• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Experimentul Kobe de la Boldești-Scăeni: Patru viței fătați deja cu genetica exclusivistelor vaci Wagyu

  agrointeligenta.ro -

  Despre Wagyu se știe că este rasa de vaci de carne de la care se obține celebra – și scumpa, carne de vită Kobe. Originară din Japonia, acolo unde bovinele sunt răsfățate inclusiv cu bere, Wagyu lipsește din fermele din România. Sau, mai corect, ar trebui să spunem ”lipsea”, odată ce, în Prahova, la Boldești-Scăeni, în ferma de vaci a companiei Cris-Tim au fost fătați recent patru viței cu genetică Wagyu.

  Materialul seminal a fost adus din Japonia prin Spania și provine de la un taur Wagyu ”pur-sânge”, iar încrucișarea s-a făcut la Eco-Ferm cu vaci din rasa Montbeliard. A fost ideea președintelui Cris-Tim, Radu Timiș, cel care, la fel ca majoritatea celor care au ferme de vaci, apreciază că sectorul de taurine de carne are și el perspectivele sale foarte promițătoare. Mai mult, Timiș apreciază că vita Kobe este o carne ce își va găsi locul mai ușor în restaurantele de lux din România odată ce va fi produsă și la noi.

  ”Vaca de carne este o investiție de viitor și nu îmi este teamă să spun că facem încercări cu Wagyu, că nu e un secret că noi facem performanță. Dacă ideea mea va fi preluată și de alții, cu atât mai bine, vom avea o piață a vitei Kobe în România”, a declarat Radu Timiș pentru Agrointeligența.

  Așa cum era de așteptat, metișii de Wagyu pătrează gena puternică a vacilor japoneze. Pentru a asigura toate condițiile de creștere ca-n Asia, președintele Radu Timiș are de gând să le ofere acestor viței și răsfățul cu bere atunci când vor mai crește. ”Aspectul marmorat al vitei Kobe este dat de rasă, dar berea și condițiile bune în care se țin animalele dau textura, intensitatea culorii, gustul deosebit”, a explicat Timiș, care s-a documentat îndelung privind investiția făcută. Nu vrea încă să spună cât l-a costat experimentul Kobe de la Boldești-Scăeni. ”Voi putea aprecia dacă banii au fost cheltuiți cu folos doar la prima friptură”, a spus, zâmbind, fondatorul Cris-Tim.

  De subliniat că până acum, vițeii cu origini japoneze cu au pus probleme celor de la Eco-Ferm. Astfel, fătările au decurs normal, iar metișii se dezvoltă la fel ca și ceilalți viței cu sânge mai puțin…albastru.

  Toate vacile Kobe sunt Wagyu, dar nu toate Wagyu sunt Kobe

  Despre taurinele Kobe se vorbește mult în ultima perioadă, această carne de vită fiind foarte apreciată în cele mai scumpe restaurante ale lumii. Pe internet circulă multe anunțuri de comercializare a vitei Kobe, dar, în general, este vorba doar de carne din rasa Wagyu. Pentru a intra în categoria Kobe (denumire dată după o localitate japoneză – un fel de Parma pentru șunca de Parma), carnea este atent evaluată. Se punctează cu note de la 1 la 5 patru factori: aspectul marmorat, culoarea, textura/fermitatea și aspectul grăsimilordin carne.

  carne de vita kobe

  Japonia interzice exportul de animale vii, așa că singurul mod în care vacile Wagyu – ”divizia” Kobe pot ajunge în România este prin achiziționarea materialului seminal certificat că provine de la un taur cu genetică omologată.

  La noi, rasa de vaci Wagyu figurează în lista pentru care fermierii pot încasa sprijinul cuplat pentru vita de carne.

  Kilogramul de carne de vită Kobe este vândut cu până la 600 de euro, o întreagă carcasă putând fi comercializată cu suma de 20.000 de euro.   

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Rasa de ovine Dohne Merino: Randamente ridicate la producția de carne și de lână Radu Timiș, Cris-Tim, promotorul Clean Label în România: ”Vindem carne, nu vindem înlocuitori” EXCLUSIV! Primii oieri care intră DIRECT ÎN SUPERMARKET cu CARNEA DE OAIE!

  Ultimele știri

  Ministrul Oros: Prețul grâului nu va fi influențat de secetă! Fenomenul a afectat doar zona Mării Negre Fonduri europene pentru ferma de legume: exemplul de succes al tânărului Ionuț Moldovan A cosit și îmbalotat lucerna, dar au venit hoții și i-au furat baloții de pe câmp!

  Căutare în articole