• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cine sunt cei mai mari fermieri din județul Iași

    agrointeligenta.ro -

    Cei mai importanţi 10 jucători din agricultura ieşeană au făcut în 2014 afaceri de 406 milioane de lei. Topul este dominat de crescătorii de păsări şi porcine, printre aceştia strecurându-se însă şi producători de îngrăşăminte sau cultivatori de plante.

    În realizarea acestui clasament, „Ziarul de Iaşi“ a selectat firmele care au codul CAEN principal în domenii precum cultivarea plantelor, creşterea animalelor, acti­vităţi în ferme mixte (cultură vegetală combinată cu creşterea animalelor), respectiv ac­tivităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare.

    cei mai mari fermieri din Iasi

    Rom Trading Company, ocupanta pri­mului loc, a înregistrat în 2014 o cifră de afa­ceri de circa 115,5 milioane lei, cu 6,6 mi­lioane lei mai mult ca în urmă cu doi ani. Cu 326 salariaţi, societatea administrată de Cătălin Mihalache a declarat un profit net de 3,3 milioane lei la 31 decembrie 2014, a­proape identic cu cel consemnat la finele lui 2013. Societatea Rom Trading Com­pa­ny, cunoscută public sub brandul Fermador, a fost înfiinţată în anul 1994, dar „saltul“ între cei mai producători de carne de pasăre din regiune a venit în 2008, odată cu inaugurarea abatorul modern din Podu Iloaiei. Investiţia în acest proiect a fost de 6,5 mi­lioane euro, bani accesaţi prin fonduri SAPARD, şi a dus la creşterea producţiei companiei de la 200 tone pui vii pe lună la peste 1.000 tone pe lună. Un an mai târziu, conducerea societăţii bătea palma cu Carrefour România pentru comercializarea produselor Rom Trading Company sub marca proprie a retailerului, şi tot în acelaşi an a fost lansată pe piaţă şi marca „Ferma­dor“. În prezent, în fermele companiei cresc aproximativ 4 milioane de pui pe an, iar abatorul de la Podu Iloaiei a ajuns la o capa­citate de 20.000 tone de carne în viu pe an. Societatea Rom Trading Company mai dispune şi de o staţie proprie de incubaţie în judeţul Iaşi, situată în comuna Războieni, cu o capacitate de 10 milioane de pui de o zi pe an. În 2014 s-au produs aproximativ 7 milioane de pui de o zi. Rom Trading Com­pany îşi comercializează în mod direct produsele în şapte oraşe din Moldova printr-o reţea de 15 magazine Fermador.

    Apostol câştigă doar din creşterea păsărilor peste 50 milioane lei

    Cu o valoare a afacerilor de 51,5 mi­lioane lei anul trecut, Avi-Top Războieni se plasează pe locul doi în acest clasament. Faţă de 2013, cifra de afaceri a companiei a urcat cu 1,5 milioane de lei. Parte a Gru­pului de firme Kosarom, deţinut de omul de afaceri Neculai Apostol, firma ce activează în domeniul creşterii păsărilor a terminat anul 2014 cu un profit net de 1,5 milioane lei, de aproape zeci ori mai consistent faţă de cel din urmă cu doi ani. Anul trecut societatea a avut un număr mediu de aproape 300 salariaţi. În anul 2001, Apostol a achiziţionat complexul de creştere şi abatorizare a puilor de carne de la SC Prodavis SA Miroslava, judeţul Iaşi, actualul SC Avi-Top SA. În 2007, Avi-Top SA şi-a mutat activitatea la abatorul proiectat la Războieni, comuna Ion Neculce, unde se sacrifică aproximativ 6.500 tone de carne de pui pe an. Afacerile familiei Apostol în domeniul zootehnic nu se limitează doar la judeţul Iaşi. Spre exemplu, numai Suinprod SA Roman, parte a aceluiaşi holding, a avut o cifră de afaceri de peste 56 milioane lei în 2014 din creşterea porcinelor, iar Kosarom, din producţia şi conservarea cărnii, cod CAEN ce nu ţine de domeniul agriculturii, 121,2 milioane lei.

    Producătorii de carne domină clasamentul

    Tagro Grup SRL Iaşi încheie podiumul, având în 2014 o cifră a aface­rilor de 49,3 mi­lioane lei. Firma are ca domeniu principal de acti­vitate creşterea porcinelor, cu 31 de salariaţi obţinând la 31 decembrie 2014 un profit net de 86.000 lei. Tagro Grup SRL a cumpărat în anul 2011 fostul complex de porci din comuna Vereşti, judeţul Suceava, întins pe o suprafaţă de 22 hectare, unde a investit peste 9 milioane de euro. Acti­vi­tatea societăţii a început cu 4.000 de porci şi s-a ajuns la 27.000, cu intenţia de dezvoltare până la 40.000 capete, potrivit informaţiilor publicate de Monitorul de Suceava. În funcţia de administrator al so­cietăţii figurează Con­stantin Bompa. Acesta deţine funcţia de directorul gene­ral şi la Nutrimold SA Iaşi, unul din cei mai importanţi producători de furaje din zona Moldovei.

    În spatele celor trei se poziţio­nează Ferma nr. 1 Bivolari, cu afaceri în valoare de 47,2 milioane lei în 2014. Societatea deţine un sistem propriu de reproducţie şi incubaţie, o fabrică de nutreţuri combinate, abator şi sistem de distribuţie a cărnii de pasăre. Cu o capacitate de producţie de 1.000 de tone de carne pui refrigerată, respectiv 100 tone carne refri­gerată de curcan pe lună, Ferma nr.1 Bivolari şi-a extins aria de desfacere a producţiei pe raza mai multor judeţe din Moldova dar şi în Ilfov. Firma este în portofoliul omului de afaceri băcăuan Mihail Lupu, aducându-i acestuia anul trecut un profit net de circa 110.000 lei.

    Producătorul de îngrăşăminte Agrimarvas Iaşi, un jucător pu­ternic şi pe segmentul distribuitorilor de seminţe şi produse pentru protecţia plantelor, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 36,4 milioane lei. Societatea a terminat „pe plus“ anul trecut, valoarea profi­tului net fiind de 2,8 milioane lei.

    Agrocomplex Lunca Paşcani, cu o cifră de afaceri de 27,7 milioane lei şi un profit net de 4,2 milioane lei, se clasează pe locul 6 în top. La rând urmează Panifcom, cu afaceri de 25,6 milioane lei în 2014, şi Agricola 96 Ţigănaşi. Ultima enumerată, pro­prietatea antreprenorului Aurel Placin­schi, a avut anul precedent o cifră de afa­ceri de 22 milioane lei, mai consistentă cu aproape 5 milioane lei faţă de 2013. Firma, specializată pe cultivarea ce­realelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plan­telor producătoare de seminţe oleaginoase, a obţinut şi un profit net de 2,3 milioane lei. Arcom International Company din To­meşti, cu domeniul principal de activitate în creşterea păsărilor, şi Agro-Verd Butea, unde acţionar unic figurează elveţianul Michael Amschwand, se clasează pe locurile 9, respectiv 10 în acest top.

    Sursa: Ziarul de Iași



     


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului