• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de gălbenele – afacerea cu care un mic fermier din Ocna Mureș ”recoltează” profit din flori medicinale

    Roxana Dobre -

    Cultura de gălbenele este afacerea pe care un mic fermier din Alba a început-o în momentul în care și-a pierdut locul de muncă. Acum spune mulțumit că a făcut alegerea bună de a investi puținii bani pe care îi avea într-o explotație agricolă de mici dimensiuni, dar de mare viitor.

    Eugen Olar este din Ocna Mureș, județul Alba, și a început să cultive gălbenele în 2013 după ce a rămas șomer. La vârsta de 45 de ani, după ce combinatul chimic din zonă și-a închis porțile, omul s-a văzut nevoit să găsească o soluție de supraviețuire financiară. Din economiile pe care le adunase aproape o viață întreagă s-a hotărât să investească 3.000 de lei în înființarea unei culturi de gălbenele.

    Acum el se bucură de un business aparte cu aceaste flori medicinale ce se pot valorifica în trei forme: flori ligulate (impropriu numite petale), inflorescențe sau herba (toată planta). Pentru fiecare astfel de produs se poate vinde forma proaspătă sau uscată, în funcție de dorințele cumpărătorului.

    Sămânță adusă din Germania

    A procurat sămânță din Germania și inițial a vrut să semene pe un hectar de teren dar s-a limitat la 1.300 de mp “ca să ne convingă cu ochii lui” că afacerea este de succes. Acum cultivă 1500 de mp cu gălbenele și restul până la un hectar îl are ocupat cu mușețel, lavandă și echinaceea.

    Spune că prețul unui kilogram de gălbenele uscate este de 16 lei, același preț fiind valabil și în cazul cantităților mari, de peste 100 de kilograme de flori proaspete.  Dă gălbenelele și cu 30-35 de lei în cazul cantitățor mai mici pe care le valorifică și în stare proaspătă sau uscată. Vinde și în Germania cu 10 euro kilogramul, iar restul producției este absorbită de piața locală.

    “Vindem la Dacia Plant și Aroma Plant. Ei ne iau toată cantitatea și suntem foarte mulțumiți mai ales că gălbenelele nu au nevoi de îngrijiri speciale și nici nu există riscuri de compromitere a culturii”, a spus cultivatorul pentru Agrointeligența.

    La 1.500 de mp, într-o zi de cules se adună 80-100 de kilograme de gălbenele, iar culesul trebuie făcut trei zile pe săptămână pe perioada înfloririi. La un calcul simplu, această cantitate culeasă pe zi îi aduce producătorului un venit frumos, întrucât, spune el, obține după uscare cel puțin 30 de kilograme pe zi, la un preț de export de 10 euro, ajunge la 300 de euro ca venit pe ziua de cules.

    Profitul său ar fi dublu dacă ar reuși să vândă florile în stare proaspătă – adică dacă ar avea desfacerea aproape. Dacă le usucă, își permite să facă export sau să depoziteze surplusul pentru comenzi ulterioare.

    “Soiul pe care eu mi l-am adus din Germania are o floare foarte mare nu se compară cu cele pe care le vedem pe marginea drumului sau prin parcuri. Are 6 – 7 rânduri de petale. Randamentul de uscare este foarte bun – adică din trei kilograme de flori proaspete se obține un kilogram de produs uscat”, ne explică Eugen Olar de ce a optat pentru semințe aduse de afară.

    petale uscate de galbenele

    Uscătoria este obligatorie în afacerea cu gălbenele

    Condiție pentru ca afacerea cu gălbenele să prospere este investiția adiacentă într-un spațiu care să servească pe post de uscătorie.

    “Degeaba plantezi dacă nu ai spațiu de uscare pentru că în momentul în care înflorește trebuie neapărat puse la uscat. Inflorescentele și florile ligulate proaspăt recoltate nu se păstrează în grămezi, deoarece se încing și își pierd culoarea. După cel mult 3-4 h de la recoltare, florile ligulate și antodiile se usucă la umbra, în încăperi curate și uscate, pe rame, site, hârtie, în straturi subțiri care se întorc des”, mai spune cultivatorul.

    Uscarea se poate realiza și în uscatorii cu aer cald, la temperaturi de 40-50 C, după ce, în prealabil, florile au fost uscate la umbra 2-3 zile.

    Randament foarte bun la uscare

    Florile ligulate se pot usca și la soare, doarece ele nu se decolorează în 4-5 h, cât ține timpul de uscare. Inflorescentele își pierd însă culoarea portocalie, se albesc în timpul uscării pentru că au nevoie de 1-2 zile până la uscarea completă. Florile uscate în condiții bune trebuie să-și mențină culoarea naturală. În mod normal, la soiurile autohtone, randamentul mediu de uscare este de 8-10: 1 pentru florile ligulate, 7-8: 1 pentru inflorescențe și 5: 1 pentru herba.

    cultura de galbenele

    Gălbenele sunt tentante pentru micii fermieri

    Cultivarea plantelor medicilor atrage în ultimul timp tot mai des atenția fermierilor. Fie că sunt cultivate în spatele casei sau pe suprafețe mari aceste culturi necesită îngrijiri mici și investiții minime care garantează un profit de patru ori mai mare.

