Doi clujeni și-au construit o distilerie mobilă pentru ulei de lavandă. Acum o închiriază altor fermieri cu 450-650 de lei pe zi
Gabriela Gimbășanu -Cultura de lavandă a început să fie la mare căutare printre cei care dețin o suprafață mică de teren și speră să se îmbogățească din cultivarea plantei aromatice. Totuși, experiența a demonstrat faptul că nu e suficient să produci, ci trebuie să și procesezi pentru a-ți găsi cumpărători.
În timp ce unii cultivatori de lavandă încă mai caută cheia succesul, Ovidiu Matei și Dan Bârsan, doi tineri din comuna Bonțida, județul Cluj au pus la punct o afacere cu lavandă care începe să își arate rentabilitatea chiar din primul an.
În 2014, cei doi tineri antreprenori și-au înființat pe 3 hectare de teren arabil, o plantație de lavandă cu două soiuri: Blue Scent și un soi pe care l-au achiziționat de la frații noștri de peste Prut – K90. Încă de la început, ardelenii au avut o abordare de ansamblu a afaceri pe care tocmai au pus-o pe picioare. Așa se face că s-au gândit care ar fi cea mai bună modalitatea de valorificare și au ajuns la uleiul de lavandă.
Distilerie mobilă made in România
O mașină performantă de distilat ulei de lavandă i-ar fi costat destul de mult pe cei doi tineri care s-au gândit imediat să își facă propriul echipament de distilat, aici în România. Aveau ceva cunoștințe în materie de cazane, datorită faptului că Ovidiu este inginer chimist. În timpul facultății, el se ocupase de construirea unor cazane pentru reacțiile chimice, însă mult diferite de ceea ce se pregăteau să contruiască acum pentru afacerea lor cu lavandă.
“Distileria mobilă este făcută în mare parte în România, pentru că nu mi-am permis să cumpăr un astfel de echipament din străinătate. Este făcută la Cluj-Napoca, la o firmă de prelucrat inoxul, după planurile pe care le-am făcut eu, inspirându-mă de la echipamentele care se vând afară. Echipamentul nostru este compus dintr-o cuvă, cu o capacitate de 1,5 metri cubi, un generator de abur portabil pe gaz și un separator pe care l-am adus din Bulgaria. Totul este făcut pe inox 916 alimentar, pentru că în viitor ne dorim să obținem avizele necesare de la Mediu și Direcția de Sănătate Publică, pentru a putea comercializa uleiul de lavandă. Deocamdată suntem la stadiul de experiment, vedem cum se comportă echipamentul și ce îmbunătățiri mai necesită”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Ovidiu Matei, asociatul companiei Transylvanian Lavender.
Costul distileriei se ridică la 16.000 euro
Construirea echipamentul cu ajutorul căruia se obține prețiosul ulei esențial de lavandă a costat destul de mult, mai ales că unele componente nu au fost ușor de achiziționat.
”Toată instalația de distiliere, împreună cu aparatura pentru apă, pe care am adus-o din Finlanda, cu separatorul, pe care l-am adus din Bulgaria – pentru că în România nu am găsit așa ceva, m-a costat cu tot cu platformă, muncă și manoperă undeva la 15-16.000 euro. De fapt, la suma aceasta m-am oprit cu calculatul, au mai fost și alte costuri, dar eu zic că aceasta este suma care reflectă realitatea”, ne-a vorbit clujeanul, despre costul echipamentului construit în România.
450-650 lei/zi costul de închiriere al echipamentului
Distileria mobilă poate ajunge în ograda oricărui producător de lavandă, cu precizarea că, prețul serviciului poate varia în funcție de mărimea suprafeței cultivate cu lavandă și distanța de la Cluj la zona de distilare.
“Pentru a funcționa, distileria are nevoie de apă și curent electric. În costurile cu închirierea distileria intră transportul până la locația respectivă, transport pe care îl facem noi, deci clientul plătește costul motorinei dus-întors. Distileria se închiriază pe zi. De exemplu, producătorilor mici din județul Cluj le-am oferit un preț de doar 450 lei/zi. Pentru producătorii mari prețul este de 650 lei/zi, pentru că, un cultivator mare poate procesa, în 6-7 șarje, pe zi, în jur de 1.200-1.400 kilograme de flori uscate. Eu pot ajunge la oricine își permite costul cu transportul și închirierea echipamentului, cu cât locul de producere a lavandei este mai îndepărat, cu atât costul este mai ridicat”, ne-a spus antreprenorul din Bonțida, despre costurile pe care trebuie să le plătească cultivatorii care vor să producă ulei de lavandă.
34 kg flori uscate pentru 1 litru de ulei
Cantitatea necesară pentru a obține un litru de ulei de lavandă depinde foarte mult de soiul pe care l-ai cultivat.
“Avem în plantația noastră un soi de decor/ulei, nu este un soi de pe care poți obține prea mult ulei. Anul acesta am scos un litru de ulei de lavandă din 200-210 kilograme de flori proaspete. Colegii din Asociația Cultivatorilor de Lavandă au băgat 200 kilograme de flori uscate dintr-un soi bulgăresc, extraordinar de productiv și au obținut 5-6 litri de ulei esențial de lavandă. Fiind floare uscată și randamentul este mult mai mare”, a adus precizări cultivatorul de lavandă, referitoare la cantiatea necesară pentru a obține un litru de ulei esențial.
Distilare = apă de lavandă + ulei esențial
În urma procesului de distilare a florilor se obține prețiosul ulei esențial și apa de lavandă. “Apa de lavandă se obține în raport de 1 la 5. Deci la un litru de ulei de lavandă, obții 5 litri de apă de lavandă. La soiurile specializate pentru producția de ulei, cum au colegii de la Asociație, lucrurile au stat altfel, au obținut foarte puțină apă și mult ulei. Acesta ar fi echilibrul perfect, să obți cât mai mult ulei și cât mai puțină apă”, ne-a vorbit agricultorul, despre produsul secundar ce rezultă în urma procesului de distilare.
Cât costă să produci un litru de ulei de lavandă
Costul cu obținerea unui kilogram de ulei esențial de lavandă depășește 1.400 lei.
“La obținerea uleiul intră și înființarea și întreținerea culturii, care te costă destul de mult. Lucrările care se fac în plantația de lavandă sunt, în general manuale, iar costurile sunt foarte ridicate. Numai parașila manuală mă costă 650 lei/zi, iar o campanie durează 3-4 zile. La aceste costuri se adaugă cele cu recoltare și procesarea plantelor. Toți acești bani trebuie să se regăsească în prețul de vânzare al uleiului și al apei de lavandă”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Ovidiu Matei.
25 lei 10 ml de ulei esențial de lavandă
Prețurile de vânzare pentru uleiul de lavandă variază în funcție de cantitatea pe care o comercializezi, calitatea mărfii și gradul de procesare.
“Marii procesatori oferă un preț de 10 lei pentru kilogramul de lavandă uscată, dar trebuie să le livrezi o cantitate minimă de 50 kilograme. Prețul pentru uleiul de lavandă variază, dacă se vinde en gros, acesta este cuprins între 80-100-120 euro litrul. De exemplu, anul trecut, în Spania se vindea litrul și cu 160 euro. Dacă se vinde en detail prețul, pentru o sticluță de ulei de 10 ml este de 15-25 lei. Apa de lavandă se vinde cu 10 lei sticla de 100ml”, ne-a spus clujeanul care sunt prețurile de vânzare la principalele produse cosmetice care au la bază lavandă.
La un calcul simplu, dacă alegi să îți vinzi uleiul rezultat în urma procesării doar clienților care cumpără en detail, poți încasa 500 euro numai prin vânzarea unui litru de ulei esențial de lavandă.