Rasa de oi Palas, la trei ani de la omologare. Cercetătorii români spun că la calitatea cărnii, noua linie de ovine se bate cu…Angus
Roxana Dobre -Oaia mixtă crecută pentru producția de lapte, de carne, de miei și chiar și de lână nu mai este de actualitate. Acum vorbim deja de rase specializate, iar ca să se alinieze la cerințele pieții, specialiștii de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (ICDCOC) Palas au omologat în 2010 și 2012 două rase specializate pe lapte și, respectiv, pe carne. În plus, au în curs de omologare și o rasă de prolificitate, a declarat pentru Agrointeligența, Radu Răducu, directorul Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor Palas.
Numită simplu Palas – de carne sau de lapte, cele două noi rase de ovine își au originea pe linie maternă în deja celebra rasă Merinos de Palas, omologată din 1960, și care poate fi considerată cea mai perfecționată rasă de oi din România. Se bate la nivel mondial cu Merinos și Ille de France.
Trei decenii de cercetare
Omologată în anul 2012, după aproape 30 de ani de cercetări, rasa Palas – linia pentru producția de carne și-a găsit repede locul printre preferințele oierilor. Pentru obțienrea acestei rase s-a plecat pe linie maternă de la Merinosul de Palas și pe linie paternă de la celebra Ille de France.
Rasa de ovine Palas de carne se aseamănă genetic în proporţie de 55,47% cu rasa Ile de France şi 39,83% cu rasa Merinos de Palas. Linia este competitivă pe plan internaţional şi poate fi omologată ca o nouă creaţie a institutului.
Mieii de Palas ajung la vârsta de 150 de zile la greutatea de 38-48 kg și au un randament la sacrificare de 50%. Linia poate fi folosită pentru producerea berbecilor terminali necesari în programele de hibridare care au ca obiectiv principal obţinerea de miei îngrăşaţi, competitivi pe piaţa Uniunii Europene.
Din această linie se livrează anual reproducători şi material seminal crescătorilor interesaţi de creşterea producţiei de carne la ovine. Lâna este fină cu o finețe între 22 și 24 de microni, mieii realizează zilnic în condiții de îngrășare un spor în greutate în jur 350-400 de grame dar și cu extreme de 550 de grame, depinde foarte mult de tehnologia de creștere și de îngrășare a tineretului.
Se adaptează perfect pășunilor de la câmpie
Rasa românească de ovine de carne are în plus față de alte rase o calitate foarte importantă: faptul că se adaptează foarte bine condițiilor de creștere în special pe zona de câmpie. A dat rezultate însă foarte bune și în zona montană și cea submontană.
De altfel, oile Palas pot fi crescute fără probleme absolut în toate zonele, de la câmpie până la munte, la altitudini de 2.000 de metri. Nu au probleme de respirație sau cu plămânii, punct oarecum sensibil al oilor în general. Numai că fiind animale din rase grele stau mai prost în ceea ce privește mobilitatea adică nu te poți duce în transhumanță sau deplasare cu o turmă de oi din rasa de carne în același ritm cu o turmă din rasa Țurcană.
“Sfatul nostru pentru crescători, indiferent de zona geografică, este ca berbecii pe care i-au cumpărat de la noi să îi folosescă rațional astfel încât trebuie respectate niște instrucțiuni “tehnice”. În sensul că în perioada de montă trebuie separați de oi și doar noaptea trebuie băgați în țarc pentru a le găsi pe cele care sunt în călduri. În cursul zilei să fie în repaus, să fie hrăniți, să aibă apă și umbră mai ales în perioada de vară. Cei care au respectat aceste indicații simple au obținut niște rezultate de excepție. Chiar vreau să vă povestesc că la Târgul de la Indagra într-o boxă erau berbeci și oi din rasa de carne Palas și alăturat cei din rasa Ille de France. Absolut toată lumea a spus la unison că rasa noastră a depășit rasa “de proveniență”. Realizare noastră este cât se poate de performantă”, ne-a mai explicat cercetătorul.
“Nici consumul specific de hrană nu este exagerat de mare în comparație cu rasele istorice numai că așa ca și comportament alimentar rasele astea de carne consumă toată rația de hrană pe care i-o dai într-un mod continuu pe când celelalte rase consumă mai moderat, cu pauze. Se mai joacă, mai zburdă, mai mănâncă. Eu cred că toate atuurile pentru producția de carne le are rasa creată la noi în institut”, subliniază vizibil mulțumit de rezultate, Radu Răducu.
Gustul cărnii este apropiat cu cel de la vită
În general, ovinele specializate dau carne mai fragedă și cu un slab miros…de oaie. La Palas, acest aspect a fost atent studiat, astfel că cercetărorii români spun că noua generație de ovine românești se pot bate chiar și cu cele mai bune rase…de vite de carne.
“Ca și gust și consistență se apropie mult de carnea de vită, dar totul depinde de natura furajului. Se pare că acel conținut de substanțe minerale din ierba de la pășunile din câmpie este diferit de cea din zona de munte. Mai ales în Dobrogea, este diferită pășunea și acest lucru influențează gustului cărnii”, ne mai spune Radu Răducu.
În momentul de față la Institutul de la Constanța se află 400 de capete de oi mature, 100 de capete de tineret de anul acesta și 100 de berbeci.
”Vindem berbeci Palas de reproducție pentru crescători de ovine care vor să îndrepte efectivele în direcția producției de carne. Un berbec se vinde cu 2.000 de lei care este, de fapt, prețul de reproducție. Atât ne costă pe noi să realizăm astfel de berbeci. Deci nu mergem neapărat pe profit, dar vrem să încurajăm creșterea raselor de carne și în România. Comparativ cu berbecii din afară care sunt în vârful piramidei de ameliorare, cum sunt și berbecii noștri, pe primii nu îi poți importa mai puțin de 700-800 de euro”, ne-a mai spus cercetătorul.
Rasa de ovine Palas pentru producția de lapte
La Institut se mai află și linia de Lapte-Palas care a fost creată prin încrucişarea raselor Ostfriză din Germania şi Awassi din Israel cu rase de tip merinos urmată de izolare reproductivă şi selecţie în direcţia sporirii producţiei de lapte. Linia este competitivă pe plan internaţional.
Caracteristicile liniei Palas de lapte:
• Producţia totală de lapte – 180-220 litri/cap;
• Durata lactaţiei – peste 180 zile;
• Producţia de lapte marfă – 120-140 litri/cap.
Linia poate fi folosită pentru producerea de berbeci taţi de oi hibride de lapte sau poate fi exploatată pentru producțiile de lapte și carne. Din această linie se livrează anual berbeci şi material seminal în crescătoriile din Dobrogea şi judeţele învecinate: Brăila, Călăraşi, Ialomiţa pentru ameliorarea producţiei de lapte la rasele locale.
Palas pentru genetică
Linia cu prolificitate ridicată – a fost creată la ICDCOC Palas prin încrucişări complexe folosind rasele Romanov, Ostfriză, Landrace Finlandez şi Merinos de Palas. Linia este izolată reproductiv de peste 6 generaţii, este unicat în România şi întruneşte condiţiile pentru a fi omologată ca o nouă creaţie a institutului.
Caracteristicile liniei:
• Prolificitatea – 160-180%;
• Miei înţărcaţi la 100 oi – 140-160 capete;
• Sezon lung de reproducţie;
• Producţie totală de lapte – 160-180 litri.
Poate fi folosită la producerea de miei de carne prin încrucişare cu rasele locale de ovine. Anual din această linie se livrează reproducători crescătorilor interesaţi de creşterea producţiei de carne la ovine.
Directorul Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor Palas spune că a realizat precursorii și pentru alt erase specializate și pentru carne și pentru lapte dar pe alte variante de încrucișare. “Vorbim aici de încrucișarea cu Suffolk, cu Texel sau Lacon. Deși resursele financiare nu sunt suficiente nu putem abandona cercetările pentru că asta îl lipsește României și noi vrem să o ajutăm : să iasă pe piața UE cu rase specializate”, conchide specialistul.