Culturi profitabile

Cireșele de pământ – cătina vechilor incași se cultivă și în România. Este o adevărată bombă de vitamina C și are mare căutare în industria alimentară

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cireșele de pământ (Physalis Peruviana) au fost cultivate din cele mai vechi timpuri, fiind una din puținele specii cultivate în grădinile regale din cetatea Machu Picchu și care au supraviețuit trecerii timpului. Această plantă, cunoscută la noi și ca lampadarul chinezesc  – după forma învelișului, sau chiar cătina incașă, se cultivă în: Peru, Ecuador, Columbia, Africa de Sud, SUA, Madagascar.

Valentin Cucu, un legumicultor din comuna Bălțătești, județul Neamț, cultivă de mai bine de 10 ani în grădina sa de 1.000 mp câteva fire de cireșe de pământ, pe care le numește “bucuria copiilor”.

Fructe bogate în vitamina C și B12

Încă de la prima experiență gustativă cu cătina incașilor, legumicultorul din Bălțătești s-a arătat cucerit de gustul acestor fructe.

“Nu sunt plante foarte pretențioase, în ciuda originii lor. Eu am făcut rost de semințe și când le-am plantat prima dată, am rămas surprins de gustul de care îl au fructele atunci când sunt coapte. Planta crește în tufe de până la 1,5 m înălțime și are nevoie de susținere și legare. Fructele sunt de culoarea galbenă, asemănătoare cireșelor altoite și conțin vitaminele C și B12, calciu și zaharuri și au gust de fructe de pădure. Fructele sunt învelite într-o coajă, asemănătoare unui lampion”, a declarat pentru Agrointelogența Vali Cucu, legumicultor și culegător de semințe din comuna Bălțătești, județul Neamț.

Principalele elemente care se găsesc, în fructul de Physalis Peruviana sunt: vitamina C în cantitate mare, vitamina B, zaharuri și substanțe amare: fisolina, solanina, alcaloizi, polifenoli, melatonină, carotenoide.

catina incasaProducție de 300 fructe pe plantă

Productivitatea cireșelor de pământ este un uimitoare, aprope la fiecare frunză din tufă se dezvoltă câte un fruct. “Este o plantă care se seamănă anual. Se plantează la 1,5 metri distanță între pante și are nevoie de susținere. Nu are nevoie de îngrijiri speciale, nu le stropesc cu nimic, am grijă doar să le leg ramurile, pentru că dacă ajung pe pământ, fructele putrezesc. Pentru a se putea realiza polenizare ai nevoie de cel puțin două plante. Pentru plantare este indicat să îți faci răsaduri, pe care să le plantezi, pe la sfărșitul lunii aprilie, sau chiar mai dacă temperaturile sunt destul de mici. În general coacerea fructelor are loc după 80 de zile de la plantare. Plantele sunt destul de rezistente la boli și dăunători și au o productivitate incredibilă. Ca și producție de pe o singură plantă pot rodi peste 300 de fructe”, ne-a spus micul cultivator de cireșe de pământ.

Vali Cucu a subliniat că fructele odată ajunse la maturitate se pot păstra în lampioanele lor până prin aprilie-mai într-un loc răcoros.

physalis-peruviana-fruits

Întrebuințări multiple

Planta a început să se bucure de un succes răsunător, în ultmii ani, astfel că întrebuințările plantei s-au diversificat. “În general, pentru o cocere uniform, recoltez cireșele de pământ aproape de venirea iernii. Atunci capătă gustul cel mai bun. La început, când am plantat prima dată această plantă, le-am consumat în stare proaspătă. După aceea m-am informat și mi-am dat seama că poți faci o mulțime de lucruri din acest fruct. Așa am ajuns acum să facem compot, dulceață, iar o parte din fructe le lăsăm la uscat pentru a face ceai”, ne vorbit agricultorul din Bălțătești, despre întrebuințările multiple ale cireșelor de pământ.

Atât fruct, cât și legumă

Cireașa de pământ este un ingredient foarte versatil în bucătărie: poate fi consumat atât crud, cât și preparat, poate fi utilizat atât ca fruct cât și ca legumă. Crud, se consumă ca atare, ca garnitură la alte alimente, în salate de fructe ori legume, sau pentru decorarea altor preparate. Gătit, se poate adăuga în supe, sosuri, ori poate fi conservat sub formă de gem, dulceață, compot. La fel ca și în cazul celorlalte plante din familia Solanaceae-lor, conținutul său de pectină este mare, ceea ce îl recomandă pentru prepararea gemurilor și marmeladelor.

Efecte terapeutice

Physalis Peruviana are proprietăți anti-inflamatoare, diuretice, combate febra și contribuie la eliminarea expectorațiilor. De asemenea, prin conținutul bogat de vitamina C, cireșele de pământ contribuie la întărirea sistemului imunitar. În trecut era folosit pentru tratarea afecțiunilor urinare, biliare și afecțiunilor pielii. Cătina incașilor poate fi folosită în prioadele de convalescență, având un puternic efect tonic și revigorant. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Buna ziua,
  Am plantat cateva fire ,au crescut frumos doar ca fructele cad inainte sa se coloreze in portocaliu.Unele au crescut mari,aproape de marimea unei caise dar mi-e teama sa nu le pierd pe toate.Care ar puea fi cauza ?

 2. Am si eu Physalis,peruviana si alkenkegi(cel romanesc). Amandoua sunt comestibile. Le_am plantat rasad si am fost foarte multumit. Sunt si acum pline de flori si fructe. Inca nu stiu daca si peruviana trece peste iarna si nu mai trebuie replantat ,dar voi afla la primavara. Am sa protejez radacinile cu un pat de frunze peste iarna sau paie. Sunt delicioase si iese o dulceata cu un gust fantastic.

 3. Am semanat(intr-un ghiveci) in primavara niste seminte din trei fructe pe care le-am primit de la un prieten fara sa stim nici eu ,nici el ce sunt. Ceea ce am …gustat mi-a placut foarte mult, tocmai de aceea plantadu-le. Acum stiu ce sunt ! Cu toate ca mi-au rasarit puzderie, nici una nu au produs vreun fruct, asa cum vad ca sunt aici. Oare de ce? PlANTELE LE AM SI ACUM pentru ca le-am protejat. Cum sa procedez cu ele ? Poate vor face fructe in primavară?
  Rog pe dl Vali CUCU sau oricine imi poate da un sfat sa-mi raspunda.
  PS- precizez ca este exact acelasi fruct cu învelisul lui specific pe care l-am gustat si ale carui seminte le-am semanat. MULTUMESC !

  1. Si plantele mele au acum in octombrie boboci de flori chiar daca am plantat in aprilie.Eu cred ca va ingheta daca cade bruma pe ele. Ce ar trebui sa fac cu ele?

  2. Am cateva pareri
   1. sunt prea dese daca le-ati lasat “puzderie”
   2. plantele nu au ajuns la maturitate , ca sa dea rod.
   3. posibil semintele sunt din hibrid, si se comporta altfel ca planta-mama.

  3. O alta cauza,pe langa cele enumerate de dna ALA, ar putea fi lipsa polenizarii,aveti doar masculi sau doar femele) asa cum se intampla si la catina.Gasiti seminte si ati rezolvat problema.

 4. Ma bucur de aparitia acestui articol,dar nu am inteles daca este periculoasa bruma pentru aceasta planta,cate fructe se pot consuma/zi ?si daca este obligatoriu consumul sa fie pe stomacul gol sau nu?

Scrie un comentariu