• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se vor plăti despăgubirile pentru secetă: Fermierii mici vor primi banii până la finele anului, cei mari așteaptă până în primăvară

    Gabriela Gimbășanu -

    Ministrul agriculturii Daniel Constantin i-a convocat ieri pe reprezentanții fermierilor care activează în sectorul vegetal pentru a discuta o serie de probleme ce vizează în mod special situația fermierilor afectați de seceta care a pârjolit mai ales culturile însămânțate în primăvară.

    Valoarea despăgubirilor va fi anunțată la finele campaniei de toamnă

    Pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de condițiile meteo din ultima perioadă de timp, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a propus două măsuri de sprijin menite să-i ajute atât pe fermierii mici care se confruntă cu cele mai mari dificultăți, cât și pe fermierii mari. Totul, însă, se va rezolva în timp, iar estimarea finală a suprafețelor calamitate, precum și valoarea despăgubirilor pe care fermierii urmează să le primească se vor stabilii la sfârșitul campaniei de recoltat din toamnă.

    Comisiile pentru evaluarea pagubelor cauzate de secetă au facut o evaluare preliminară a zonelor afectate de seceta pedologică instalată și în perioada urmatoare se va efectua o evaluarea individuală a fermierilor afectați de secetă, pentru a se stabili, care sunt pierderile înregistrate și care va fi cuantumul despăgubirilor de care vor beneficia agricultorii.

    “Avem în momentul de față Comisii care funcționează pe lângă Prefecturi, Comisii ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Aceste Comisii, în colaborare cu Direcțiile Agricole, au făcut o evaluare în perioada în care avem deja cultura pe teren. Am primit evaluarea respectivă de la majoritatea județelor, dar nu este finală, ea va fi finalizată odată cu încheierea campaniei de recoltat, pentru culturile care sunt cele mai afectate, în special porumbul și floarea-soarelui. În funcție de pierderile pe care le vor avea fermierii, vom încerca să identificăm suprafețele afectate, agricultorii care trebuie despăgubiți și pierderea pe fiecare fermier în parte a suferit-o, astfel încât să intervenim cu despăgubiri, în limita permisă de bugetul de stat”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

     

    Fermierii mici vor fi despăgubiți până la sfârșitul lui 2015

    În mod evident, cei mai afectați de secetă sunt fermierii mici, care se găsesc în imposibilitatea financiară de a-și relua activitate, neavând banii necesari pentru a cumpăra inputurile pentru reluarea producției. La acest lucru s-a gândit și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale când a propus o măsură de sprijin pentru fermierii mici afectați de secetă, măsură care să le permită să-și primească despăgubirile până la sfârșitul anului 2015.

    “Pentru fermierii mici, care au avut pierderi mai mari de 30% din suprafața cultivată, vom interveni cu un ajutor de la bugetul de stat, sub forma unei scheme de minimis. Această schemă va fi legiferată printr-o Hotărâre de Guvern, cel mai probabil în cursul lunii septembrie, urmând ca, la prima rectificare bugetară, în funcție de resursele pe care le primim să și acordăm aceste despăgurbiri, sper eu în anul 2015 astfel încât fermierii mici să nu întâmpine probleme”, ne-a spus Constantin, despre prima măsură de sprijin care va veni în ajutorul celor afectații de lipsa precipitațiilor.

    Fermierii mari vor fi despăgubiți în 2016

    Întrucât sumele necesare pentru despăgubirea fermierilor care exploatează suprafețe mari de teren și care au avut pierderi de producție ce depășesc 30%, sunt destul de însemnate, aceștia își vor primi contravaloarea sumei acordate cu titlul de despăgubire, abia de începutul anului 2016.

    “Legat de fermierii mari, având în vedere faptul că valoarea despăgubirilor ar trebui să fie ceva mai mare, trebuie să notificăm Comisia Europeană după ce vom încheia această statistică la care lucrăm împreună cu Comisiile de evaluări. Estimăm că răspunsul Comsiei Europene pentru a acorda aceste scheme de la bugetul de stat va veni în câteva luni de zile. După primirea răspunsului, vom putea acorda acele despăgubiri, dar fermierii mari vor primi banii cel mai probabil la începutul anului 2016. Lucrăm la documentele pregătitoare, astfel încât să notificăm și să solicităm Comisiei Europene un ajutor, în speranța că îl vom primi, dacă nu, există deja un angajament din partea Guvernului pentru cele două măsuri de sprijin”, a adăugat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    Liderul LAPAR mulțumit de rezultatul discuțiilor

    Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România, se arată mulțumit de rezultatul discuțiilor ce s-au purtat astăzi la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    “Din discuțiile pe care le-am avut cu ministrul, intențiile celor de la MADR sunt de cea mai bună credință. Acum rămâne de văzut dacă se vor materializa toate promisiunile care au fost facute. Cel puțin la nivel declarativ am văzut, din partea lor, toată deschiderea și o aplecare spre realitatea din teren. Timpul ne va demonstra dacă a fost o reacție normală a MADR sau una emotivă, care ține de jocuri politice sau mai știu eu ce alte interese. Perioada de timp în care se preconizează că vom fi despăgubiți este foarte lungă, dar trebuie să ținem cont de faptul că, pentru a primi acești banii trebuie să respectăm o serie de proceduri”, a declarat pentru Agrointeligența Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

    Fermierii sunt realiști

    În ciuda faptului că se prefigurează primirea unor despăgubiri, fermierii sunt foarte realiști și nu se așteaptă ca cei de la MADR să-i despăgubească în totalitate pentru pierderile suferite din cauza secetei.

    “Nu ne îmbătăm cu apă rece. Nici noi nu credem că vine despăgubirea de la Ministerul Agriculturii și ne aduce bilanțul la zero. În același timp, sper să nu fim luați în râs. Dacă vii și ai impresia că mă ajuți cu 200-300 de lei, mai mult o să mă coste formalitățile pentru a intra în posesia banilor, ceea ce înseamnă că îți bați joc de mine. Cred că măcar în ceasul al 12-lea Guvernul României se va apleca spre acest sector de activitate care, de-a lungul timpului, a adus mulți bani la bugetul statului și să-l facă viabil pentru că o să mai aibă nevoie de noi. Acest sector de activitate nu trebuie doar muls, trebuie și ajutat atunci când are nevoie”, ne-a spus fermierul băcăuan.

    1.100.000 de hectare afectate de secetă

    Surse neoficiale ne-au precizat că în cadrul sedinței de la MADR a fost prezentată situația exactă ce a fost trimisă din teritoriu, iar datele Comisiilor arată că, deși nu au fost primite raportările de la toate județele, suprafața calamitată de secetă, până la această dată, este de 1.100.000 hectare.

    LAPAR va monitoriza situația de acum încolo, vom vedea ce se întâmplă în teritoriu și după aceea vom intreveni și vom reveni asupra problemelor care sunt în teren. Din punctul meu de vedere, al unui om care stăpânește realitatea din teren, pot spune că am fost mulțumit de discuția de astăzi. Vreau să cred că am avut o discuție serioasă și că a exista un respect reciproc și de o parte și de alta și așteptăm să vedem rezultatele acestei discuții – Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România



     


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA