• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De sezon: Fermierii care cultivă hibrizi de rapiță DEKALB n-au probleme cu scuturarea timpurie a boabelor

    agrointeligenta.ro -

    Rezistența la scuturarea timpurie a boabelor de rapiță este o caracteristică dezvoltată de către amelioratori. Aceasta este menționată din ce în ce mai des pentru a diferenția hibrizii.

    Hibrizi rezistenti la scuturare încă din 2004

    DEKALB, marca inregistrata a companiei Monsanto, a fost un precursor deoarece acest producător de semințe a prezentat hibrizi însoțiti de calificativul „rezistență la scuturarea boabelor” încă din 2004, cu Exagone și Excalibur.

    Inițial, caracteristica a fost preluată de la ridiche, ale cărei silicve sunt mult mai rezistente la deschidere decât cele de rapiță. Obținerea hibrizilor conform sistemului Ogu Inra s-a realizat cu ajutorul ridichii.

    Materialul genetic care a servit la crearea de hibrizi include gene de restaurare a sterilității masculine a acestei crucifere care sunt adesea însoțite de alte gene nedorite, precum rezistența la scuturare a boabelor, dar și un nivel ridicat de glucozinolat.

    „În ameliorarea varietală, unul dintre obiective l-a constituit înlăturarea dezavantajelor ridichii (glucozinolatul), păstrându-i în același timp calitățile, capacitatea silicvelor de a rămâne închise”, explică Jean-Pierre Despeghel, director de cercetare oleaginoase Monsanto Europa. Producătorul de semințe a reușit să facă acest lucru, căci toți hibrizii comercializați de DEKALB în Europa sunt prezentati ca având un nivel ridicat de toleranță la deschiderea silicvelor.

    În ameliorarea varietală, capacitatea silicvelor de a rămâne închise chiar și după ajungerea la maturitate este o caracteristică dezvoltată de către DEKALB pentru a ajunge la o pierdere minimă de boabe din cauza acestui fenomen.

    „Din cauza vântului puternic sau a grindinei au fost observate pierderi de randament de până la 40% la hibrizii sensibili la scuturarea boabelor. Toți hibrizii noștri actuali sunt rezistenți la scuturarea boabelor.” (Jean-Pierre Despeghel, Monsanto)

    Hibrizii rezistenti la scuturarea boabelor permit ajungerea la maturitate nu numai a boabelor și a silicvelor ci și a paielor pentru o recoltă în condiții optime și înregistrarea celui mai bun triaj posibil în combină.

    Un hibrid de rapiță care suportă bine o concentrație mai scăzută de azot

    „În Franța aproape un hectar din două de rapiță este acoperit de un hibrid DEKALB. Ne-am numărat printre primii producători care au introdus hibrizii restaurați, rezistența dublă la phoma, rezistența la scuturarea boabelor, enumeră Grégory Massignac, manager de produs pentru rapiță la Monsanto Franța și Belgia. În prezent lansăm primii hibrizi care tolerează cantități limitate de azot”.

    DEKALB a studiat comportamentul soiurilor în regim scăzut de azot și există o diferențiere varietală în această privință. Noutatea DK Exception a primit sigla de „optimizarea azotului” pentru capacitatea sa de a păstra un randament ridicat în condiții de concentrații limitate de azot.” Este modelul de vârf din gama noastră. Acest soi se comportă bine în toate regiunile din Franța. Afișează randamente la 106-108% din participanți și se prezintă regulat în diferite potențialuri de soluri, afirmă Jean-Pierre Despeghel, DEKALB. Scopul nostru este de a aduce DK Exception în topul celor 3 hibrizi de rapiță încă din primul său an, la semănatul din 2015.”

    Echipa DEKALB



     


    Te-ar mai putea interesa

    ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației