Cele trei soiuri de varză de toamnă de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău
agrointeligenta.ro -Fermierii care investesc în cultura verzei de toamnă ar trebui să aibă în vedere trei soiuri românești de varză dezvoltate la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău.
Varză de toamnă Buzoiană
Acest soi semitârziu are o perioadă de vegetație de 135-140 zile, plante cu înălțime mijlocie, un diametru al rozetei de frunze mijlociu spre mare (75-90 cm). Culoarea frunzei este verde-albăstrui, iar frunza acestei verze este bine acoperită cu pruină, având nervură proeminenta. Căpățătana verzei Buzoiană este circulară, îndesată, cu diametrul între 18-21 cm, greutate de 2.0-3.5 kg la 70% din plante. Frunzele de varză din căpățănă sunt fine, albe, suculente, acest soi fiind recomandat a fi cutlivat în toate zonele ţării. ”În sud merge în cultură succesivă, dupa plante care părăsesc devreme terenul. Este un soi de varză de toamnă tolerant față de boli, foarte productiv, putându-se obține 60-80 t/ha. Este Indicat pentru consum proaspăt și conservare prin murare”, susțin cercetătorii de la Buzău.
Un kilogram de semințe de varză Buzoiană costă 300 de lei, în timp ce plicul de 100 de grame costă anul acesta 55 de lei.
Varza de toamnă de Buzău
Este un soi tardiv de varză de toamnă, tolerant faţă de boli. Are o căpăţână ce atinge greutăți între 2 și 6 kg, cu formă sferic-turtită, foarte îndesată, frunze interioare fine, de culoare albă, suculente. Plasticitate ecologică mare. În zonele sudice se cultivă în culturi succesive, după plante care părăsesc devreme terenul. Este un soi foarte productiv cu o producţie medie între 60 și 80 de tone la hectar.
Un kilogram de semințe de varză de Buzău costă 300 de lei, în timp ce plicul de 100 de grame costă anul acesta 55 de lei.
Varza de toamnă Măgura
Soi semitardiv de varză de toamnă. Căpăţâna: greutate ~ 1,5-3,75 kg, semi-acoperită (2-3 frunze), cocean mijlociu-gros. Frunzele sunt fine şi subţiri. Rezistenţa la crăpare la maturitatea de consum – 10-15 zile. Se cultivă în toate zonele ţării. În zona sudică se poate cultiva în cultură succesivă, cu condiţia plantării până la data de 15 iulie. Prezintă rezistenţă mijlocie faţă de Alternaria, Peronospora şi rezistenţă bună faţă de Xanthomonas. Soi foarte productiv, producţie medie – 70-75 t/ha.