• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pro Agro vine cu un proiect de act normativ pentru despăgubirea agricultorilor afectați de secetă. Vezi soluția găsită de fermieri!

    Gabriela Gimbășanu -

    În cursul zilei de astăzi, Federația Națională ProAgro a trimis o solicitare către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru aprobarea normelor metodologice privind modul de acordare a ajutorului de stat în agricultură pentru compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Mai exact, este vorba despre un act normativ care să reglementeze sprijinul financiar pentru fermierii care au suferit pierderi din cauza secetei pedologice și atmosferice instalată în România în acest an.

    Agricultorii au nevoie de acest ajutor de stat

    Având în vedere faptul că, seceta deja și-a pus amprenta pe mare parte din culturile însămânțate în primăvară se impune acordarea unui sprijin pentru a compensa pierderile de producție pe care fermierii din mare parte din țară le înregistrează.

    “Din cauza secetei pe care o avem astăzi instalată în România, fermierii din țară suferă și vor avea pierderi însemnate de venit. Exact acești agricultori sunt cei care, an de an, au contribuit la creșterea PIB-ului țării, iar acum a venit timpul ca statul să-și îndrepte atenția și asupra lor și să le acorde sprijinul prevăzut în liniile directoare ale Comisiei Europene adoptate la 1 iulie 2014. Noi credem că este o măsură de sprijin absolut corectă pentru că nimeni nu și-a dorit să fie secetă în România, la fel cum nimeni nu și-a dorit să se distrugă sistemele de irigații”, a declarat pentru Agrointeligența Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    Și alte state apelează la această formă de ajutor

    Dumitru a explicat mai mult despre soluția propusă de Pro Agro. “Este o măsură de sprijin pe care o utilizează și alte state membre, dar care trebuie adoptată cât mai repede, pentru că în perioada imediat următoare vom avea fermieri care vor intra în incapacitate de plată dacă nu se vor găsi soluțiile necesare pentru finanțarea pierderilor de venit suferite”, a subliniat președintele Pro Agro.

    Proiect mai vechi, adaptat la situația de acum

    Nu toate zonele din țară se prezintă la fel, dar pe partea Moldovei sunt fermierii ale căror culturi de primăvară sunt compromise în proporție de 80-90%.

    “Avem zone în țară unde culturile însămânțate în primăvară sunt calamitate în proporție de 80-90%. Așadar, adoptarea acestei măsuri este extrem de urgentă. Noi am inițiat această adresă tocmai pentru a veni ulterior inclusiv cu proiectul de Hotărâre de Guvern. Nu ascundem faptul că acest proiect de HG a mai fost pus în dezbatere publică în anul 2012, dar între timp a fost uitat într-un sertar la MADR”, a adăugat fermierul, care își propune să aducă în atenția publică o Hotărâre de Guvern care va veni în sprijinul celor care au suferit piederi de pe urma secetei.

    Banii vin de la statul român, dar măsura trebuie notificată la UE

    Subvențiile pentru secetă se vor acorda doar celor afectați și se vor calcula pe baza datelor din contabilitatea fermierilor.

    “Sumele acordate vor fi stabilite pe baza datelor financiare din contabilitatea fermierilor, deci nu va fi nimic subiectiv, totul se va face la vedere. Prin această decizie ne arată și Ministerul Agriculturii și Ministerul de Finanțe că înțelege situația dificilă prin care trecem noi (fermierii n.r.) și că încearcă să susțină, nu doar declarativ, agricultura românească. Fiind o măsură de sprijin de ajutor de stat, sumele acordate se vor face din banii statului care solicită această formă de sprijin, în speță cu banii statului român. Măsura trebuie doar notificată Comisiei Europene, trebuie să explicăm urgența pentru care această măsură trebuie pusă în aplicate cât mai repede și trebuiesc făcute evaluări ale pagubelor suferite de fermierii de pe întreg teritoriul României”, ne-a spus fermierul, care este procedura care trebuie parcursă pentru a despăgubi agricultorii afectați de secetă.

    Beneficiarii – cei care au suferit pierderi de cel puțin 30%

    Este extrem de important de precizat faptul că, această formă de sprijin va fi acordată fermierilor care au suferit pierderi însemnate de producție din cauza secetei.

    “Cei care se vor încadra în această schemă de sprijin sunt cei care au suferit pierderi de venit cu 30% mai mici față de media ultimilor 3 ani, aceștia vor intra în această schemă și vor fi despăgubiți pe baza documentelor financiare, a facturilor care se regăsesc în contabilitatea fermierilor. Pe baza datelor din contabilitatea, există o formulă de calcul prin care se va stabilii suma de banii pe care fiecare fermier trebuie să o primească cu titlul de despăgubire”, ne-a precizat reprezentantul membrilor Federației Naționale Pro Agro.

    Măsura trebuie adoptată în regim de urgență

    Pierderile financiare suferite de fermierii afectați de secetă sunt însemnate, tocmai de aceea decidenții politici trebuie să acționeze rapid. “Situația celor afectați de secetă este una dramatică, tocmai de aceea acum, mai mult ca oricând, trebuie să aducem în atenția decidenților politici faptul că agricultura românească are nevoie de sprijin, nu doar declarativ, ci prin fapte. Este o măsură care trebuie adoptată foarte rapid, trebuie să parcurgem câțiva pași din punct de vedere procedural în așa fel încât Direcțiile Agricole care evaluează pagubele să aibă la dispoziție o circulară și să se știe cu exactitate care sunt suprafețele calamitate. Dacă această măsură va fi adoptată în regim de urgență și se vor găsi și sumele de bani necesare care să deconteze pierderile de venit. cu siguranță că aceste sume vor însemna reluarea ciclului de producție pentru cei care. cu adevărat, astăzi suferă în agricultura românească”, susține președintele Pro Agro.

    Fermierii au fost despăgubiți și în 2012

    În anul 2012, când agricultura românească a suferit grav din cauza secetei fermierii au fost despăgubiți.  Sumele care s-au acordat, însă, atunci nu se pot compara cu pierderile actuale, la nivel de acum al costurilor.

    “Art. 5. – Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 100 lei/ha și se acordă pentru suprafețe de culturi agricole în teren arabil de minimum un hectar și maximum 10 hectare, inclusiv, fara însă a depăși plafonul maxim prevăzut la art. 3 alin. (2) din Regulament, respectiv echivalentul în lei a 7.500 euro/beneficiar/3 ani”, se arată în HG nr. 897/2012 – schema „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă manifestat în anul agricol 2011-2012 asupra culturilor agricole”.

    Cred că atâta timp cât nu există un alt mecanism de eliminarea a riscurilor din agricultură această măsură de ajutor de stat poate să rezolve, în parte, problema generată de seceta pedologică și atmosferică din acest an – Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro



     


    Te-ar mai putea interesa

    Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Marcel, producătorul de mezeluri care folosește carne din ferma proprie

    Ultimele știri

    Aplicația My Agricover îți aduce acum ONLINE și rapid finanțare prin cardul FERMIER O asociație de ciobani și-a făcut abator și magazin din fonduri proprii. Urmează un depozit de lână! Ninsoare în septembrie! Temperaturi cu minus și zăpadă de 5 centimetri