    În cazul culturii de gălbenele, florile se culeg timp de 3 luni pe an și nu sunt deloc pretențioase. Gălbenelele au mare căutare în țară, atât în producția de ceaiuri, cât și de cosmetice, dar cerere mare vine și din străinătate – principala piață de desfacere a cultivatorilor fiind în Germania.

    Semănatul se face în luna martie

    Gălbenelele se seamănă primavara devreme, în luna martie, la o distanţă de 50 de centimetri între rânduri, iar adâncimea este de 2-3 centimetri. Se dezvoltă bine pe toate tipurile de sol, chiar și pe cele mlăștinoase, dar producția de inflorescențe este mai mare pe solurile mai fertile, afânate, cu umiditatea suficientă, care se încălzesc ușor.

    Pentru semănat se folosesc 6-8 kilograme de seminţe la hectar.

    “Prețul unui kilogram de semințe provenit din Germania costă în jur de 600 de lei, echivalent la banii noștri. După primul an poți scoate și tu ca producător pe piață semințe sau cel puțin nu trebuie să investești în material săditor decât când începi afacerea”, ne spune cultivatorul.

    Pe suprafețe mici, semănatul gălbenelelor se face manual, cu sapa, în cuiburi, la distanţă de 50 de centimetri între rânduri şi la 20 de centimetri între cuiburi pe rând, cu 2-3 seminţe la cuib.
    Gălbenelele răsar după 6-12 zile de la semănat. După 20-25 zile de la răsărire apar butoni florali iar după 38-50 zile începe înfloritul.

    Îndepărtarea sistematică a inflorescențelor conditionează abundența înfloritului, care ia sfârșit odată cu perioada de vegetație.

    Imediat după ce plantele au răsărit, se execută prima prașilă între rânduri, spărgându-se crusta şi distrugându-se buruienile.

    Prașila următoare se execută la două săptămâni după prima.

    Prașilele mecanice între rânduri şi manuale pe rând se execută de câte ori este necesar în cursul perioadei de vegetaţie, mai ales după două-trei recoltări.

    Nu au pretenții de temperatură, apă sau lumina

    Gălbenelele au cerințe moderate față de temperatură. Semințele germinează foarte bine la temperatura de 20-30 grade Celsius, dar pot germina și la temperaturi mai scăzute.

    Plantele sunt rezistente la înghețuri trecătoare de -2 C, -4 grade Celsius.

    Nici lipsa apei nu este o problemă pentru gălbenele, dar trebuie avut în vedere că în anii cu precipitații reduse și pe soluri cu textura ușoară slab aprovizionată cu apă, irigarea este necesară.

    Plantele au pretenții moderate și față de lumină.

    Fertilizarea se face cu azot și potasiu în combinație

    S-a constatat că gălbenelele reacționează pozitiv la aplicarea îngrășămintelor. Aplicate separat în cadrul agrofonfului îngrășămintele cu azot și potasiu nu au asigurat sporuri semnificative de producție. În schimb, administrarea în combinație a 45 kg azot/ha și 45 kg potasiu/ha a contribuit la obținerea unui spor de 3 – 4 g/ha inflorescențe uscate.

    Îngrășămintele cu fosfor în doze progresive de la 0 la 80 kg P2O5 au avut o influență pozitivă asupra producției. Sporul cel mai mare, de 5 – 6 g/ha s-a obținut la doza maximă de 80 kg P2O5/ha pe agrofondul N45K45. Se recomandă ca administrarea îngrășămintelor minerale să se facă în următoarele doze: P2O5 60-80 kg/ha, N 45 kg/ha și K2O 45 kg/ha.

    Îngrășămintele cu fosfor și potasiu se aplică toamna, sub arătură iar cele cu azot, primăvara devreme. Administrarea gunoiului de grajd în cantitate de 30-40 t/ha sporește considerabil producția de inflorescențe.

    galbenele

    Recoltarea se face trei luni pe an

    Recoltarea se execută când s-au deschis primele 2-3 rânduri de flori ligulate, începând cu luna iunie și continuând până în octombrie. Recoltarea se face pe timp însorit, de îndată ce s-a ridicat roua până seara.

    “Noi recoltăm din 3 în 3 zile pentru că planta crește în permanență. Cu cât se recoltează mai regulat, cu atât plantele formează mai multe inflorescențe. Pur și simplu ai parte în grădină de o “invazie” de gălbenele”, a declarat Eugen Olar pentru Agrointeligența.

    Semințele se recoltează la maturitatea deplină, când au un aspect cafeniu și se desprind cu usurință din inflorescență. De pe un hectar se realizează producții medii de 15-30 g flori ligulate în stare proaspătă sau 40-90 g inflorescențe proaspete. Din loturile destinate producerii materialului de înmulțire, care se recoltează cu combină sau manual cu seceră, se pot obține producții medii de 6-8 g semințe/ha.

    Notă: Inițial, articolul conținea informația cu privire la încasări zilnice de 1.600 de lei, sumă care a fost calculată împreună cu micul producător pentru o valorificare mixtă – cu flori proaspete și produs uscat. Am decis să actualizăm cifrele axându-ne mai multe pe materialul uscat întrucât acesta este cel mai ușor de valorificat pe piața internă, dar mai ales la export.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal