• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rasa de vaci de carne Limousine a prins rădăcini în Transilvania: Fermierii care au metiși sunt deciși să investească în genetică pură

    Roxana Dobre -

    Rasa de vaci Limousine a fost dezvoltată special pentru producția de carne. A prins bine și în fermele din România, mai ales în Transilvania, unde a ajuns să fie prezentă chiar și în ferme mici. S-a mers mult pe metisări, însă cum noua legislație prevede ca sprijinul cuplat pentru taurinele de carne (circa 300 de euro/cap de animal) să se plătească doar rasei pure, fermierii sunt deciși să investească în genetică. Cei cu care au vorbit reporterii Agrointeligența mărturisesc că vaca Limousine este puțin pretențioasă și are randament bun.

    Învățătoarea care a luat fonduri europene pentru a crește Limousine

    În județul Alba, la Ciuruleasa, tânăra Ramona Liliana Sicoe este cunoscută nu doar ca ”doamna învățătoare”, dar și ca o împătimită a rasei de carne Limousine. Acum trei ani, împreună cu familia sa – socrii, părinți, cumnați, au pus mână de la mână și au înființat o fermă de vaci de carne în creierii munților Apuseni. Au sfidat toate sfaturile celor care le spuneau că ar trebui să bage banii în Bălțata Românească: dă și lapte, da-i bună și de carne. Nu și nu: învățătoarea a simțit să piața locală avea nevoie și se o sursă pentru carne de vită de calitate.

    Despre rasa de taurine Limousine, Ramona Sicoe apreciază că este o rasă modernă, care se adaptează la orice condiții fiind foarte rezistentă și cu o speranță de viață mare. Sunt animale care valorifică foarte bine iarba de pășune, iar iarna preferă hrana fibroasă și grosieră. Aici intervine singura problemă cu care se confruntă crescătoarea din Apuseni: pe timp de iarnă, nutrețul nu îi ajunge pentru cele 35 de capete pe care le deține momentan. Este nevoită să aducă nutreț de la o distanță care bate 100 de kilometri. Deși are în proprietate câteva hectare de teren și arendate alte câteva zeci de hectare, hrana nu este suficientă pentru animale.

    “Nu ajunge nutrețul, iar toamna mai cumpărăm ceea ce este destul de costisitor mai ales transportul, pentru că îl aducem de la distanță mare. Pe timpul verii este foarte bine pentru că animalele stau pe pășune dar iarna este destul de greu pentru că trebuie să asiguri hrana”, ne-a declarat Ramona Liliana Sicoe.

    vaca Limousine

    Vinde metișii Limousine la târguri

    Tânăra crescătoare preferă să vândă vițeii la diverse târguri locale în detrimentul îngrășătoriilor pentru că, spune ea, la prima variantă, prețul este mai corect. Revenind la rasa Limousine, tânăra crescătoare declară că este o taurină care crește în orice condiții iar, amintindu-și de începuturi, singura investiție a fost în grajduri și într-un tractor. Mai târziu, a beneficiat de o subvenție de 40.000 de euro prin Măsura 121, bani pe care i-a investit în modernizarea fermei. Acum ar vrea să vândă toate vacile și să achiziționeze numai rasă pură: vrea să investească tot în Limousine. ”Vom cumpără doar rasă pură. Noi acum avem metiși și pentru ei nu putem lua nici acel sprijin cuplat parțial – 150 de euro, pentru că animalele nu au originea certificată”, explică Ramona Sicoe, apreciind că statul ar trebui să-i sprijine pe crescătorii români să facă export direct, eliminându-se intermediarii.

    Tăurașii de vând cu 10-12 lei pe kilogram în viu

    Un alt crescător pasionat de Limousine este și Alin Mateșan, un fermier de 41 de ani din Tohat, județul Maramures. De 10 ani, el crește Bălțata Românească, dar acum doi ani, la un târg din Capitală, a văzut prima dată și vaca Limousine. A fost dragoste la prima vedere. Întors acasă, a însămânțat vacile din rasa Bălțată cu Limousine iar acum are 50 de capete de metiș la ferma sa. Masculii de regulă îi vinde, iar vacile sunt păstrate pentru o nouă rundă de însămânțări.

    Rasa Limousine este docilă, ușor de întreținut și de îngrijit, apreciază și maramureșeanul, care precizează că aceste taurine de carne rezistă chiar și în cele mai rudimentare condiții, în grajduri mai puțin performante.

    Randamentul de tăiere este, la tineretul foarte bine îngrăşat, între 64 – 65%, cu peste 80% carne în carcasă. Dar el nu taie tăurașii, ci îi vinde la îngrășătorii de unde obține 10-12 lei pe kilogram în viu. L-am provocat pe crescător să ne spună dacă Limousine este cea mai bună rasă de carne care poate fi crescută în România. Spune că și în cazul raselor este vorba despre marketing, astfel că fiecare crescător sau asociație vrea să promoveze și laudă rasa pe care o crește. “Cei cu Angus-ul de la Sibiu o să spună că rasa lor este cea mai bună sau cei care cresc Charolaise în Harghita spun că aceasta este cea mai bună rasă. Depinde de opțiunea fiecăruia. Eu am ales Limousine și sunt foarte mulțumit”, ne explică crescătorul.

    Ideal: hectarul și vaca ce trebuie hrănită

    Pentru hrana vacilor sale, Alin Mateșan are 40 de hectare arendate de la primărie și spune că nu este nevoit să mai cumpere nutreț pentru iarnă. “Ideal ar fi hectarul și vaca, dar este foarte greu. Eu am 40 de hectare și nutrețul îl produc în regim propriu astfel că economisesc banii pe care ar fi trebuit să îi dau pe mâncare”, ne mai explică fermierul.

    Vacile de carne crescute de fermieri precum Ramona Sicoe sau Alin Mateșan ajung, de multe ori, la societăți specializate în valorificarea animalelor, așa cum este cazul Palcaro, o afacere de familie administrată de Károly Pál și concentrată în Transilvania. Activă pe piață din 1996, firma cu sediul principal la Miercurea-Ciuc are la bază experiența a trei generații de crescători de animale, iar acum Palcaro este este un actor important pe scena import-exportului de animale vii cu înaltă valoare genetică pentru lapte şi carne.

    taurasi Limousine

    20-30 de eurocenți în plus la carnea de Limousine

    Károly Pál, administratorul societății spune că momentan deține 170 de capete din rasa Limousine, rasă pură. Potrivit acestuia, prețul pentru carnea de vită din această rasă este mai bun cu 20-30 de eurocenți decât orice altă carne de vită.

    “Are randament bun la tăiere, osul este subțire se taie la 63-64 la sută. Tineretul din această rasă, în special cel mascul, realizează indici de abator ridicaţi: randamentul la tăiere este de 63-70%; raportul dintre carne şi oase este de 5,5/1,0; proporţia ţesuturilor de 76-84% (cel muscular), 5-12% ( cel gras), 12-13% (cel osos). Mai are avantajul de pășune, se pretează la orice condiții. Vacile mele sunt hrănite numai cu siloz și paie, atât. Poate fi crescută oriunde. La maturitate, o vacă Limousine ajunge la greutatea de 700-900 de kilograme, iar un taur la 1100-1300 de kilograme”, a declarat pentru Agrointeligența, Károly Pál. El spune că prima dată a cumpărat, în 2005, 20 de capete de Limousine și deși are și alte rase în fermă, apreciază că aceste taurine se află printre preferate.

    pal_karoly_3La export – 2,40 de euro/kilogram

    Firma lui Károly Pál (foto) exportă anual tone de carne de vită în țările arabe dar și în Europa. Spune că marfa se vinde foarte bine, mai ales pe piața arabă. Vitele se vând în viu la 600-700 de kilograme cu 2,40 euro per kilogram.

    Harghita – județul cu cele mai multe vaci Limousine de rasă pură

    Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine pentru Carne din România, suceveanul Dumitru Grigorean, spune că la nivelul Asociației sunt înscriși 10 crescători care au investit în rasa Limousine dintre care 7 care cresc metiși și 3 care au rasă pură. În total, 251 de capete pentru rasa pură și 153 de metiși. Cei mai mulți metiși sunt înscriși în Maramureș și fermele cu cele mai multe animale din rasa pură provin din Harghita.

    Despre rasa de vaci Limousine

    Vaca din rasa Limousine este un animal de talie mare, cu capul scurt, pieptul adânc și osătură fină. Are membrele puternice și corpul robust, acoperit cu un păr de culoarea mahonului. Deoarece este un animal foarte rezistent, vaca din rasa Limousine este răspândită pe toate continentele lumii, în peste 60 de țări. Carnea provenită de la vaca din rasa Limousine este de o calitate excepțională, foarte apreciată de consumatorii din lumea întreagă. Şi laptele acestei vaci este calitativ, cu un conținut mare de grăsime, benefic în special pentru viței, care la vârsta de 6-7 luni ating o greutate de 25 de kilograme. De altfel, vaca din rasa Limousine nu se mulge, tot laptele fiind destinat creșterii vițeilor.

    Limousine este o rasă a cărei creștere este de preferat să se facă în zone colinare, cu altitudini de până la 300 – 400 de metri, în zone cu pășunat. La maturitate, talia taurilor este cuprinsă între 140 – 155 cm, la tauri, 135 – 150 la vacă. Greutatea la maturitate este de 1100 – 1250 kg. la taur, 700 – 900 kg. la vaca.

    Rasa este precoce, vârsta primei fătări fiind de 2,5 ani. Totodată, este una din rasele longevive. În condiţii normale de îngrăşare realizează spor mediu zilnic de 1300 grame. Randamentul de tăiere este la tineretul foarte bine îngrăşat între 64 – 65%, cu peste 80% carne în carcasă. Se utilizează în hibridizări ca linie paternă, pentru obţinerea de produşi cu calităţi asemănătoare liniei paterne.

    Rasa Limousine este originară din Franța, unde s-a dezvoltat de-a lungul mai multor secole, în jurul orașului Limoges, din regiunea Limousine.

    (Sursa: Rasapura.com)



     


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial