La Voinești, producătorii storc profit din fiecare măr: Investiția într-o fabrică de suc natural se ridică la 10.000 de euro și face toți banii!
Roxana Dobre -O exploatație de pomi fructiferi poate fi și de două ori mai rentabilă dacă producția este îmbinată cu procesarea, s-a convins Ion Oprea, pomicultor în Voinești – localitate recunoscută ca un furnizor important de mere pe piața națională. Totodată și preşedintele Asociaţei Pomicultorilor din Dâmboviţa, Oprea cultivă la rândul său patru hectare cu meri și spune că a urmat modelul de afacere agricolă pe care l-a văzut în Germania.
Ideea de a procesa o parte importantă din producția de mere i-a venit fermierului în momentul în care, oricunde se ducea, marile rețele de hipermarketuri îi cumpărau marfă cu țârâita. De ce? Pentru că primeau oferte cu preț mult mai mic din Polonia, ceea ce a condus, oricum, la o problemă națională de desfacere pentru producătorii români. Așa a ajuns Ion Oprea să fie primul pomicultor din Voinești care a investit într-o unitate de procesare a merelor, mai exact și-a făcut propria făbricuță de suc natural. Acum reușește să valorifice inclusiv acele fucte care nu au un aspect frumos.
Când reporterii Agrointeligeța au vorbit cu producătorul din Voinești, acesta se pregătea să înceapă recoltarea pentru soiurile timpurii din livada sa: soiurile de măr Romulus 3, Voinea și Remar.
Investiție de cel mult 10.000 de euro
Instalația producția de suc de mere i-a făcut cu ochiul în 2011, la un târg în Germania, așa că imediat, Ion Oprea a adus-o la Voinești, iar în primele luni sucul a fost produs chiar “în direct” în fața clienților. Clientul a putut astfel să vadă cum se prepară “licoarea magică”.
“Cererea pentru sucul natural este din ce mai mare. Investiția nu este foarte costisitoare. O instalație adusă din Germania de mărime mică-mijlocie costă undeva la 3.000-4.000 de euro. După aceea mai costă încă pe atât amenajarea spațiului pentru că, în momentul în care deții o instalație de suc și vrei să desfaci produsul pe piață ai nevoie de aviz sanitar-veterinar și atunci trebuie să ai și condițiile de igienă impuse de lege. Avem marele avantaj că sucul produs de noi nu se găsește în niciun supermarket. Este sucul natural nepasteurizat, adică doar zeama de măr. Dar acesta se procesează după o zi pe alta și este în stare proaspătă. Este mai căutat decât cel pasteurizat și desfacerea prinde teren, numărul de clienți crescând considerabil”, a declarat pentru Agrointeligența, Ion Oprea. El apreciază că suma de 10.000 de euro ar fi suficientă pentru a demara o afacere cu procesarea fructelor în suc natural.
Rețeta celui mai bun suc de mere
Ion Oprea a dezvăluit pentru Agrointeligența și care este combinația de mere care duce la gustul ideal, cel care îi face pe clienți să se întoarcă de fiecare dată.
“Rețeta vine din soiurile de măr. Sucurile sunt obținute numai din zeamă de măr, dar combinația face diferența. Combinația dintre Ionatan, Golden, Idared sau Mutsu. Acolo este secretul. Gustul diferă. În acest moment, pe piața din România cel mai căutat este sucul obținut din Ionatan și Golden”, spune pomicultorul.
Pentru cosumatori, sucul produs la Voinești este sănătate curată. Are numai zeamă de măr, fără conservanţi, fără artificii. “Cu toţii am încercat sucurile de mere din comerţ şi am văzut că sunt apă chioară. De ce să nu bea şi românul nostru ceva de calitate?”, spune Ion Oprea, cel care în îndeamnă și pe alți pomicultori să își facă linie pentru producția de suc.
Profit mai mare decât din vânzarea merelor
Investiția în fabrica de procesare și-a scos banii, spune fermierul. Calculând că merele se vând cu preţuri între 1 leu şi 3 lei kilogramul, iar sucul cu 6 – 8 lei litrul, sub linie ieșim pe plus pentru procesare, mai ales că ea permite valorificarea unor fructe care nu au putut și vândute la piață sau către marile rețele comerciale.
În vară-toamnă, din 2 kilograme de mere poate să iasă maxim 1,5 de litri de suc. Spre primăvară, dacă merele sunt păstrate de pe un an pe altul, procentul scade, iar din 2 kilograme de mere poate să iasă 600-700 de grame de suc.
“Sucul este ambalat în peturi cu etichete speciale. Am încercat ceva nou și am ambalat și în sticle clasice, dar fiind mai scump nu am avut succes”, mai spune Ion Oprea.
În prezent, în Voinești – localitate cunoscută pentru producția de mere, Ion Opreanu nu mai este singurul procesator de fructe. Ideea sa a fost preluată mai departe de alți pomicultori, care acum își rentabilizează afacerea și prin propriile fabrici de suc natural.