• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • La Singureni – Giurgiu, primarul a pus stăpânire pe șosea. Doar fermierii ”agreați” au voie să treacă. Restul stau blocați cu grânele pe câmp!

    Roxana Dobre -

    Problemele fermierilor – că sunt ei mici sau mari, sunt de multe ori îngropate în comunitățile unde se luptă pentru a-și revendica drepturile. La fel se întâmplă de câțiva ani și în comuna Singureni din județul Giurgiu, localitate de unde astăzi am primit un telefon care ne-a arătat, încă o dată, că deși suntem țară europeană, abuzurile se țin lanț și că unii primari încă au impresia că funcția le dă drept de vătaf pe domeniul public.

    Așa cum vă spuneam, am primit astăzi o sesizare din partea mai multor localnici din localitatea Singureni, județul Giurgiu. Mai exact, două societăți cu activitate agricole reprezentate de Camelia Peslaru și familia Neagu – Gheorghe și Mariana. Oamenii, toți fermieri, sunt disperați că în plină perioadă de seceriș, nu își pot transporta cerealele din câmp din cauză că primarul le interzice să folosească drumul care leagă localitatea de terenurile pe care ei le lucrează. Mai mult, edilul a sesizat Poliția Rutieră și a obținut montarea unui semn rutier prin care interzice accesul utilajelor care depășesc 7,5 tone.

    Alții au acces nelimitat pe șosea

    Situația este absurdă cu atât mai mult cu cât drumul este ”bătut” zilnic de tiruri ”agreate” care, încărcate, depășesc cu mult această greutate, spun localnicii care îl acuză pe edil de rea-voință cu atât mai mult cu cât, spun ei, primarul, ca un ”boss”, își transportă zilnic cerealele pe acel drum. Aceeași rută este folosită și de mașinile de gunoi, cele care cară piatră sau care trag după ele cisterne pline cu motorină. Așa cum vă dați seama, toate aceste mașini depășesc ”pragul” primarului de 7,5 tone.

    În fața dilemei în care au fost puși fermierii, primarul Marian Pătuleanu le-a dat oamenilor și soluția “salvatoare”: să ocolească cu cerealele prin câmp.

    “Drumurile prin câmp sunt denivelate pline de gropi, iar primarul nu scoate autogrederele să curețe și nici nu ne dă rute ocolitoare. Ce facem noi? Unde trebuie să apelăm pentru că suntem disperați? Mașina de transport așteaptă, noi stăm”, ne-au relatat localnicii care după un an de muncă riscă să piardă toată recolta pe câmp.

    Au cerut derogare pe perioada campaniei de recoltare

    “Noi îi cerem să ne lase măcar în campanie având în vedere că este zonă agricolă, iar oamenii trăiesc de pe urma noastră. Avem arende și mulți din Singureni își așteaptă plata convenită”, mai spun sătenii.

    Oamenii i-au propus primarului chiar să achite taxe suplimentare de drum, dar din nou s-au lovit de un refuz categoric motivat de faptul că există o hotărâre de Consiliu Local privind traficul pe acea arteră.

    “Știm și noi cum este cu consilierii, că dacă primarul decide ceva, nu pot consilierii să refuze sau să ia alte hotărâri. Dacă ar avea bunăvoință, s-ar putea rezolva problema noastră, dar clar că nu se vrea așa ceva. Ne obligă să ne aducem recolta cu mașini mai mici de 7,5 tone. Păi, noi lucrăm cu Agricover care ne închiriază mașinile care au 16 tone plus ce băgăm noi ajunge încărcătura de 20 -24 de tone, dar nu avem astfel de transporturi zilnic. De aceea l-am rugat pe primar numai în campanie să obținem o derogare pentru a ne duce grânele pentru că suntem disperați și nu putem să cărăm zeci de tone de cerealele cu căruța!”, mai spun revoltați localnicii.

    Drumul se reasfaltează după trei ani de la ultimele lucrări

    Mai mult, fermierii din Singureni relatează că astăzi, parcă doar pentru a le face în ciudă, primăria a început și asfaltarea drumului cu pricina. Treaba ar fi binevenită dacă acum trei ani, același drum n-ar fi fost astfaltat tot pe bani publici, culmea, tot în campania de recoltare!

    “Ne-am întâlnit chiar pe drum cu primarul și a spus că putem trece pe partea pe care nu se lucrează, dar de mâine, pentru că se asfaltează, se închide tot drumul. I-am solicitat o altă rută ocolitoare și ne-a spus să o luăm pe câmp”, mai spun sătenii.

    ”Transportatorii deja ne ocolesc”

    Pentru agricultorii din Singureni, fiecare zi pe care o pierd cu grânele în câmp le poate compromite recolta și contractele de preluarea cerealelor.

    “Transportatorii deja ne ocolesc și zic că pierd timpul cu problemle noastre, să ne rezolvăm noi situația că ei au atâtea solicitări acum în plină campanie. Noi plătim și muncim, dar cerem câteva drepturi – nici nu le putem spune facilități, pentru că nu cerem să ne facă vreo favoare. Nu cerem mai mult de o săptămână – 10 zile în care să ne transportăm grânele din câmp”, au spus localnicii revoltați.

    De menționat că acei agricultori care ne-au sesizat situația de la Singureni au ferme frumoase cu suprafețe între 270 și peste 1000 de hectare, ceea ce face imposibil transportul recoltei cu mașini utilitare, singurele care nu depășesc 7,5 tone. Mai mult, printre cei care au de suferit se află și Societatea Agricolă Singureni, cea care administrează aproximativ 1500 de hectare. În plus, localitatea este recunoscută pentru cultivarea cerealelor şi a plantelor oleaginoase,ocupație de bază în zonă și care le asigură oamenilor existența.

    Primarul Marian Patuleanu

    Foto: stirigiurgiu.ro

    ”Acestea sunt răutăți politice”

    Reporterii Agrointeligența au luat legătura și cu primarul Marian Pătuleanu (foto) pentru a-i cere un punct de vedere legat de problema fermierilor. Răspunsul edilului-șef amintește că unul dintre fermierii ”interziși” pe drum i-a fost contracandidat la alegerile din 2012. ”Acestea sunt răutăți politice. Ei au candidat contra mea și au pierdut. Așa că an de an îmi fac tot felul de sesizări și plângeri. Vreau să se înțeleagă: nu eu am dat hotărâre de Consiliu Local, eu nu sunt consilier local, din contră, Neagu Gheorghe este consilier local, și nici nu dețin Poliția Rutieră. Avem o hotărâre a Consiliului Local prin care se impune pragul de 7,5 tone. Avem avizul Poliției Rutiere Giurgiu. Deci pe acest drum nu se poate circula decât cu 7,5 tone”, a declarat pentru Agrointeligența primarul din Singureni.

    ”Eu am treabă cu transportatorii”

    Totuși, el recunoaște că autoritățile locale subordonate, dar și Poliția Rutieră închid ochii la anumite transporturi.

    ”Eu nu am treabă cu aceste asociații agricole, eu am treabă cu transportatorii pentru că ei s-au învățat să vină cu mașine de 50 de tone. Și pe drumul județean (DJ 411 – n.r.) s-a instaurat greutatea maximă de 11,5 tone pentru că este drum în lucru. Deci nu au voie nici pe drumul județean, dar nici pe cel comunal. Așa că trebuie să care cu mașini mici. (…). Pentru riverani nu am instituit nimic, adică își pot căra cerealele, dar pentru cei care sunt din afara localității și au mașini de mare tonaj, nu am cum să îi las, că îmi sar oamenii în cap. Dacă oamenii mi-au făcut sesizare, eu m-am văzut nevoit să anunț poliția în scris, le-am făcut o sesizare la care am atașat și semnăturile”, a mai spus Pătuleanu, care susține că s-au strâns semnături de la localnici care s-au plâns că traficul greu le afectează casele. Totuși, altă cale de acces la terenurile agricole nu este și nici despre o posibilă derogare nu a spus nimic.

    Fermierii care vând din câmp sunt afectați

    Primarul recunoaște și că fermierii afectați sunt din localitate și nu au spații de stocare așa că vând cerealele la diverse companii care cumpără grânele direct din câmp.

    ”Oamenii sunt revoltați pe transportatori, nu pe acele societăți agricole. Eu le-am dat toate adresele (societăților – n.r.), le-am dat toate avizele, dar situația a impus această măsură. Dacă o încalcă, atunci vor răspunde în fața Poliției Rutiere nu a mea. Drumul se închide pentru asfaltare în baza Ordonanței de Guvern nr. 28. Lucrările sunt făcute de către Primărie, iar drumul s-a stricat tot din cauza mașinilor de mare tonaj. Nu putem să stăm să reparăm zilnic drumul”, a concluzionat edilul-șef, neprecizând însă ce soluție fezabilă le poate pune la dispoziție agricultorilor cu interdicție la șosea.

    IMPORTANT! Stimați fermieri, dacă vă confruntați cu situații similare sau sunteți ținta altor abuzuri sau nedreptăți, vă rugăm să ne contactați pe e-mail la redactia@agrointel.ro sau telefonic la 0727.722.606. Ne vom implica pentru a încerca să vă ajutăm!



     


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou