Amăreala castraveților: cauze și metode de prevenire
Roxana Dobre -Gustul legumelor este direct influențat de condițiile meteo și de felul în care le îngrijești în timpul creșterii. “Amăreala” castraveților poate compromite chiar și total cultura întrucât legumele nu mai pot fi consumate sub nicio formă chiar dacă coaja este îndepărtată. Dacă cunoaștem cauza putem evita și efectul astfel încât să putem obține o recoltă pe cât de bogată pe atât de gustoasă.
În rândul grădinarilor amatori se crede că amăreala are legătură directă cu atingerea vrejului de castravete atunci când leguma nu este încă dezvoltată. Adevărul este însă altul: castraveții au un gust excelent atunci când beneficiază de cantități optime de apă, au lumină și căldură, dar în același timp se pot răcori la umbră. În cazul lor, orice dezechilibru poate duce la apariția gustului amar care face legumele de nefolosit. Din fericire, amăreala castraveților nu este o situație constantă și sunt destule soluții prin care poți preveni compromiterea recoltei.
Care sunt cauzele care duc la amăreala castraveților:
• Perioadele lungi de caniculă și secetă;
• Uscarea excesivă a solului;
• Și temperaturile scăzute sau trecerile frecvente de la temperaturi ridicate la temperaturi scăzute pot duce la amăreala castraveților;
• Fertilizarea necorespunzătoare și calitatea slabă a solului sunt alte cauze care favorizează amăreala castraveților;
• Castraveții conțin compuși organici numiți cucurbitacine, care dau un ușor gust amar. Un nivel scăzut de cucurbitacine face ca gustul amar al castraveților să fie insesizabil, însă dacă nivelul de compuși organici crește, gustul amar va deveni din ce în ce mai puternic.
Cum putem preveni amăreala castraveților
• Udă bine castraveții
Castraveții sunt mai amatori de apă, doar nu degeaba peste 90 la sută din conținutul lor este format din acest lichid vital. Prin urmare, castraveții vor crește optim dacă sunt udați constant, mai ales în perioadele cu temperaturi ridicate sau în perioadele de înflorire. Așezarea unui strat de mulci pe solul din jurul vitelor de castraveți este o soluție eficentă pentru menținerea apei mai mult timp în sol.
• Oferă-le umbră la orele amiezii. La amiază, când soarele pur și simplu “arde” este bine ca vițele de castraveți să beneficieze de umbră, deoarece căldura excesivă favorizează amăreala. Castraveții pot fi plantați lângă culturi înalte, cum ar fi cele de porumb, pentru a avea umbră naturală.
• Culege castraveții când sunt tineri.
Castraveții se culeg în fiecare zi sau din 2 în 2 zile, deoarece au un ritm rapid de creștere. Este bine să recoltezi castraveții cât sunt tineri, întrucât gustul amărui nu se simte prea tare. Cu cât îmbătrânesc, cu atât gustul lor devine mai amar, iar pulpa își pierde din calități.
Sursă selectivă: www.gradina-online.ro