• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Laurențiu Baciu, la reuniunea fermierilor din Moldova: ”LAPAR este cea mai puternică organizație profesională”

    agrointeligenta.ro -

    Într-un moment în care zona Moldovei se confruntă cu una dintre cele mai aprige secete, fermierii din această regiune s-au reunit pentru a-și spune păsul la cea de-a treia ediție a adunării anuale a Clubului fermierilor Agralim.

    La Stațiunea Secuieni, în câmp, circa 500 de fermieri s-au reunit ieri pentru a discuta cu oficialitățile invitate și pentru a primi cele mai bune sfaturi cu care să combată efectele secetei. Pentru prima dată, partenerul evenimentului a fost Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, iar președintele acestei, Laurențiu Baciu, a avut una dintre cele mai dinamice discursuri ale întrunirii.

    ”LAPAR este cea mai puternică organizație profesională la nivelul României, cu reprezentativitate națională și internațională. Suntem și membri ELO și posibil, după discuțiile avute săptămâna trecută cu secretarul general COPA-COGECA – venit special la București pentru noi, pentru LAPAR, pentru a intra și în această organizație”, le-a spus Baciu fermierilor adunați din județele Moldovei.

    Președintele LAPAR a prezentat pe scurt și cu ce se ocupă cele două organizații europene despre care se vorbește foarte mult și în agricultura românească. ”Prima dată am optat pentru ELO, o organizație europeană a latifundiarilor, a proprietarilor de terenuri, iar COPA-COGECA este o asociație profesională în care sunt cipriose toate ramurile din agricultură, din vegetal, din zootehnie, cât și din procesare și industralizare. Este o asociație mult mai mare axată pe mai multe sectoare”, a explicat Baciu. Despre organizația pe care o conduce, agricultorul din Dămienești, județul Bacău, a spus: ”LAPAR este cel care duce o luptă intensă cu autoritățile statului pentru ca dumneavoastră să aveți motorină subvenționată, posibilitatea să vă tratați sămânța cu produse neonicotinoide. LAPAR este cea care acum a depus la MADR o documentație oficială privind seceta, pentru a se centraliza situația reală din țară. Fermierii mici au deja asigurată acea compensare din fondul de minimis, iar pentru cei mari se duc discuții la Comisia Europeană pentru găsirea unor soluții pentru a acoperi cât de cât dezastrul ce se vede cu ochiul liber. LAPAR a fost cel care a simplificat cât a putut acele dosare de la APIA, acele lucrări de doctorat cu care ar fi trebuit să vă prezentați la APIA. Păcat că de data aceasta a înțeles APIA și MADR, dar nu și cei din administrația locală unde avem fel de fel de situații când secretarul sau primarul nu au citit legea și poartă oamenii pe drumuri”, a spus Laurențiu Baciu la reuniunea din Secuieni, județul Neamț.

    Fermierul s-a declarat ușor nemulțumit de faptul că inclusiv cei care nu sunt în LAPAR, deci nu sprijină cu nimic asociația, au pretenția să le fie rezolvate probleme punctuale. Astfel, Baciu a spus că primește telefoane din toată țara și că nu întotdeauna cei care apelează la sprijinul său și al LAPAR-ului sunt și membri.

    Baciu a punctat și că apartenența la o organizație puternică vine cu multe beneficii pentru fermieri. El a arătat că informațiile pe care le pot obține agricultorii sunt menite, de cele mai multe ori, să le aducă mai mulți bani.

    ”Sunteți dezinformați, sunteți păcăliți, vin fel de fel de șmecheri în ferme, le dați producția la prețuri mici. Eu vindeam la același cumpărător ca și un vecin care nici nu s-a obosit să îmi dea un telefon, deși cântărea pe cântarul meu. El a zis că a făcut o șmecherie, că îi dă grâul cu 50 de bani, iar eu aceluiași cumpărător îi livram cu 61 de bani. A dat un kil, nouă-zece, și într-un final am zis: «Dar domne, tu cu cât dai kilu´?». «Îl dau bine, îl dau cu 50 de bani». Nu avea informația, deși era un fermier cu experiență”, a exemplificat Laurențiu Baciu genul de informație pe care agricultorii le pot obține prin relaționarea și asocierea cu colegii din agricultură.

    taiere panglica Agralim DSC_0497 DSC_0513

    Pentru a răspunde punctual la întrebările și problemele fermierilor, la întrunirea de la Secuieni au participat secretarul de stat George Turtoi, directorul Gheorghe Neață, directorul APIA Mihai Puțintei și directorul ANARZ Iacob Lelior. Din partea SCDA Secuieni a luat cuvântul Elena Trotuș, directorul unității de cercetare.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă