Fermierii cu aer condiționat de la natură: La stâna de la cota 2.000, ciobanii nu duc grija caniculei
Roxana Dobre -Zilele toride se țin lanț. Pe arii extinse, în Moldova, Dobrogea și Muntenia, unii fermieri au pierdut toată recolta pe acest an, compromisă definitiv de secetă. În alte părți, producțiile se anunță mult mai mici și toți producătorii agricoli vorbesc de un 2015 cu deficit din cauza caniculei. Doar pentru ciobanii de pe munte, canicula nu reprezintă o problemă pentru că la altitudini de 2.000 de metri, temperaturile se mențin mereu scăzute și chiar în toiul verii, cojocul este…accesoriu de bază.
Vasile Turculeţ este nu doar un cunoscut crescător de oi, dar și secretar general la Federaţia Oierilor de Munte. În fiecare an, el își urcă turmele la 2.000 de metri altitudine acolo unde are zona de pășunat. Spune că oierii care urcă vara pe munte nu prea știu cum este să suferi de caniculă.
Noaptea e vreme de cojoc
“Zona montană a județului Bistrița, aici unde sunt eu cu oile, a fost ferită până acum de vreun cod de caniculă sau fenomen meteo extrem”, a declarat crescătorul de oi pentru Agrointeligența. El precizează că deși zonă montană este considerată și la 600-800 de metri, doar la altitudini mai mari beneficiezi din plin de ”aerul condiționat” de la natură. Sunt ciobani care se urcă și până la 2.400 de altitudine, iar la astfel de cote, diferența de temperatură față de poalele vârfului depășește 10 grade chiar și-n cele mai toride zile. Iar noaptea e chiar frig, așa că un cojoc e mereu binevenit să le țină ciobanilor de cald.
De căldură sunt ferite și mioarele, cele mai multe Țurcane, despre care se știe că sunt sensibile la caldură, dar se adaptează rapid la noi condiții de climă. Așa au reușit ciobanii să le țină pe munte, dar și în Delta Dunării. Totuși, Țurcanei îi merge cel mai bine tot pe pășunea din Carpați, iar pe perioada verii, mioarele sunt adăpate mai des pentru a face față temperaturilor mai ridicate.
Oile sunt adăpate mai des
“Dacă într-o zi obișnuită, oile merg să bea apă o dată sau de două ori, în cazul zilelor caniculare se ajunge și la 5 sau 6 ori pe zi. La munte, toate apele sunt curgătoare și de aceea temperatura apei nu este o problemă. Apa este plăcută și rece, iar animalele o beau cu plăcere. Vegetația și atmosfera din zona de munte sunt cu totul diferite față de ce au de îndurat colegii oieri de la deal sau câmpie. Aici, sus, aerul este mereu respirabil și temperaturile clar sunt cu mult mai joase”, ne mai spune oierul.
Singura suferință a ovinelor de pe munte este atacul muștelor care nu dau pace animalelor pe timpul verii. Excepție fac zilele ploioase când insectele nu zboară. “Muștele sunt cele mai supărătoare pentru mioare că se așează pe zona ochilor și le deranjează până la lăcrimare sau le irită ochii. Mai sunt și tăunii care se așează și pe vaci, dar atacă și oile”, mai spune crescătorul.
Feriți de canicula verii, ciobanii din județul Bistrița-Năsăud vor coborî cu oile de pe munte abia pe 1 septembrie. “Mai sunt și care stau până pe 15 septembrie și cazuri rare în care se mai stă și după această dată”, explică oierul Vasile Turculeț.
Canicula a ajuns la cota 1600
La o altitudine mai joasă își paște oile și Eugen Gonțea, preşedintele Federaţiei Oierilor de Munte din România (FOM). La cota 1.600, crescătorul de ovine din județul Brașov ne mărturisește că simte deja canicula, iar oile sale suferă de căldură și caută mereu locuri umbroase și răcoroase unde să pască. Din cauza secetei, și izvoarele au cam secat, așa că sursa de apă pentru mioare este deficitară.
“De la prânz și până la patru după-amiază nu le mai mișcăm de la umbră. Efectele caniculei se văd: scade producția de lapte, animalele sunt mai stresate, nu mai au poftă de mâncare. Pe o perioadă îndelungată, căldura poate avea efecte extrem de grave asupra animalelor, mai ales dacă nu se iau măsuri minime de protejare a acestora”, averizează fermierul. El explică faptul că tot ce elimină oița ca apă din organism trebuie suplimentat prin adăpat.
Canicula din anii trecuți a afectat turmele
”Cel mai afectat este tineretul, iar statul în soare pe timp îndelungat poate să provoace tulburări nervoase sau chiar insolație”, ne spuen Gonțea. El este deocamdată mulțumit că nu are cazuri de decese în turmă, dar se teme că meteorologii au anunțat temepraturi și mai mari, ceea ce i-ar putea păgubi afacerea. În anii trecuți a avut de suferit căci a pierdut mioare cu afecțiuni pulmonare, care n-au rezistat la temperaturi extreme. ”Mor prin congestie pulmonară. Necesarul de apă este esențial. Oile trebuie să aibă apă la discreție sau furajare suplimentară. Noi pe munte nu prea avem cum să suplimentăm furajarea”, ne-a mai spus crescătorul.
Eugen Gonțea crește rasa Țigaie despre care spune că este foarte afectată de variațiile de temperatură. “La cota 1600 unde urcăm noi, temperatura este cu doar un grad mai jos decât cea de la poalele munților. Singurul avantaj este că mai adie vântul și atunci parcă nu mai există senzația aceea de sufocare”, mai spune oierul.
Foto: Flickr.com/Ștefan Jurcă