• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Președintele LAPAR – printre fermierii calamitați de secetă: ”Acele comisii înființate pe județ doar au constat zonele afectate, nu și pierderile”

    Gabriela Gimbășanu -

    Nu de puține ori, fermierii din diferite zone ale țări s-au plâns în ultimele luni de problemele pe care le au cu instalarea secetei. După ce a trecut mai bine de jumătatea de an, sunt zone în România, care nu au primit nici un strop de ploaie, iar fermierii au culturile afectate în proporție de 100%.

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, atrage atenția oficialilor de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale că evaluarea zonelor afectate de secetă a fost făcută superficial, iar cei care fac parte din Comsiile de monitorizare a secetei nu cunosc situația reală din teren.

    “În ceea ce privește seceta, la nivel de țară situația nu arată rău. Dar dacă analizăm zonal situația, vom vedea că sunt zone, chiar dacă mai restrânse, unde situația se prezintă catastrofal. Pierderile se apropie de 100% în cazul unor fermieri. Zonele afectate de secetă sunt reprezentate de jumătatea județului Bacău, jumătate din județul Vaslui, jumătate din județul Constanța, jumătate din județul Timiș și poate și alte zonele ale țării pe suprafețe mai restrânse. Cele mai afectate culturi sunt cele însămânțate în primăvară”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Nu a fost făcută o evaluare reală

    La culturile care sunt deja afectate de secetă, stresul hidiric a fost deja instalat, astfel că și dacă de mâine plouă, pe acea exploatație agricolă nu se mai poate salva nimic. Pentru acești fermieri anul agricol este ratat, iar ei nu vor avea ce recoltă să strângă în toamnă.

    “Este adevărat că au fost constituite acele Comisii la nivel de Prefecturi, dar despre care nu pot spune că au făcut o evaluare a pierderilor, ci practic s-au constituit pentru a informa dacă o zonă sau alta este afectată de secetă. Nu putem vorbi de o evaluare profesionistă făcută de aceste Comisii. În acest moment nu există un județ în care să se fi făcut o evaluare reală a pierderilor înregistrate de fermierii din aceste zone. Sunt cazuri de fermierii care au pierdut întreaga cultură. Nu este o situație alarmantă la nivel de țară, dar la nivel de fermă situația este dramatică”, ne-a spus fermierul băcăuna, despre activitatea desfășurată de Comsiile de monitorizare a secetei.

    Președintele LAPAR se numără printre fermierii grav afectați de secetă. Culturile de floarea-soarelui și porumb ale lui Laurențiu Baciu sunt compromise aproape în totalitate, iar pierderile înregistrate se ridică la peste un milion de euro.

    Pierderi de 2.000-2.500 lei la hectarul de porumb

    În zonele grav afectate de secetă, fermierii au parcele pe care nu a răsărit nimic.

    “Acele zone sunt 100% compromise. Acolo s-au făcut cheltuieli cu sămânța, cu pregătirea terenului, cu însămânțatul, cu erbicidatul, cu îngrășămintele administrate. De exemplu, la cultura de porumb toate aceste cheltuieli ajung la 2.000-2.500 lei pe hectar”, ne-a spus Baciu, despre pierderile care se înregistrează de pe un hectar cultivat cu porumb.

    Nu se știe care este valoarea pagudelor

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale monitorizează situația din teren pentru a vedea care zone sunt afectate și unde vor ajunge banii pentru despăgubirea fermierilor care au înregistrat pagube din cauza secetei prelungite. Cu toate acestea președintele LAPAR subliniază faptul că evaluarea nu a fost făcută corect. “

    ”Nu se știe care este suprafața exactă care a fost afectată de secetă, care sunt pierderile înregistrate, care este suma de care este nevoie pentru a despăgubi fermierii afectați. În mod profesional nu s-a făcut nici o evaluare. Nu au fost la fermierul x să vadă ce pierderi are. Cei de la Comisii au făcut o documentare pur formală, au văzut că este secetă, dar nu au stabilit, financiar vorbind, despre ce pagude este vorba. În sensul aceasta dacă s-au făcut promisiuni că se depun eforturi pentru găsirea unor sume, la nivel guvernamental, pentru a compensa aceste pierderi este o declarație fără fundament, pentru că noi nu știm valoarea pagubelor, ca să putem stabili suma pe care o căutăm”, a explicat liderul LAPAR.

     

    Este adevărat că suprafața afectată de secetă s-a mai redus, pentru că între timp a mai plouat și s-au mai recuperat din pierderi. Dar sunt zone unde nu a plouat deloc anul acesta. Trebuie făcută o evaluarea profesională din care să reiasă, suma exactă a pierderilor înregistrate de fermieri pentru a ne putea orienta să vedem ce resurse găsim pentru despăgubirea lor. Dacă nu pot fi despăgubiți pentru întreaga sumă, măcar o despăgubire parțială, pentru ca fermierii afectați de secetă să poată să-și înceapă noul ciclu agricol. Sunt situații în care fermierii nu își pot relua noul ciclu agricol pentru că nu mai au cu ce – Laurențiu Baciu, președinte LAPAR



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!