Energie şi biocombustibili

În Moldova, prima fabrică de producere a peleţilor din biomasă asigură încălzirea pentru 25 de școli și grădinițe

Benefiicile energiilor regenerabile i-au convins pe frații de peste Prut să se apuce de treabă și să investească într-o primă fabrică de producere a peleților din biomasă. Banii necesari au provenit dintr-un sprijin japonez, iar unitatea din satul Paşcani, raionul Criuleni, a fost inaugurată în prezența președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Fabrica de peleţi va asigura încălzirea pe timp de iarnă a 25 de grădiniţe şi şcoli, care au fost dotate cu cazane speciale din banii oferiţi de către guvernul de la Tokio.

„Republica Moldova şi-a asumat responsabilitatea ca până în anul 2020 cel puţin 25 la sută din resursele energetice folosite să o reprezinte biomasa. Moldova dispune de biomasă care ar putea să acopere chiar şi 30 la sută din resursele energetice utilizate”, a menţionat directorul tehnic al Unităţii de Implementare şi Administrare a Proiectului 2 KR, Vasile Bumacov, ex-ministru al agriculturii.

Prezent la eveniment, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a adus mulţumiri japonezilor pentru ajutorul acordat Moldovei, în special pentru dezvoltarea agriculturii. „Apreciem munca celor care au implementat în Republica Moldova acest proiect de succes şi de mare eficienţă. 37 de milioane de dolari pe care i-aţi oferit sub formă de granturi reprezintă o sumă importantă pentru Republica Moldova”, a declarat şeful statului.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, cu sediul la Kiev, Shigeki Sumi, s-a arătat mulţumit de implementarea proiectului 2 KR în Moldova. „Pentru Japonia proiectul 2 KR este unul dintre cele mai de succes. Suntem disponibili să vă ajutăm în continuare”, a declarat Excelenţa Sa.

Proiectul 2 KR a fost lansat în anul 2000 cu scopul de a dota fermierii moldoveni cu tehnică agricolă. În perioada respectivă, aproape 5.000 de agricultori moldoveni şi-au putut cumpăra 7.500 de unităţi de tehnică agricolă.

Sursa: IPN.md 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

Scrie un comentariu