• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Costul înființării unui hectar de cartofi îi sperie pe fermieri

    Roxana Dobre -

    Costul înființării unui hectar de cultură de cartof este principalul motiv pentru care mulți fermieri au renunțat la această plantă. Gheorghe Boțoman, președintele Federației Naționale a Cartofului, a declarat pentru Agrointeligența că prețul pe care îl obțin producătorii este foarte mic și importurile scot din joc mulți agricultori cu suprafețe importante.

    “Fermierii nu mai sunt interesați pentru că prețurile au fost foarte mici, exporturile au fost slabe, tehnologia culturii cartofului nu este una ușoară”, a declarat pentru Agrointeligența Gheorghe Boțoman.

    Costul înființării unui hectar cu această cultură depășește la 3.000 de euro, mai exact, este între 15.000 și 17.000 de lei, iar și cea mai mare cheltuială a cultivatorilor de cartofi o reprezintă procurarea sămânței.

    Recolta într-un an bun: 30 tone/ha

    În acest moment, costul de producție pentru un kilogram de cartofi este de 0,50 lei, iar nivelul prețurilor de pe piața internă face ca producătorii să supraviețuiască cu greu, chiar și în situația unui an bun. Dar ce înseamnă un an bun pentru cartofi? ”Când spun un an bun mă refer la multă ploaie și puțină căldură. Se scot 30 de tone de cartofi la hectar”, ne-a spus Boțoman, care a subliniat, însă, că recolta medie e de 16 tone la nivel național.

    Export cartofi romanesti

    Reprezentantul fermierilor cultivatori de cartofi a făcut și câteva recomandări pentru tinerii fermieri care vor să investească în acest sector. “În primul rând trebuie să fie atent (fermierul n.r) ca sămânța să fie certificată. Genetica soiului cântărește până la 50% din producție. După aceea ne referim la tehnologie: alegerea și pregătirea terenului, rotația, fertilizarea, cartoful are nevoie de fertilizare organică. Protecția culturii iar este foarte importantă. Sunt boli și dăunători”, ne-a spus Boțoman.

    Rotația culturilor este esențială

    Rotația culturii la cartofi se face la minim 3 ani, dar reprezentantul cultivatorilor recomandă, din experința proprie, 4 ani: ”Adică cultivi un an pe un sol și patru ani cultivi altceva. Dar nu culturi din aceeași gamă cum ar fi roșia, care face parte tot familia solanaceelor. Poți cultiva cereale, floarea-soarelui etc”.

    Referindu-se la soiuri, reprezentantul fermierilor cultivatori de cartofi, mărturisește că nu există vreo diferență între cele străine și cele românești atâta timp cât nu este luată în calcul doar producția, ci și calitățile culinare, conținutul de amidon și cel de substanță uscată. Sunt la fel de importante rezistență la păstrare, este necesară pentru că fermierul păstrează uneori cartofii și până în luna martie, așa că leguma nu trebuie să încolțească sau să se deshidrateze. “Rezistența genetică la boli și dăunători contează la fel de mult. Important este că indiferent ce soi alege un fermier, trebuie să ia în calcul și condițiile pedoclimatice. Dacă sunt favorabile sau nu. Oricum în România avem soluri extraordinare pentru cartof iar condițiile sunt la fel de favorabile”.

    Am rămas cu 50.000 de hectare de cartofi

    Suprafața cultivată cu cartofi în România a scăzut mult în ultimii 15 ani chiar dacă oficial anul trecut au fost 208.000 de hectare pe hârtie. Gheorghe Boțoman estimează că suprafața reală este mult mai mică, în jur de 50.000 de hectare.

    Foto: www.zi-de-zi.ro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!