• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cel mai mare cultivator de salcie energetică din România are cereri pentru export: La noi, oamenii preferă să lase locul pârloagă decât să investească

  Roxana Dobre -

  Salcia energetică este în topul celor mai profitabile culturi din România având multiple avantaje pentru cultivatori și cu perspective excelente pentru viitorul amenințat de scumpirea combustibililor fosili.

  Agrointeligența a scris pe larg despre investițiile și profitul rezultat din cultura salciei energectice. 

  Alexandru Benko, cel care a cumpărat din Suedia licența pentru salcie energetică pentru România și Republica Moldova spune că în momentul de față caută terenuri cu umiditate ridicată care stau în paragină.

  Citiți și: Cultura salciei energetice în România: Secretele unei afaceri agricole cu profit pe termen lung

  El spune că acest arbore nu cere suprafețe fertile pe care se cultivă culturile mari și nici nu lasă populația fără mâncare.

  plantatie de salcie energetica

  “Pe terenurile unde crește cel mai bine salcia energetică alte culturi nu sunt profitabile. Este o sursă de venit în plus pentru agricultură. Sunt plantații care presupun relativ puțină muncă. De exemplu pot fi înființate astfel de culturi și în satele cu populație îmbătrânită care nu mai au putere de muncă. În România sunt 500.000 de mii de hectare de terenuri nelucrate care au umiditate ridicată dar oamenii nu vor să le dea în arendă chiar dacă ei le lasă pârloagă. Cu numai 20.000 de hectare, nici 5% din total, ar fi asigurată anual energia necesară pentru încălzirea blocurilor din Brașov și Cluj. Nu vrem niciun metru pătrat de la grâu, de la porumb sau alte culturi”, a declarat pentru Agrointeligența Alexandru Benko.

  2 (3)

  Teste pe 153 de plantații dint toate zonele României

  Când a cumpărat licența Alexandru Benko povestește că a făcut teste pe 153 de plantații din toate zonele din România. A încercat să vadă cum se comportă soiurile în condițiile de la noi din țară. “Am făcut o evaluare din care rezultă că în multe zone sunt condiții de climă și precipitații anuale medii ceea ce foarte bine pentru salcie. Noi nu le-am lansat în producție până nu am urmărit trei ani de zile cum se comportă în condițiile noastre climatice. Cea mai nepotrivită zonă este Dobrogea unde precipitațiile sunt de 200 de litri/mp pe an iar noi avem nevoie de minim 600 litri/mp. Tot în Dobrogea am descoperit și terenuri sărate ceea ce este clar exclus când vorbim despre cultura de salcie energetică”.

  Cerere pentru biomasă din Germania și Austria

  În Europa este lipsă de biomasă astfel că Alexandru Benko are cereri din Germania și Austria. “Avem cerere și din afară. Utilizarea salciei energetice se face sub formă de tocătură (în cazane speciale pe tocătură sau în centrale energetice) sau ca materie primă pentru fabricarea de brichete sau peleţi. Utilizatorii salciei sunt persoane fizice, termocentrale sau producători de brichete şi peleţi. În zonele unde există asemenea utilizatori, cumpărarea salciei energetice este garantată”, spune cultivatorul.

  Alexandru Benko a avut o discuție cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. “Am avut o întâlnire acum două săptămâni. Ne-a primit, am discutat elegant și politicos. Am plecat și totul a rămas la nivel de discuție pentru că Legea plantațiilor energetice este blocată în Parlament”. Legea a fost votată în Senat încă în 2012, a trecut de comisiile de specialitate în Camera deputaților (cameră decizională), dar nu a fost votat în plen nici până azi. Această lege ar da un impuls mare pentru extinderea plantelor energetice.   


  Te-ar mai putea interesa

  În Germania, FrieslandCampina a crescut prețul laptelui până la nivelul de 43,72 eurocenți/litru Liste de așteptare cu săptămânile la abatoare! Fermierii renunță la bovine pe prețuri de nimic! Cum poate un ameliorator de sol să aducă profit fermierilor

  Ultimele știri

  Lizină în hrănirea porcilor. Probleme cu stocurile, crescătorii caută înlocuitori Producătorul de îngrăşăminte Yara redeschide fabrici și avertizează asupra unui război al prețurilor Vin banii pentru crescătorii de animale! MADR suplimentează sumele pentru plățile prin APIA!