• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Achiziționarea unei prese de balotat pentru lucernă este rentabilă la suprafațe de peste 5 hectare

  Gabriela Gimbășanu Gabriela Gimbășanu -

  Presa de balotat sau balotiera ar trebui să fie nelispsită din gospodăria fermierilor care cultivă, pe lângă plante de cultură mare (grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiță) și plante furajere, precum lucernă în cultură pură sau în amestec cu alte graminee perene.

  Achiziționarea unui astfel de utilaj este rentabilă dacă suprafața ocupată cu plante furajere depășește cinci hectare, sub această suprafață nu se rentează cumpărarea unui prese de balotat, fiind mai rentabilă închirierea ei.

  Preț balorieră SH: 2.900 euro

  Cătălin Veveriță, un fermier din localitatea Șopârlița, județul Olt, cultivă în jur de 50 de hectare cu lucernă. “Am două balotiere de la firma Galliani. Ca și investiție pot spune că o astfel de mașină, costă second-hand undeva la 2.900 euro. Este o investiție inițială destul de ridicată, dar care se rentează dacă cultivi mai mult de 5 hectare cu lucernă. Bineînteles există și variante ceva mai scumpe, cum ar fi cele de la Claas, care au un preț de plecare de 5.500 euro. Totul depinde de posibilitățile financiare ale fermierului”, ne-a spus olteanul despre pragul de rentabilitate al acestui utilaj.

  Investiție se recuperează din primul an

  Având în vedere faptul că de pe un hectar de lucernă poți obține, în medie o producție de 670 de baloți, pe care îl vinzi la un preț de 2 euro, după primul an de la înființarea culturii rezultă un profit mediu pe hectar de 1.000 euro. Astfel că, la minim cinci hectare cultivate cu lucernă, se obține un profit anual de 5.000 euro, ceea ce înseamnă că recuperarea investiție se poate face încă din anul întâi de cultură.

  Luând în considerare faptul că o cultură de lucernă rezistă până la 6-7 ani, fără a necesita lucrări suplimentare, obținându-se producții constante, investiția într-un astfel de echipament este foarte rentabilă.

  Aparatul de legat este esențial

  Dacă te hotărăști să îți cumperi o mașină de balotat, în varianta second-hand este foarte important să acorzi o atenție sporită caracteristicilor tehnice ale utilajului. “Uzura aparatului de legat este foarte importantă, pentru că aspectul aparatului de legat îți poate spune cât timp mai poți utiliza un astfel de utilaj. În general se recomandă achiziționarea preselor de balotat care oferă două variante de legare: cu ață și cu plasă. În felul acesta, ai două variante de legătură în funcție de tipul de furaj care se transformă în balot”, ne-a vorbit Cătălin Veveriță despre cel mai important aspect pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când îți cumperi o mașină de balotat.

  Fermierul din județul Olt ne-a explicat că dacă aparatul de legat este foarte uzat nu se recomandă achiziționarea unui astfel de utilaj pentru că, în mod cert atunci când îl vei pune la treabă, baloții nu vor fi compactați și foarte bine legați și asta ridică probleme mari la transport și depozitare.

  Prețuri prese de balotat noi

  Presă de balotat Case IH RB 344 – 20.856 euro*

  Lățime baloți – 120cm, Diametru 125cc, Roți 15.0/55-17

  BTS 162-H2PF015-1

  Presă de baloți rotunzi Unia DF 1,8C – 15.000 de euro*

  Presă cu cameră fixă pe lanțuri, 5 rânduri la pick-up cu 160 de degete, placă comprimare brazdă, rampă descărcare,legător cu ață sau plasă, diametru balot 1,2 m

  presa de baloti rotunzi unia DF 1,8C

  * Conform Bazei prețurilor de referință publicată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale la data redactării articolului   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Un concurent serios al soiurilor actuale: Lucerna românească Dobrogea (4AG07) Cine sunt fermierii care vor exporta lucernă în China Piața lucernei, blocată la nivel local din cauza Pestei Porcine Africane

  Ultimele știri

  Doi hoţi de animale au fost prinşi şi încătuşaţi în câmp, în timp ce fugeau cu trei vaci şi doi cai! Adrian Oros: Fermierii ne-au cerut să plătim despăgubirile de secetă până pe 30 iulie! Proiect MADR: Testele pentru genotiparea berbecilor – GRATUITE până la sfârșitul anului!

  Căutare în articole