• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răsfăț de vară la fermă: Ce tehnologii s-au inventat pentru ca vacile de lapte să nu sufere pe caniculă

    agrointeligenta.ro -

    Bunăstarea animalelor este un subiect frecvent discutat atunci când vine vorba despre ferme, mai ales despre fermele de bovine. Fie că este vorba de tehnologiile menite să mențină curățenia în adăpost sau de diferite dispozitive care să asigure un confort termic, vacile sunt printre cele mai răsfățate animale de fermă. Pentru ele mereu se inventează sisteme care să le ajute să treacă cu bine peste canicula verii, fiind știut faptul că bovinele suferă de cald și au o producție mai mică de lapte în sezonul estival, ceea ce fermierii încearcă să evite.

    DairyFarming_Ventilation Systems_1200x675px.jpg

    1.Ventilația adăposturilor este necesară
    Adăpostul animalelor are nevoie de o ventilație corectă, așa că marii fermieri, dar și cei mici, adesea investesc în dispozitive care să asigure circulația aerului. Efectul nu este doar de aerisire și răcorire a mediului ambient în care bovinele își petrec 24 din 24 de ore, dar și de a elimina aerul încărcat cu metan sau alt tip de vapori periculoși. Un aspect important este faptul că aceste ventilatoare au un mare rol în ”gonirea” insectelor supărătoare și a celor purtătoare de molime.
    De reținut că aceste ventilatoare pot fi fixate în adăpost sau pot fi mobile – deplasabile acolo unde este nevoie de ele.


     

    DairyFarming_Gordijnen5_1200x675px.jpg DairyFarming_Gordijnen4_1200x675px.jpg

    2. Perdele de adăpost cresc confortul
    O investiție bună atât pe timp de vară, cât și iarna, perdelele care țin loc de pereți ai adăpostului. Avantajul montării lor este că se păstrează spațiul deschis la nevoie, aceste draperii fiind foarte flexibile și ușor de manevrat.


     

    DSC_0108 DSC_01253.Saltele asigură relaxarea animalelor
    Cușetele vacilor din adăpost beneficiază de saltele confortabile, unde animalul se așează fără teamă, pe o suprafață ușor de curățat și cu o textură gândită special pentru a asigura confortul bovinelor.
    De reținut că există inclusiv produse special create care sporesc eficiența saltelelor, asigurând combaterea unor insecte, absorbția de lichide și eliminarea unor microroganisme periculoase.


     

    DairyFarming_CowBrushes_1_3_1200x675px.jpg DSC_0128

    4.Perii pentru curățare și masaj
    Poate cele mai cunoscute mofturi pe care fermierii le fac văcuțelor este montarea periilor unde animalele își pot face singure…toaleta. Mai exact se perie și, totodată, se masează atunci când simt nevoia.


     

    DairyFarming_Tip-over 1_1200x675px.jpg

    5. Adăpătoare unde apa are temperatură constantă
    Se știe că 87% din conținutul unui litru de lapte este reprezentat de apă, așa că sursa din care vacile de adapă nu a fost nici ea ocolită de inovație. În adăposturile moderne sunt instalate adăpătoare din oțel inoxidabil care au capacitatea de a păstra apa la o temperatură optimă în orice anotimp, dar și de a asigura mereu apă proaspătă printr-un circuit complet de cirulație a acesteia. De menționat că aceste adăpătoare sunt foarte eficiente mai ales iarna, când nu permit înghețarea apei.


     

    umbrela pentru vaci la pascut

    6.Umbrelele de soare pentru nevoia de umbră
    Nu doar animalele din adăposturi beneficiază de o atenție deosebită. Pentru cele care sunt scoase la păscut, fermierul american Vince Hundt a inventat o umbrelă special gândită să le asigure un colț de umbră în miezul zilei. Dispozitivul dispune de roți, este ușor de tractat și poate fi dotat și cu sisteme menite să țină la distanță insectele. Totodată, umbrela este ușor de montat, rezistă la rafele de vânt și, în caz de furtună, se strânge foarte ușor și rapid.


     

    covoare pentru vacile de lapte

    7. Covoare care se simt ca pășunea
    Covoarele din cauciuc oferă vacilor mai multă siguranță la mersul pe podeaua dură, umedă și alunecoasă. Mulțumită acestei inovații, taurinele de lapte se simt în siguranță când pășesc și se comportă ca și în mediul lor natural  – pășunea. Bonus: prin elasticitatea covorului scad bolile de unghii cauzate de podeaua dură din beton!

    Este bine să se rețină că ventilația naturală nu trebuie blocată niciodată în totalitate, pentru că animalele produc o mare cantitate de căldură, vapori de apă (din expirație şi transpirație etc.) şi gaze nocive, care dacă nu sunt evacuate din adăpost fac imposibilă nu numai atingerea performanțelor productive, dar adeseori chiar şi supraviețuirea!

    Foto: www.gea.com, www.modernfarmer.com



     


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol