• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Aubrac – cea mai nouă rasă de vaci de carne din România

    Roxana Dobre -

    Subvențiile mai mari pentru vaca de carne, dar și noile oportunități de pe piața din România îi încurajează pe fermierii autohtoni să încerce rase noi de care, până recent, nu auzeai pe la noi.

    Aubrac este cea mai nouă rasă de taurine de carne ce atrage atenția crescătorilor autohtoni. Până acum, doar un singur fermier român crește aceste vaci, în timp ce un investitor italian deține un efectiv de Aubrac, însă toată producție este exportată apoi în Cizmă.

    Interesantă este însă povestea fermierului român care crede că Aubrac are mari șanse să devină mai populară decât Angus sau Charolaise. Despre Marius Țucudean (foto jos), un fost jucător de fotbal care a activat și la Dinamo București, lumea vorbește ca despre un afacerist de succes, cu o avere de zeci de milioane de euro a cărei perlă pe coroană este fabrica de mobilă Cotta Internațional. Puțini sunt, însă, cei care știu că fotbalistul retras din activitate are o mare pasiune pentru animale și că deține, la Voievodeni, în județul Arad, o fermă cu peste 60 de capete de vaci din rasele Aubrac și Limousine.

    Marius Tucudean

    Rasa Aubrac se adaptează mai ușor chiar și ca Limousine

    Vacile Aubrac au fost aduse în 2013, din Franța. S-a început cu un efectiv de 15 capete, ne-a povestit Neluțu Haniș, administratorul fermei de la Voivodeni. Omul de încredere al lui Țucudean spune că alegerea noii rase nu a fost întâmplătoare, ci bazată pe o bună documentare în prealabil. Astfel, vaca Aubrac a fost aleasă datorită calităților extraordinare de adaptare, dar și a carcasei consistente și a gustului aparte pe care o are carnea sa. Convins și în practică de plusurile acestei rase, Marius Țucudean, a decis anul trecut să mai aducă alte 15 capete gestante.

    Tăurașii de Aubrac se vând cu 3,5 euro/kilogramul

    “Cele aduse anul trecut au fătat așa că acum avem încă 10 tăurași pe care o să îi ținem să îi facem tauri de reproducție, fiind din rasă pură. Restul de 5 vițeluse, la fel, le ținem pentru reproducție. Deocamdată scopul nostru este să mărim efectivul și după ce ajungem la minim 100 de capete de gândim și ce o să vindem. Acum mai vindem viței de Aubrac, dar mai rar. Aceștia se dau în viu cu 3,50 euro kilogramul la tăurași și la vițele 3,20 de euro pe kilogram”, ne-a declarat administratorul fermei.

    Ferma lui Țucudean include 80 de hectare de teren arabil unde se cultivă porumb și încă 100 de hectare de pășune unde pasc vacile. “Anul trecut am cumpărat nutreț pentru că nu ne-a ajuns tot ce am produs pe terenul propriu. În 2014 am avut doar 40 de hectare proprii așa că pentru acest an am decis să ne extindem la 80 de hectare astfel că pentru iarna lui 2015 nu mai trebuie să investim și în nutreț. Pășunea am însămânțat-o anul trecut iar anul acesta am costit-o prima dată”, mai povestește administratorul.

    adapost vaci Aubrac

    Degeaba aduci o rasă foarte bună dacă nu se adaptează. Noi am optat pentru Aubrac despre care se știe că este o rasă rustică, simplă, nepretențioasă. Am cumpărat și Limousine în același timp cu Aubrac, dar am constatat că cea din urmă se adaptează mult mai bine la condițiile de la noi din țară. Tocmai de aceea am decis să mai cumpărăm câteva exemplare și cu siguranță vom mai aduce și anul viitor. Acum încercăm să ne extindem astfel că am cumpărat și un grajd pe care îl modernizăm, facem și linie de îngrășare – Neluțu Haniș, administratorul fermei de vaci de carne din Voivodeni, județul Arad

    Prezintă o rezistență mare la boli

    Andrei Lung, medicul veterinar care se ocupă de ferma de vaci Aubrac din Voivodeni, confirmă calitățile pe care aceasta le are și spune că rasa s-a adaptat extrem de bine în condițiile din România, fiind recunoscută pentru rezistenţa ridicată la boli și pentru costurile minime de îngrijire. “Dintre toate rasele, eu zic că Aubrac are pretenții minime. Nu au probleme podale, nu au probleme de adaptare, au fătări ușoare și necesită din punct de vedere medical puține tratamente de întreținere. Orice fermier trebuie să știe că această rasă se poate crește în orice zonă geografică de la noi. Aici la Arad, a fost caniculă anul acesta, ca în majoritatea regiunilor, dar vacile nu au avut nicio problemă fiind știut faptul că bovinele suferă foarte mult de căldură. Aubrac este o rasă rustică, cu calități excepționale. O poate crește oricine, nu necesită îngrijiri speciale”, ne-a dezvăluit medicul veterinar.

    vaca cu vitel Aubrac

    Vacile Aubrac pot avea un caracter violent după fătare

    Singurul aspect de care trebuie să se țină cont este faptul că junicile nu trebuie să fie montate la vârstă prea fragedă. Ar fi bine să aibă peste 350 de kilograme pentru că vițeii sunt destul de mari și fătarea poate fi dificilă. “Dacă sunt dezvoltate cum trebuie, atunci nu au probleme la fătare ca alte rase. Singurul minus al acestei rase este faptul că vacile Aubrac sunt destul de violente atunci când devin mame. Au un instinct matern foarte dezvoltat astfel că fermierul trebuie să aibă mare grijă atunci când vacile sunt în călduri sau după ce fată. Din această cauza și monta artificială este mai dificil de aplicat, dar nu imposibil. Într-un spațiu corect adaptat, cum ar fi o cușcă specială, se poate aplica și monta artificială dar într-un spațiu liber eu nu recomand nimănui să se încumete la un astfel de procedeu. Ori în spațiu amenajat ori prin montă naturală. Altfel nu. Am avut cazuri la fermă și de exemplare care nu sunt așa violente dar totuși nu cred că pot fi luate pe “încredere”, mai spune medicul.

    Dieta vacilor Aubrac este bazată pe fân

    În ceea ce privește hrana, această rasa din nou are numai plusuri. Aubrac nu sunt deloc pretențioase, iar dieta lor este bazată în principal pe fân. “Mănâncă în principal fân dar și lucernă sau tocătură de tulei. Nu au o rețetă anume de furajare. Acum, pe timp de vară, vacile cu viței sunt ținute pe pășune. De muls, vacile nu sunt mulse pentru că tot laptele pe care îl dau este necesar pentru creșterea vițeilor”, ne-a mai explicat medicul veterinar. Dr. Andrei Lung crede că rasa de diferențieză de celelalte prin faptul că sporul de creștere la viței este foarte mare. Carnea este foarte apreciată fiind considerată o delicatesă în rândul cărnii de vită.

    vaci de carne Aubrac in Romania

    În Franța, Aubrac este o rasă cu tradiție

    Originară din munţii Aubrac (sudul masivului Central), vaca Aubrac Rasă este o rasă foarte veche din Franţa. Crescută în principal în departamentul Aveyron, Cantal, Lozere şi Haute-Loire, de-a lungul timpului s-a răspândit în special în zonele dificile, improprii altor rase: zona montană (Aude, Puy-de-Dôme, Pirineii Orientali, etc) şi platourile înalte calcaroase (Gard, Hérault, Landes, etc). Iniţial crescută ca şi rasă mixtă (laptele este utilizat la obţinerea brânzei Laguiole) ulterior după cel de-al doilea război mondial a fost crescută în special pentru producţia de carne. Deşi registrul genealogic datează din 1893 selecţia a început cu mulţi ani înainte (secolul 17, călugării din ordinul Benedectin care trăiau în mănăstirea oraşului Aubrac).

    Rasa este recunoscută pentru:
    • Rezistenţa ridicată la boli;
    • Foarte uşor de întreţinut;
    • Longevitate remarcabilă;
    • Fătări uşoare (98%);
    • Fertilitate excelentă (1 viţel / an; calving intervalul 375 zile);
    • Calităţi maternale excelente;
    • Perfectă pentru programele de încrucişări industriale;

    Rasă este de talie medie vacile atingând 550 – 800 de kilograme iar taurii 900 – 1200 de kilogame. Au culoare cafenie-roşiatică, mai închisă în jurul ochilor şi a botului care se continuă cu culoarea albă, pielea de culoare neagră, coarnele în formă de liră. Gâtul scurt, pieptul larg, crupa musculoasă, picioarele scurte şi puternice. În Franţa peste 60% din vaci sunt însămânţate cu Charolaise datorită fătărilor uşoare.

    Intră la sprijinul pentru vacile de carne

    Alături de alte rase de taurine, Aubrac este inclusă în lsita vacilor pentru care se plătește sprijinul cuplat pentru vaca de carne. Pentru 2015, potrivit preşedintelui Asociaţiei crescătorilor de bovine pentru carne din România, suceveanul Dumitru Grigorean, subvenția va fi de circa 300 de euro pentru un animal de rasă pură și 150 pentru metiși. Ajutorul Național Tranzitoriu va fi reprezentat de circa 430 de lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor