Cât costă un siloz metalic construit cu o firmă specializată
Roxana Dobre -Alături de terenul agricol și de utilajele de ultimă generație, silozul este investiția cea mai importantă pe termen lung în orice fermă. Este și una dintre cele mai scumpe, de altfel, pentru că, în medie, un siloz cu capacitate de 5.000 de tone se învârte undeva la 500.000 de euro, potrivit specialiștilor din domeniu. Mai sunt fermieri, așa cum este Gavrilă Tuchiluș, care au reușit să economisească aproape 50% din bani optând pentru forță de muncă proprie, însă agricultorii care nu vor să aibă decât grija facturii, pot opta pentru serviciile unei firme specializate care ”livrează” silozul complet funcțional, ”la cheie”.
Pentru a afla ce presupune construirea unui siloz cu o firmă de profil, reporterii Agrointeligența au luat legătura cu specialiștii companiei MG Trade Engineering, unul dintre primii furnizori de soluții de stocare cereale din România. Firma este dealer pe România al echipamentelor GSI, cel mai mare producător de silozuri și uscătoare din lume. Mai mult, MG Trade Engineering are peste 100 de proiecte terminate în aproape toate județele unde se produc cereale, a livrat și a montat instalații special realizate pentru procese cu un grad ridicat de complexitate.
Silozul e rentabil doar pentru cei cu producții mari
De la Mihai Paraschiv, directorul de vânzări al societății am aflat că realizarea unui spațiu de depozitare este un proces de lungă durată și cu un grad mare de complexitate.
“În primul rând, viitorul beneficiar trebuie să se informeze cu privire la variantele potrivite pentru activitatea sa. Dacă un fermier are nevoie sa stocheze până în 500 de tone de cereale, îi recomandăm să se orienteze către construirea unei magazii multifuncționale. Asigurăm și astfel de servicii, iar silozul îl apreciem ca fiind un produs care se adresează agricultorilor care au în exploatare destul teren cât să depoziteze peste 500 de tone de cereale”, a declarat pentru Agrointeligența, Mihai Paraschiv.
Fermierul ce s-a decis să realizeze un sistem de silozuri de cereale trebuie să ia în calcul câteva elemente:
– Termenul de punere în funcțiune;
– Capacitatea de stocare inițială;
– Capacitatea finală după investiții suplimentare;
– Numărul de silozuri;
– Nevoia de a achiziționa un uscător;
– Viteza de încărcare și descărcare a silozurilor (în tone/oră).
“După ce are aceste estimări, fermierul poate să ceară oferte de la furnizorii de echipamente, să apeleze la expertiza și consultanța acestora. Din experiența noastră, vă pot spune că, în medie, un client decide furnizorul de la care să cumpere după jumătate de an. În acest timp, agricultorul compară oferte și vizitează proiectele deja realizate de către furnizorii contactați. După compararea ofertelor, își va alege un furnizor, va semna un contract cu acesta și va plăti avansul mărfii”, explică reprezentantul MG Trading Engineering care este, de regulă, procedura prin care fermierii demarează construcția unui siloz.
Lucrare finalizată în 3-5 luni
Durata necesară pentru ridicarea unul siloz, inclusiv transportul componentelor, instalarea și probele, este de 3-5 luni. Totul depinde de modul în care se face lucrarea. Astfel, montajul și punerea în funcțiune pot fi realizate cu firme specializate sau cu un supervizor trimis de către furnizor. Unii furnizori, cum este MG Trade Engineering, pot asigura și montajul, oferind astfel un sistem la cheie.
Un proiect de silozuri de cereale are două componente importante: echipamentele și fundațiile. În funcție de proiectul sistemului, costul fundațiilor poate să îl egaleze pe cel al echipamentelor.
Un milion de euro pentru silozuri de 10.000 de tone
Potrivit reprezentantului MG Trading Engineering, cele mai scăzute costuri cu realizarea fundației se întâlnesc în cazul silozurilor cu evacuarea la cota terenului și podea de aerare pe 100% din suprafața celulei.
Un fermier poate lua în calcul un preț de aproximativ 20.000 de euro pentru o celulă de stocare de 1.000 de tone. Dar, la acest preț se adaugă dotarea (ventilator, senzori de temperatură, snec măturator, scări de acces, canale de aerare sau podea 100% perforată, snec de descărcare) care poate dubla prețul.
La un proiect complet (silozuri, uscător, curățitor, conveioare, elevatoare, structuri metalice de susținere), prețul silozurilor reprezintă 30 – 50% din costul total al echipamentelor. Așadar, un sistem de stocare de 5 silozuri de 1.000 de tone are un cost cuprins între 400.000 – 600.000 de euro, adică o medie de un milion de euro pentru o capacitate de 10.000 de tone.
De precizat că firme precum cea reprezentantă de Mihai Paraschiv pot asigura finanțarea prin bănci din afară, la MG Trading Engineering fiind vorba de instituții de creditare din Statele Unite sau din Danemarca. În plus, firma are deja experiență în implementarea proiectelor realizate cu fonduri europene.
Depozitarea, chiar în anul în care se contractează investiția
Costurile mari ale unui siloz îi determină pe mulți agricultori români să facă investiția în etape. Specialistul de la MG Trade Engineering spune că mulți clienți ai firmei au construit inițial câteva celule de 1.000 – 1.500 tone cu fonduri proprii. La un an – doi după această investiție, au achiziționat celule de 2.500 – 5.000 de tone.
“Două exemple de fermieri care au mers pe această cale sunt domnul Gheorghe Alexandru de la Somalex și domnul Nicolae Sitaru de la Elsit Com. Față de o investțiie cu finanțare europeană, pentru care se așteaptă 1-2 ani pentru realizarea și aprobarea dosarului, construirea progresivă a proiectului este o cale care asigură flexibilitate. În plus, în multe cazuri, pot fi realizate economii substanțiale, deoarece fermierul poate depozita marfa atunci chiar din anul în care ia decizia de construire”, ne-a mai spus Mihai Paraschiv.
Foto: www.mgtrade.ro