• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Daniel Constantin: Până acum s-au depus cereri pentru 9,5 milioane de hectare

  agrointeligenta.ro -

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat ieri în plenul Camerei Deputaților că până în prezent au fost depuse cereri de plată pentru 9,5 milioane de hectare, iar „dezastrul” semnalat de opoziție nu este „chiar atât de mare”, în condițiile în care anul trecut au fost depuse cereri pentru 9,8 milioane hectare.

  „Până în momentul de față s-au depus cereri pentru 9,5 milioane de hectare, ele sunt înregistrate și digitizate, față de 9,8 milioane de hectare câte au fost anul trecut, deci dezastrul pe care îl semnalați nu este chiar atât de mare, este de doar 300.000 de hectare pentru care nu s-au aplicat dintr-un motiv foarte simplu: jumătate țin de terenurile piscicole, iar pentru cealaltă jumătate nu s-au terminat concesiunile la primării cu privire la pajiștile respective”, a spus Daniel Constantin în plenul Camerei Deputaților, la „Ora Guvernului”.

  Acesta a subliniat că 2015 a fost primul an în care s-a aplicat noua legislație, iar cererea a fost mult mai complexă.

  „2015 a fost primul an în care s-a aplicat noua legislație și în care avem o singură cerere, avem 24 de scheme pe ceea ce înseamnă scheme decuplate, în afară de sprijinul pentru tineri și micii fermieri. Într-adevăr este o cerere mult mai complexă ca și volum”, a explicat ministrul Agriculturii.

  Totodată, șeful MADR a adăugat că fermierii vor primi și banii pentru motorină, mai ales că toate oficiile județene ale APIA au fondurile necesare, iar Ministerul Finanțelor a majorat fondurile pentru motorină.

  Liberalul Nini Săpunaru a afirmat luni că activitatea de depunere a cererilor de către fermieri la APIA nu s-a încheiat în termenul legal, ea continuând cu penalități pentru cei ce nu au reușit să finalizeze această operațiune.

  „Bulversarea activității de depunere a cererilor de către fermieri la APIA pentru obținerea subvențiilor vi se „datorează”, domnule ministru Daniel Constantin! După informațiile noastre, pabuga creată de dumneavoastră depășește 90 milioane de euro, sumă calculată la o medie de doar 15 zile de întârziere. După ce că ați emis foarte târziu ordonanța privind subvențiile, OUG nr. 3/2015 din 18 martie 2015, actul normativ a trebuit să fie modificat de nenumărate ori, ca să poată fi aplicat! Ați ajuns să faceți presiuni în Parlament ca să prelungiți termenul limită de depunere a cererilor, numai ca să vă acoperiți greșelile”, a spus Săpunaru, în plenul Camerei Deputaților, la „Ora Guvernului”.

  Totodată, acesta i-a reproșat ministrului Agriculturii că nici subvenția la motorină pe trimestrul IV al anului 2014 nu a ajuns în conturile agricultorilor.

  „Nici subvenția la motorină de pe trimestrul IV al anului 2014 nu a ajuns în conturile agricultorilor! Cu șase luni întârziere, Ministerul Agriculturii s-a chinuit să promoveze un proiect de Ordin pentru subvenționarea motorinei 2015, care este abia în stadiul de consultare publică. Procedurile stipulate de Ordin sunt făcute să lungească termenul de rambursare a accizei, iar fermierii creditează în continuare Guvernul din care faceți parte!”, a adăugat Nini Săpunaru.

  Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost invitat de Grupul parlamentar PNL care a solicitat organizarea, în cadrul „Orei Guvernului’,’ a unei dezbateri cu tema „Starea agriculturii românești”.

  Sursa: Agerpres   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”! Azot şi patru biostimulatori într-un singur produs de excepție: Nutrino Pro de la Agro-Est Muntenia! Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

  Ultimele știri

  Curiosul caz al vacilor din România care au fătări cu 3 sau chiar 4 viței! Ministrul Oros, discuții cu fermierii: Automate de lapte pentru fermele cu până la 20 de vaci! Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar!

  Căutare în articole