

    Oferta de baloți de lucernă este foarte mare, dar și cererea este la fel de ridicată. “Cei care cumpără baloți de lucernă sunt fermierii mijlocii și mari, dar și crescătorii de animale, care nu cultivă o suprafață însemnată cu lucernă. În general, un balot de lucernă pleacă din fermă la un preț de 8 lei și are o greutate aproximativă de 30 kilograme de fân uscat. Faptul că cultiv lucerna fără să aplic îngrășăminte chimice sau substanțe pentru combaterea buruienilor mă face foarte căutat pe piață. Pentru cei care doresc să cumpere o cantitate mai mare am posibilitatea de a asigura transportul lor pentru maxim 170 de baloți”, ne-a vorbit femierul oltean, despre principalii cumpărători.

    În momentul de faţă, pe plan mondial, lucerna se cultivă pe o suprafaţă de circa 40 milioane de hectare, iar cele mai mari suprafeţe se găsesc în SUA, Argentina, Rusia, Italia, Franţa şi Canada. În ţara noastră, suprafaţa anuală variază, între 400.000- 500.000 ha, cu lucernă în cultură pură, şi în jur de 1 milion de hectare cu lucernă în amestec cu specii de graminee perene.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!