• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Daniel Constantin: Până acum s-au depus cereri pentru 9,5 milioane de hectare

  agrointeligenta.ro -

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat ieri în plenul Camerei Deputaților că până în prezent au fost depuse cereri de plată pentru 9,5 milioane de hectare, iar „dezastrul” semnalat de opoziție nu este „chiar atât de mare”, în condițiile în care anul trecut au fost depuse cereri pentru 9,8 milioane hectare.

  „Până în momentul de față s-au depus cereri pentru 9,5 milioane de hectare, ele sunt înregistrate și digitizate, față de 9,8 milioane de hectare câte au fost anul trecut, deci dezastrul pe care îl semnalați nu este chiar atât de mare, este de doar 300.000 de hectare pentru care nu s-au aplicat dintr-un motiv foarte simplu: jumătate țin de terenurile piscicole, iar pentru cealaltă jumătate nu s-au terminat concesiunile la primării cu privire la pajiștile respective”, a spus Daniel Constantin în plenul Camerei Deputaților, la „Ora Guvernului”.

  Acesta a subliniat că 2015 a fost primul an în care s-a aplicat noua legislație, iar cererea a fost mult mai complexă.

  „2015 a fost primul an în care s-a aplicat noua legislație și în care avem o singură cerere, avem 24 de scheme pe ceea ce înseamnă scheme decuplate, în afară de sprijinul pentru tineri și micii fermieri. Într-adevăr este o cerere mult mai complexă ca și volum”, a explicat ministrul Agriculturii.

  Totodată, șeful MADR a adăugat că fermierii vor primi și banii pentru motorină, mai ales că toate oficiile județene ale APIA au fondurile necesare, iar Ministerul Finanțelor a majorat fondurile pentru motorină.

  Liberalul Nini Săpunaru a afirmat luni că activitatea de depunere a cererilor de către fermieri la APIA nu s-a încheiat în termenul legal, ea continuând cu penalități pentru cei ce nu au reușit să finalizeze această operațiune.

  „Bulversarea activității de depunere a cererilor de către fermieri la APIA pentru obținerea subvențiilor vi se „datorează”, domnule ministru Daniel Constantin! După informațiile noastre, pabuga creată de dumneavoastră depășește 90 milioane de euro, sumă calculată la o medie de doar 15 zile de întârziere. După ce că ați emis foarte târziu ordonanța privind subvențiile, OUG nr. 3/2015 din 18 martie 2015, actul normativ a trebuit să fie modificat de nenumărate ori, ca să poată fi aplicat! Ați ajuns să faceți presiuni în Parlament ca să prelungiți termenul limită de depunere a cererilor, numai ca să vă acoperiți greșelile”, a spus Săpunaru, în plenul Camerei Deputaților, la „Ora Guvernului”.

  Totodată, acesta i-a reproșat ministrului Agriculturii că nici subvenția la motorină pe trimestrul IV al anului 2014 nu a ajuns în conturile agricultorilor.

  „Nici subvenția la motorină de pe trimestrul IV al anului 2014 nu a ajuns în conturile agricultorilor! Cu șase luni întârziere, Ministerul Agriculturii s-a chinuit să promoveze un proiect de Ordin pentru subvenționarea motorinei 2015, care este abia în stadiul de consultare publică. Procedurile stipulate de Ordin sunt făcute să lungească termenul de rambursare a accizei, iar fermierii creditează în continuare Guvernul din care faceți parte!”, a adăugat Nini Săpunaru.

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost invitat de Grupul parlamentar PNL care a solicitat organizarea, în cadrul „Orei Guvernului’,’ a unei dezbateri cu tema „Starea agriculturii românești”.

  Sursa: Agerpres   


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2024. Ce s-a decis azi la MADR pentru condițiile la GAEC 8 și ecoschema PD-04 Fermieri sunați de APIA să își deschidă conturi noi pentru a încasa cei 100 euro/ha Sumele pentru ANT – publicate în Monitorul Oficial! APIA poate începe plățile către fermieri Cum se aplică GAEC 8 pentru subvențiile APIA din acest an. Comisia Europeană, notificată Fermierii vor fi despăgubiți cu 3.500-4.000 lei/ha pentru culturile calamitate

  Ultimele știri

  Ucraina cere ajutorul României în exportul de cereale. S-a propus o nouă rută pe Dunăre Avansul la programele Tomata și Usturoiul – aprobat de Comisia Europeană Anunț făcut astăzi de APIA pentru crescătorii de bovine Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început!