• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum face profit un fermier din cea mai mare zonă pomicolă din Europa

    agrointeligenta.ro -

    De multe ori ne gândim la ce tehnologii au în ferme cei care fac agricultură în afara granițelor țării. Exemplul lui Peter zum Felde, un proprietar de livadă în cea mai mare zonă pomicolă din Germania este elocvent, având în vedere că fermierul face profit sprijinit de tehnologie și de mașini agricole performante care îi ușurează munca la fermă – tractoarele Nexos de la Claas!

    Ferma lui Peter zum Felde este în Jork, la 30 de km nord de Hamburg. Regiunea Elba de Jos, cunoscută și sub numele de „Altes Land”, este cea mai mare zona pomicolă din Europa. Motivul pentru care fructele cresc foarte bine aici, atât de aproape de Marea Nordului, este faptul că regiunea se bucură de condiții meteorologice optime: în jurul la 730 mm de ploaie și peste 1.400 de ore de soare pe an fac. Astfel pomicultura din nordul Germaniei se dovedește a fi un adevărat succes. Zona pomicolă cuprinde aproximativ 10.000 de hectare de pe malul stâng al Elbei și include mere, cireșe, pere, prune și fructe de pădure.

    VEZI AICI oferta pentru tractoarele Nexos de la CLAAS!

    Familia zum Felde deține în prezent 20 de hectare în total, dintre care 19 hectare livadă cu meri și un hectar livadă cu cireși. Familia a trăit în regiunea Altes Land încă din secolul al 13-lea și s-a ocupat cu pomicultură încă din secolul al 18-lea. Peter zum Felde, calificat ca grădinar specializat în pomicultură, a preluat ferma de la tatăl său în 1988. Următoarea generație este deja în așteptare – fiul său Henrik, (26 de ani), a lucrat la ferma tatălui său în ultimii trei ani.

    livada in Germania

    Tehnologia de ultimă oră și-a găsit locul și în pomicultură

    Peter zum Felde zâmbește îngăduitor la sugestia că această tradiție de secole a pomicultorului este o îndeletnicire romantică. „Tehnologia de ultimă oră și-a făcut loc chiar și în cultura de fructe”, explică el. „De exemplu, la depozitare. Fiecare kilogram de fructe este amplasat într-un depozit ULO, care înseamnă Ultra-Low-Oxygen, adică o cantitate ultra-scăzută de oxigen. Depozitul este complet etanș la gaze și nivelul de oxigen este redus la șase procente. În același timp, nivelul de CO2este ușor crescut, la aproximativ unu până la trei procente, în funcție de varietate. Temperatura fluctuează între 0,5 și 3,5 grade, în funcție de varietate.” Descrie cum alte sisteme de control pentru alte procese cheie, cum ar fi sortarea și curățarea, folosesc, de asemenea, tehnologie de ultimă oră.

    Pământul familiei a văzut multe schimbări de-a lungul secolelor. Înainte erau 300 până la 500 de pomi pe hectar, care creșteau în mod obișnuit, iar acum ferma are între 2.500 și 3.000 de pomi pe hectar. În prezent, pomicultorii comerciali cultivă de obicei pomi pitici, deoarece aceștia dau recolte mai mari și sunt mult mai uşor de îngrijit şi de recoltat.

    Fiecare pom este tratat individual, de la curăţare la îngrijire generală şi până la recoltare. Vorbind despre munca sa, Peter zum Felde spune: „Știu orice pom și îl vizitez de mai multe ori pe an” și descrie strategiile de stabilizare a culturilor, de control al bolilor și dăunătorilor și cele trei legi ale curățării pomilor valabile de la începutul secolului al 19-lea și care sunt încă aplicabile.

    tractor bun pentru livada

    ”Am fost nevoiți să așteptăm ca natura să își facă treaba, aceasta a fost cea mai dificilă parte”

    Livada are în prezent 10 varietăți diferite de pomi fructiferi. Fiecare varietate are propriile cerințe și este utilizată în alt scop – fructele pot fi vândute comercianților cu amănuntul prin compania de comercializare sau utilizate pentru a produce chipsuri de mere sau suc de mere. Recolta medie este de aproximativ 30 de tone de mere la hectar.

    În 2006, Peter zum Felde și-a convertit livada, trecând de la producția convențională la cea organică. Înainte de a face acest lucru, a petrecut zece ani investigând în amănunt această temă și cântărind avantajele și dezavantajele. „A fost un proces lung,” explică el. Adaugă, descriind perioada dificilă de doi ani înainte ca afacerea lui să-și reia cursul: „La început te simți ca într-un abis, ai pierderi financiare enorme. A trebuit să stăm și să așteptăm ca natura să-și facă treaba, asta a fost partea cea mai dificilă.” Dar acum Peter zum Felde este foarte fericit că lucrează natural și mulțumit de beneficiile aduse de cultura organică. Este mândru că acum, după doar câțiva ani, mulți dăunători au dispărut complet de pe pomii săi fructiferi. O populație mare de organisme benefice, fășiile suplimentare de flori sălbatice pe care le-a semănat între rândurile de pomi și un paravânt special sunt doar câteva dintre măsurile pe care le-a adoptat pentru a evita pe cât posibil utilizarea metodelor convenționale de protecție a livezilor și pentru a putea respecta legile naturii.

    Anvelope pentru compactarea redusă a solului”

    În cazul livezilor de fructe organice nu sunt utilizate pulverizările cu substanțe chimice sau fertilizatorii artificiali. În schimb, sunt permise doar produsele din materii naturale, împreună cu alte câteva produse recunoscute. „Putem utiliza produse precum preparatele din sulf și cupru pentru a combate infecțiile fungice,” explică acesta.

    Peter zum Felde crede că pământul este bunul lui cel mai de preț. „Trebuie să-l gestionăm în mod echilibrat și îmbogățim activ solul, de exemplu adăugând compost.” Și anvelopele pe care le folosește sunt importante: „Am montat pe toate utilajele anvelope cu compactare redusă a solului. Perioada normală de rotație pentru un pom este de 15-20 de ani. Atunci când scoți pomii bătrâni, poți să sapi cu grijă și îi găsești rădăcinile în mijlocul drumului pentru utilaje. Utilizarea anvelopelor late protejează solul și îi permite acestuia să creeze o rezervă constantă de nutrienți pentru pomi.”

    livada intensiva tractor

    Peter zum Felde speră să îi predea fiului său ferma în câțiva ani. De aceea, sustenabilitatea a devenit din ce în ce mai importantă pentru el în ultimii ani: „Cam în cinci ani plănuiesc să dau ferma fiului meu și vreau ca el să preia o livadă care este bine gestionată, care poate exista ca unitate economică și care poate și hrăni o familie. Și asta se va întâmpla doar dacă lucrăm cu natura”.

    Ce tractoare folosește pomicultorul german

    Peter zum Felde deține trei NEXOS 240-210 Norma de poluare IIIA (Tier 3)

    Atunci când vine vorba despre tractoarele cu ecartament îngust, clienţii sunt foarte exigenţi, iar nevoile acestora sunt specifice. Deoarece livezile, operatorii şi implementele nu se pot adapta la tractor, tractorul trebuie să ofere o gamă extinsă de tipuri de produse, o selecţie variată de anvelope, numeroase opţiuni de echipare şi, nu în ultimul rând, performanţe excelente.

    nexos-240-210

        NEXOS 240 NEXOS 230 NEXOS 220 NEXOS 210
    Cilindri 4/TI 4/TI 4/TI 4/T
    Capacitate cilindrică cm3 4500 3200 3200 3200
    Turaţie nominală de lucru rpm 2200 2300 2300 2300
    Putere nominală (ECE R 120) kW/cp 74/101 65/88 57/78 53/72
    Putere max. (ECE R 120) kW/cp 74/101 65/88 57/78 53/72
    Cuplu maxim (ECE R 120) Nm 430 350 330 277



    Te-ar mai putea interesa

    Ofertă la tractorul Zetor Fronterra de 136 CP cu dotări premium și garanție: 65.500 de euro Ce se întâmplă cu tractoarele pe care RAR le găsește neconforme la ITP Herculano: Remorci fiabile și eficiente pentru agricultorii români

    Ultimele știri

    Fermierii se mobilizează pentru a-l ajuta pe Petre Țăroiu să-și recupereze combina luată de bancă Cod galben de vânt în 15 județe. Rafalele pot atinge 90 km/h România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui