• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană: A fost alegerea României să renunțe la măsura privind bunăstarea animalelor în noul exercițiu financiar 2014-2020

    agrointeligenta.ro -

    Nu de puține ori, autoritățile române se plâng că regulile privind plățile către fermieri sunt condiționate foarte strict de către regulamentele comunitare. Cel puțin în cazul plăților pentru bunăstarea animalelor – cu accent pe cea a suinelor, Comisia Europeană spune că decizia de a renunța la Măsura 215 în noul PNDR aparține în exclusivitate autorităților de la București.

    România a aplicat măsura privind bunăstarea animalelor (M 215) în cadrul programului național de dezvoltare rurală 2007-2013 (PNDR), însă autoritățile române au decis, în urma propriilor analize SWOT și a identificării nevoilor, să nu includă măsura în programul pentru perioada de programare 2014-2020. Chiar dacă nu sunt prevăzute noi contracte pentru plăți compensatorii anuale acordate fermierilor pentru păstrarea animalelor în condiții care depășesc standardele obligatorii, investițiile pentru îmbunătățirea condițiilor de reproducere sau a competitivității sectorului zootehnic rămân eligibile pentru sprijin din partea UE în cadrul măsurii Investiții în exploatații agricole din noul program de dezvoltare rurală”, se arată într-un răspuns primit de către europarlamentarul Daniel Buda pe tema introducerii unei noi sesiuni de depunere a dosarelor pentru Măsura 215 pentru crescătorii de porcine din ţara noastră.

    Concret, la momentul la care Daniel Buda a transmis solicitarea către CE, crescătorii de porcine din România şi-au exprimat nemulțumirea cu privire la procedura de aprobare a Comisiei Europene a Măsurii 215, „Plăți privind bunăstarea animalelor”.

    ”Această măsură exceptează de la plată fermele nou-înființate, iar beneficiarii fondurilor europene care au accesat finanțări pentru investiții în ferme pentru a ajunge la cele mai înalte standarde de producție sunt dezavantajați față de competitorii lor direcți care funcționează la aceeași capacitate și care pot accesa fonduri. Spuneam atunci faptul că o soluție posibilă ar fi deschiderea unei noi sesiuni de depunere a dosarelor în acest an. În acest sens am solicitat Comisiei să îmi comunice dacă se are în vedere deschiderea unei noi sesiuni de depunere a dosarelor în acest an pentru Măsura 215, „Plăți privind bunăstarea animalelor” şi care este raționamentul pentru care fermele care au alocați bani pentru investiții cu scopul de a ajunge la cele mai înalte standarde sunt dezavantajate în raport cu competitorii lor direcți”, susținea Daniel Buda.

    În răspunsul primit de la comisarul european Phil Hogan se mai arată că România va continua să efectueze plăți pentru angajamentele restante în favoarea beneficiarilor existenți din cadrul programului 2007-2013, până la lichidarea acestora. După 2015, aceste plăți tranzitorii vor fi efectuate utilizând noile fonduri alocate pentru PNDR 2014-2020, însă vor fi limitate la contractele aflate în curs de derulare.

    ”Îi mulţumesc Comisarului Phil Hogan pentru răspunsul trimis şi îi solicit pe această cale ministrului Agriculturii, Daniel Constantin să întreprindă toate demersurile astfel încât problema crescătorilor de porcine să se remedieze de urgenţă, în conformitate cu recomandările Comisiei Europene”, declară Daniel Buda.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă