Cultivarea bamelor, o afacere agricolă cu profit mare pe suprafețe mici
Gabriela Gimbășanu -Cultura de bame este profitabilă pe suprafețe mici, făcând parte din plantele agricole de nișă care cunosc o cerere în creștere pe piață. Astfel, tot mai mulți fermieri mici, chiar orășeni care dețin parcele de pământ iau în calcul o plantație de bame care să le asigură atât autoconsumul, cât și o valorificare bună în piață sau în magazinele dedicate celor care caută să aibă o alimentație sănătoasă. Bineînțeles, se caută mai ales culturile crescute cu fertilizare naturală și nestropite cu chimicale.
Bamele sunt plante anuale, originare din Asia de Est, dar care s-au răspândit încet, încet și în Europa unde au început să fie cultivate la scară din ce în ce mai mare. Bamele nu se cultivă de ieri, de azi în România, această plantă fiind cunoscută și cultivată în România de prin anii 1940.
Despre tehnologia de cultură, dar și despre proprietățile și întrebuințările fructelor de bame Agrointeligența a stat de vorbă cu Florian Filip (foto), un tânăr din Buzău, absolvent al Facultății de Horticultură din București, cel care se ocupă de cultivarea pantelor mai puțin cunoscute, dar care au un potențial mare de cultură.
Cultivă bame din semițele moștenite de la bunica
Buzoianul a început să cultive bame acum mai bine de șase ani, iar de pe cei 1.000 mp își asigură necesarul de consum.
“Am vazut pentru prima dată o plantă de bame, pe vreme când eram copil. Bunica mea le cultiva în grădină. Copil fiind nu îmi placea mâncarea de bame chiar dacă bunica îmi explica cât de important este să mănânci și cât de sănătoase sunt. Mai târziu, când am crescut și am citit despre bame și beneficiile consumului lor mi-am dat seama că nu gustul este important, ci cât de mult îți ajuți organismul dacă consumi bame. Așa că în urmă cu 5-6 ani am găsit, într-un sertar prăfuit, un plic cu semințe de bame pus la păstrarea de bunica. Nu am știut dacă va ieși ceva și totuși m-am hotărât să pun pe 1.000 mp semințele respective. Practic de atunci am început să mă ocup mai serios de cultura de bame”, a declarat pentru Agrointeligența Florian Filip, cel care se ocupă de cultivarea bamelor în apropierea orașului Buzău.
Se seamănă când temperaturile depășesc 20ºC
Bamele se seamănă, începând cu jumătatea luni mai, când nu mai există nici un pericol de îngheț, ger sau temperaturi scăzute. Trebuie să fie constant o temperatură medie de 20°C și să se manifeste o tendință de creștere a temperaturii.
Bama este o plantă termofilă, adică îi place să aibă din abundență căldură și apă.
“Cultura de bame necesită irigare, indiferent dacă vorbim de o suprafață mică sau de una mai însemnată. Bama este o plantă rezistentă la secetă, dar dacă vrei să obți producții bune ai nevoie de irigare. Fară apă planta nu leagă rod. Bamele au nevoie de apă pentru a produce capsule fragede, bune de consum”, ne-a vorbit Filip, despre importanța irigării culturii de bame.
Bamele se cultivă pe biloane
Bama este o plantă anuală, care trebuie semănată mereu pentru a avea producție.
Cultivatorul din județul Buzău își procură sămânța pentru anul următor din propria cultură. În fiecare an primele păstăi apărute pe plantă le las să îmbătrânească și să se lemnifice.
“În acest fel ele se usucă pe plantă și ajung la maturitatea deplină pentru recoltarea sămânței necesare înființării plantației din anul următor. Plantele de bame ajung la o înălțime de 1-1,5 metri, dacă sunt semănate la timp, sunt udate și temperatura este una potrivită pentru dezvoltarea lor. Eu semăn bamele în rânduri duble, pe biloane. Pe bilon se seamănă două rânduri de plante la distanța de 30-40 cm între rânduri și 40-50 cm între plante pe rând”, ne-a explicat fermierul, care este modalitatea în care își obține semințele pentru cultura de anul următor, vorbind în același timp și despre tehnologia de plantare a bamelor.
Investiția în sămânță se ridică la peste 1.000 euro
Pentru a înființa un hectar cu bame ai nevoie de 10-12 kilograme de sămânță.
“Prețul pe kilogramul de sămânță variază în funcție de soi și de distribuitorul de la care alegi să cumperi sămânța. Estimativ pe piață prețul pentru un kilogram de sămânță de bame ajunge la 500 lei. Prețul pe kilogramul de sămânță este foarte ridicat pentru că, în general, firmele de specialitate vând semințe de bame în ambalaje mici”, a declarat pentru Agrointeligența cultivatorul buzoian.
Investiția pentru a înființa un hectar de bame se ridică la 1.000 -1.200 euro, sumă în care intră doar costul cu sămânța. Este o investiție inițială serioasă, dar dacă iei în calcul faptul că sămânța o cumperi o singură dată și din propria producție îți poți asigura materialul săditor pentru anul următor, suma se amortizează destul de repede.
Producție de 3-6 tone/ha
În funcție de tehnologia de cultură, dar și de condițiile climatice poți obține o producție la hectar, cuprinsă între 3 și 6 tone de păstăi proaspete.
”În piață se vând 100 de păstăi cu prețul de 4 lei. În schimb la kilogram, prețul pleacă de la 25 lei și poate ajunge și la 40 de lei lei, în funcție de soiul comercializat și zona de vânzare. Bineînțeles că, mult mai scump se vând bamele deshidratate, al cărui preț pleacă de la 5 lei un gram de bame uscate. Astfel că, la o producție medie de 5 tone de bame, pe care să zicem că o vinzi cu un preț mediu de 30lei lei kilogramul, ajungi la un venit de 3.400 euro de pe un singur hectar”, ne-a vorbit cultivatorul despre rentabilitatea afacerii cu păstăi de bame.
Astfel că, dacă scazi costul cu sămânța și înființarea culturii rămâi cu un profit de 2.000 euro. În schimb dacă alegi să investești și într-o procesare minimală veniturilor obținute din această activitate pot crește exponențial.
Pregătire terenului înainte de plantare
Pregătirea terenului pentru cultura de bame înseamnă o arătură arătură normală de 18-20 cm, dacă terenul este afânat, iar dacă nu, se face o arătură mai adâncă de 25-30 cm.
“Rădăcinile de bame sunt foarte dezvoltate și au nevie de un teren afânat unde să-și poată întinde rădăcina după elementele nutritive și apă. Dacă solul este prea tare și rădăcina nu se dezvoltă corespunzător nici producția nu va fi una însemnată. După arătură se intră cu freza, pentru uniformizare. La mine solul este foarte afânat și nu mai necesită alte lucrări. Înainte de semănare umplu șanțurile care se formează între biloane cu apă, pun semințele și dacă temperatura este corespunzătoare în câteva zile deja apar primele plante”, ne-a spus Filip, despre tehnicile pe care le folosește pentru a pregăti corespunzător terenul pentru plantele de bame.
Fertilizare doar cu gunoi de grajd
Pe parcursul perioadei de vegetație bamele nu necesită alte lucrări, decât de eliminarea a buruienilor din cultură.
“Nu fertilizez cu azot sau alte substanțe, merg mai mult pe o cultură bio. Pentru îmbogățirea solului folosesc gunoi de graj pe care îl aplic încă din toamnă. De 6 ani de când cultiv bame vă pot spune că aceste plante nu au nevoie de alte îngrășăminte, se comportă foarte bine la aplicarea îngrășământului natural și producțiile obținute sunt conform standardului de cultură”, ne-a mărturisit fermierul buzoian, despre importanța utilizării îngrășământului natural în cultura de bame.
Boli și dăunători puțini care nu provoacă pagube
Plantele exotice de bame prezintă boli și dăunători care sunt specifice culturii, dar care nu porvocă pagube însemnate.
“Ca și boli ar fi făinarea care își face apariția mai spre toamnă. Această boală atacă frunzele, nu fructele, deci pagubele pe care le face sunt mici. În general când o depistez, îndepărtez din cultură planta afectată pentru a împiedica răspândirea. Bamele au un dăunător, un fel de larvă care atacă fructele, prin găurirea păstăii, fructele afectate de acest dăunător nu mai pot fi consumate”, ne-a vorbit cultivatorul de bame, despre bolile și dăunătorii care îți pot ataca cultura.
Buzoianul a subliniat faptul că, pe piață există numeroase substanțe care pot fi utilizate pentru combaterea acestor boli și dăunători, dar fermierul preferă să nu folosească de nici un fel substanțe chimice în cultura de bame, pentru a nu-i afecta carateristicile. În plus acești dăunători nu provoacă pagube însemnate și este inutil să-ți cheltui banii cu insecticide și pesticide.
Soiuri de bame cu păstăi galbene, roșii și verzi
În lume, se cultivă mai multe soiuri de bame care se deosebesc între ele prin culoarea și dimesiunea păstăii.
“Soiul pe care îl cultiv eu este unul foarte vechi, care face păstăi galbene și planta prezintă tepi. În afară de acest soi mai sunt alte două soiuri de bame care au caracteristici similare, singura diferență fiind reprezentată de culoarea fructului. Există soiul Clemson Spineless care fructifică păstăi de culoare verde și planta nu prezintă țepi. De asemenea se mai cultivă și soiul Burgundy care face fructe de culoare roșie, având și frunzele plantei tot de culoare roșie. Toate cele trei soiuri dau producții similare”, ne-a spus agricultorul, despre soiurile de bame care se cultivă peste tot în lume.
Se recoltează din iulie până în octombrie
Recoltarea bamelor începe în luna iulie și se termină în luna octombrie. Păstăile sunt culese, atunci când sunt foarte fragede, când lungimea lor nu depășește doi centimetri. Pentru a te bucura de toate proprietățile oferite, păstile trebuie să fie cât mai mici, lungimea lor fiind direct proporțională cu frăgezimea.
“Recoltarea se face destul de dificil deoarece plantele prezintă pe funze și ramuri, mici țepi care sunt iritanți. Bamele se recoltează manual, dimineață și trebuie să te folosești de niște mânuși ceva mai groase care să te protejeze de țepi plantei. Pe parcursul perioadei cuprinsă între luna iulie și octombrie bamele produc constant, iar recoltarea trebuie să se facă cât mai des, aproape în fiecare zi, pentru a împiedica lemnificarea și îmbătrânirea păstăilor”, ne-a explicat fermierul, dspre tehnologia de recoltarea a păstăilor.
Întrebuințări multiple
Bamele au numeroase întrebuințări, de la consumul în stare proaspătă, gătirea lor și consumate ca și garnitură, putând fi chiar procesate sub formă de conserve. Toată producția de bame obținută de Florian Filip, de pe cei 1.000 mp este pentru consumul familial.
“În general noi preferăm să facem conserve din bame. Astfel că folosim o rețetă de conservare pe bază de oțet. Prin acest tip de conservare ele se păstrează exact la fel cum este păstrată și fasolea păstăi pusă în oțet. În afară de asta noi facem tot felul de mâncăruri de bame, cum ar fi ghveciul de legume, bame trase la tigaie, făcute la grătar și consumate ca și garnitură și multe alte combinații deosebit de gustoase”, ne-a spus buzoianul, despre modalitatea principală pe care o folosește pentru procesarea păstăilor.
Cererea de bame a crescut în anul 2015
Piața de desfacere a bamelor în România este una fluctuantă nici un an nu seamănă cu celălalt.
“Anul acesta pot spune că cererea pentru bame a crescut destul de mult. Semn că poate oamenii s-au interesat de această plantă și probabil au aflat care sunt beneficiile pe care le oferă consumul de păstăi de bame. Totuși cererea de bame este una fluctuantă, anul acesta se anunță un an bun și din punct de vedere al producție de bame, dar și din punct de vedere al cererii de fructe. Poate cu trecerea timpul se vor stabiliza lucrurile. Am observat faptul că, inclusiv hipermarket-urile au început să se intereseze de achiziționarea de bame”, a declarat pentru Agrointeligența Florian Filip.
Câteva sfaturi pentru cumpărători
Atunci când mergi la piață să cumperi bame trebuie să ți cont de câteva caracteristici ale păstăilor de bame care îți vor indica gradul de prospețime al fructul.
“Păstăile de bame odată culese trebuie consumate destul de reprede, pentru că după ce au fost rupte de pe plantă și sunt lăsate câteva ore ele capătă o culoare închisă, oxidează. Fructul trebuie să fie cât mai verde, cât mai fraged și să nu prezinte găuri pe suprafața sa. Dimensiunea păstăii nu trebuie să fie mai mare de 2 cm, cu cât este mai mică cu atât fructul este mai gustos, mai fraged și mai ușor de preparat”, a adăugat buzoianul Florian Filip.
Bamele – un veritabil panaceu
Lunguieţe şi verzi ca nişte castraveţi, bamele sunt plante foarte nutritive. Pe lângă faptul că sunt sărace în calorii, sunt bogate în vitamine şi minerale: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu şi vitamina B6. Conținutul ridicat de acid folic, face ca bamele să fie foarte recomandate viitoarelor mame, deoarece acidul folic ajută la dezvoltarea tubului neural al fătului.
Mucilagiul din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului şi, graţie proprietăţilor laxative, curaţă intestinul gros. Fibrele din bame menţin sănătatea intestinului gros.
Precum un panaceu, bamele consumate frecvent vindecă întregul organism. Astfel, tratează inflamaţia plămânilor şi calmează simptomele de intestin iritabil. Datorită conţinutului de vitamina C, bamele au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, care le recomandă în dieta bolnavilor de ateroscleroză, iar câteva studii arată că bamele pot preveni apariția cataractei.