Culturi profitabileINTERESANTŞtiri agricole

Plantația de nuci forestieri – afacerea cu care îți faci copiii milionari în euro. Ai nevoie de doar două hectare de teren și 6.000 de euro!

Plantația de nuci forestieri este cultura care aduce câștiguri uriașe. Nu celui care investește, ci copiiilor acestuia care vor moșteni exploatația ajunsă la maturitate și gata pentru recoltarea prețiosului lemn de nuc.

Afacerea cu nuci pentru producția de lemn le poate aduce cultivatorilor 1.500 de euro pe metrul cub vândut. Se știe că lemnul de nuc este râvnit de producătorii de mobilă pentru calitățile sale desăvârșite care îl plasează în categoria luxului și a rafinamentului.

cultura de nuc forestier

Plantația de nuc forestier este ușor de înființat întrucât acesta creşte ca şi salcâmul, și nu are nevoie de îngrijiri speciale. Totuși, pentru producția mobilă este necesară creşterea unor anumiți hibrizi de nuc forestier, la care trunchiul este lăsat să crească până la 7-8 metri.

Timpul de așteptare pentru recoltarea acestor hibrizi – nuci franțuzești, de altfel, este destul de mare adică 25-30 de ani pentru că sunt selectați să nu facă fructe. În cazul nucului negru este vorba chiar de 60-70 de ani pentru că acesta face și producție de fructe.

“La nucul negru durează mai multe pentru că produce și fructe astfel că seva este orientată și către acestea. Este ca o mamă care își hrănește puii și astfel își epuizează cumva și resursele. Cei franțuzești sunt mai precoce pentru că toată seva o folosesc pentru masa lemnoasă ceea ce îi ajută să crească mai repede”, ne explică Ovidiu Lazăr, importator de puieți de nuc forestier.

nucul negru

450 mc de lemn recoltat pe hectar

Întrucât beneficiile de pe urma acestor plantaţiilor de nuc forestier se obțin foarte greu, cheresteaua este și ea foarte scumpă. Astfel, de la un copac se poate obţine 0,75 metri cubi. La 600 de copaci de pe un hectar vorbim de 450 de metri cubi, care, înmulţiţi cu 1.500 de euro, cât este în prezent preţul unui metru cub, ar rezulta într-un venit de 600.000 de euro. Acest tip de afacere poate fi o investiţie a părinţilor pentru copiii şi nepoţii lor.

Se plantează 600-800 de arbori/hectar

Plantarea nucului forestier se deosebeşte de nucul obișnuit prin faptul că este sădit mult mai des. Dacă în cazul nucilor pentru miez se plantează 100 de pomi pe un hectar, în cazul arborilor pentru lemn se sădesc 600 – 800 de copaci.

Producţia mondială de lemn de nuc acoperă în prezent 25% din cerere.
Cei care vor sa planteze nuci pentru a folosi lemnul în industria mobilei pot cultiva un soi de nuc forestier realizat de francezi. Spre deosebire de nucul românesc, acest soi crește asemănător unui brad și nu are fructe. Practic, ajunge la 90% masă lemnoasă. Ajung la maturitate dupa circa 20-25 de ani si au un metru cub pe fir.

recolta de lemn de nuc

Lemnul de nuc este vedetă în industria de lux

Nucul forestier este important prin obținerea de cherestea, care este considerată ca cea mai buna pentru industria de mobilă, obținerea furnirului de o înaltă calitate sau industria automobilelor și a ambarcațiunelor de lux. Este recomandat și pentru stabilizarea solului prin rădăcinile sale adânc înfipte în pământ.

“Se potrivesc excelent la condițiile de creștere din România deoarece absența fructelor îi face pliabili pe orice fel de teren sau zonă climatică”, ne-a precizat Ovidiu Lazăr. El spune că în România există mii de hectare de teren în paragină și nefolosit căruia i se poate da o valoare prin această investiție.

Un puiet costă 5 euro

Prețul unui puiet de nuc forestier este de 5 euro și este negociabil doar dacă materialul săditor este procurat pentru o suprafață mai mare de 1 hectar. Cu late cuvinte, înmulțind densitatea necesară cu prețul, se ajunge la o investiție de 3.000-4.000 de euro, la care se aadaugă costul cu plantarea.

Odată sădit, nucul creat special pentru producția de lemn nu necesită lucrări și îngijiri speciale și se comportă ca și stejarul, salcâmul sau gorunul. Își poartă singur de grijă. În comparație cu puieții de nuc negru sau nucul comun, cei franțuzești cresc în diametru mult mai repede (5-7 cm pe an).

Sursa foto 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


39 comentarii

 1. Pentru cine vrea nuc negru adică forestier adresativa pepinierelor de stat ale Romsilva unde bucata este ceva bănuți nu sume de 7 lei sau 5 euro la bișnițari de pomi

 2. ,,Cresc ca si salcamii” ILUZII fratilor. Cresc incet si bine ,dar este necesar de ceva vreme de a veni la gaterul de maine. Cei care inca mai viseaza si la ,,paulownia” este bine sa isi puna pofta in cui. Un vis frumos si bine rasplatit- ,,EVODIA HUPEHENSIS”.

 3. Paulownia se cultiva pe terenuri neproductive (ex:prunduri de garla, aflate in zone aride, etc).
  Cat despre plantatiile de nuc ar trebui sa stie oricine ca nucul frantuzesc nu este pretabil pentru Romania deoarece provine din pepiniere aflate in special in sudul Frantei unde temperaturile din iarna sunt pozitive. Incercati mai bine plantari de nuci obtinuti din nuca selectionata, chiar daca productiile vin mai tarziu ele sunt sigure si plantele nu se vor usca. Inca ceva, priviti in jurul vostru si observati daca in zona cresc plantele pe care diriti sa la plantati.

 4. 800 de nuci la hectar? adica unu la 1,2m departare de celalalt? datele din articol sunt ciudate iar nucul negru ajunge la maturitate tot in cam 30 de ani

 5. Vanzatori de iluzii:)
  sa ne arate o plantatie doar:)
  Ofer consultanta curata, am studiat 5 ani inainte de a cumpara terenuri. si deja le am de alti 6 ani
  Am infiintat o cultura de nuc ( Sibisel 44) pe o suprafata de 3 H.A. in zona calarasi.
  In cautare de colaboratori pt nuca verde ( trufanda, dulceata de nuci verzi) , frunze, coaja, nuca normala, etc. Deasemenea catina, plantatie salcami, fructe eco, etc. Mai multe detalii la tel sau intalinre directa in Bucuresti sau in plantatie.
  tel +40 (766) 661 411

 6. Unde sunt cumpararatorii care ofera 1500 euro pe m3 ?
  Acelasi lucru e valabil si pt. pawlonia. Peste cativa ani buni, cand va trebui să vindeti, nu va mai fii interesat nimeni sa cumpere. Iar ca si valoare pt lemn de foc e o mare idiotenie.

  1. Amluat nuci de la Valcea acum 4 ani ,altoiti, nu s a prins nici unul! Altoiul s a uscat, a iesit lastari de alaturi ,dar nu au crescut nici de 50cm. Am protejat altoii iarna si degeaba. Cred că nu au fost buni. Am 20 de nuci si in fiecare primavara le ies alti lastari. Ce sa fac cu firma care mi i a vandut?

 7. Mai trebuie sa iti si ingradesti terenul si sa pui pe cineva sa il pazeasca. Sunt mai multe cheltuieli. Si apoi noi nu sunt un popor care sa faca afaceri pe termen lung. Noua ne trebuie un castig rapid. Daca ne gandeam la copii nu vindeam terenurile.

 8. Buna ziua,
  Am 2,5ha teren,1,6 intr-o locatie si 0,9 in alta locatie din aceeasi localitate.Este cineva dispus sa investeasca intr-o cultura pe termen lung (pawlonia,arbusti,vita de vie)?terenul nu e irigabil momentan.Locatia e la 20km de Roman-Neamt.
  Nicu,0745 586 035.

  1. Poti face singur maestre , aduna seminte apte (nuci) punete la stratificat in recipiente individuale dupa ce ies plantulele si cresc 20-30 cm la camp cu ele ,plantarea in acest fel este garantata 100% ,atentie ! Depinde ca doresti sa obtii fructe si lemn sau lemn si fructe ,la schema de 3.5×3.5 respectiv 4×4 se obtine lemn si ceva fructe la schema de 8.10.12 x12 se obtin fructe si mai putin lemn (la lemn ma refer la calitate )

 9. Doamne, stau si ma minunez cum va imparte un om in 2 tabere sa va scoateti ochii😝😋
  “Dezbina si stapaneste” a fost o deviza de sute de ani. Nu dati cu banii aiurea….
  Aveti nr meu real si argumentez.

 10. @Costy: Opinia ta este putin hazardata. Melci nu consuma poporul Roman. Deci nu merita, ca stai la mana strainului. In schimb cu paulownia e o alta poveste.. poti sa vinzi la gatere, iti spune omu ca iti da 5000 euro pe HA , poti sa vinzi ca lemne de foc. Dar, ei vor sa obtina 20.000 pe HA, si ala de la gater obtine scanduri de 9000 euro, Aceasi treaba e si la carnea de strut vor 20 euro pe un kg. Si din moment ce importam oua din polonia, la ce sa-te astepti ?

  1. sant de acord cu tine.Paulowac e cea mai buna alegere.Daca nu ai ce face cu ea o tai de lemn de foc,o duci la gater,faci scandura,rumegusul e bun de foc,scandurile le vinzi.Sant cautate lemnul de paulownia.Nu o bosesti avand grija de ea,creste singura,ce mai…merita

 11. @Costy : Stai linistit, inca nu avem mentalitatea sa investim in ceva care sa ne aduca un “posibil beneficiu” peste 30 de ani. Noi, romanii, vrem sa investim azi si sa dublam banii pana ieri daca e posibil.

  1. Ai punctat bine HeyHey. Daca investitia este pe termen lung nu inseamna ca este neaparat proasta. Pana la urma fiecare poate sa creada in ce cultura vrea, cu ce sunt mai presus cei care cultiva tone de castraveti si arunca jumatate fata de cel care investeste in Paulownia. Cu ce il ajuta “cultura tradițională”?

Scrie un comentariu