Cum se obțin semințele de roșii din propria grădină – tehnologia folosită de legumicultorul Vali Cucu de peste 30 de ani
Roxana Dobre -Tehnologia de obținere a semințelor de roșii din producția proprie nu este una ușoară ci, din contră, necesită multă migală și răbdare. Am vrut să aflăm care sunt pașii pentru a obține prețioasele semințe chiar de la un profesionist și mai ales de la un legumicultor care a testat “tehnologia”. Este vorba de nemțeanul Vali Cucu, cunoscut pentru dedicarea sa în conservarea soiurilor vechi de legume. El spune că în această perioadă, zilnic are de recoltat semințe de la 100-120 de kilograme de roșii fiindcă în grădina sa se găsesc peste 50 de soiuri de tomate.
“Eu de 30 de ani am tehnica mea de recoltat, tratat și păstrat semințele. Nu vreau să dau vreun sfat și doar să împărtășesc cum procedez eu”, ne spune din capul locului, Vali Cucu.
Cum se obțin și se tratează semințele de roșii
• Se recoltează fructele cele mai mari și sănătoase;
• Fructele nu trebuie să prezintă nici măcar o pată sau vreun punctuleț negru pe toată suprafața, în caz contrar nu sunt bune pentru semințe, ci merg direct la suc sau bulion;
• După cules, 2-3 zile fructele sunt lăsate întinse pe o masă până ajung la maturitate deplină și încep să se înmoaie;
• Roșiile sunt tăiate pe jumătate, se scoate cotorul, care este aruncat. Acesta este și momentul în care se vede dacă roșia este bolnavă în interior;
• Dacă semințele au culoarea neagră sau înschisă, nu sunt bune pentru păstrat;
• Și la semințe orice punct negru cât de mic duce la înlăturarea lor de la păstrare;
• Se curăță toată partea mai tare din interior, inclusiv codița;
• Se bagă fructul la separator și se trece prin acesta de 5-6 ori până când se “dezbracă” de mucusul cu care este protejată sămânța;
Truc! Semințele se pun într-o găleată de apă iar care se ridică la suprafață înseamnă că este seacă. Pe de altă parte semințele care rămân pe fundul vasului sunt bune de păstrat. Acesta este și scopul îndepărtării muscusului care face sămânța să se ridice la suprafața iar un cultivator o poate confunda cu cele seci!
• După această operațiunile semințele merg la îmbăiat într-un vas mai mare unde sunt îndepărtate cu ajutorul unei site cojile și semințele seci care se ridică la suprafață;
• Operațiunea se repetă de 10-15 ori pentru că există soiuri care necesită o spălare mult mai aprofundată;
• În ultima apă în care sunt spălate se adaugă și puțin bicarbonat de sodiu care ajută semințele să nu se mai lipească între ele când sunt puse la uscat. Practic face suprafața semințelor mai puțin alunecoasă;
• După scurgerea lor puneți semințele întinse la soare puternic sau dacă zilele sunt ploioase trebuie folosită o aerotermă. Uscarea este obligatorie deoarece există riscul ca semințele să încolțească;
• Urmează tratarea semințelor cu acid clorhidric (este un secret pe care legumicultorul spune că nu l-a mai dezvăluit nimănui n.r.). Se folosește o soluție compusă din 200 de ml de acid clorhidric la 5 litri de apă. Semințele sunt ținute în soluție 20 de minute, maxim 30. Această compoziție sterilizează semințele și distruge puful de pe acestea, care le ține lipite unele de celelalte;
Atenție! Dacă semințele sunt ținute mai mult de o jumătate de oră, germinația acestora scade! Timpul ideal este de 20-30 de minute!
• Șemințele se pun din nou la uscat și sunt stropite cu Bionat, un îngrășământ foliar concentrat cu extract natural din plante care ajută la uniformizarea germinării. Diluția folosită este de 1 parte Bionat la 4 părți apă. De data aceasta semințele nu sunt îmbăiate ci substanța este pulverizată pe suprafața acestora;
Atenție! Nu vă speriați dacă semințele capătă o culoarea ușor maronie întrucât aceasta este culoarea specifică Bionat-ului!
• Semințele se pun mai departe la uscat, de data acesta procesul fiind cel definitiv;
• După ce se face și ultima uscare, semințele sunt trecute prin pudră de talc cu care sunt frecate energic timp de 10-15 minute. Talcul este folosit pentru a evita lipirea semințelor între ele;
Cum se păstrează corect semințele de roșii
• Cel mai bine se păstrează semințele în cartoane de hârtie, chiar și un banal chibrit poate fi o căsuță bună de păstrare, plicuri de hârtie etc;
• Păstrați-le într-un mediu uscat și fără umezeală;
• Nu uitați să inscriptionați pe ambalaj și soiul, proveniența, asta ca să vă fie mai ușor la însămânțare să nu pierdeți timpul la semănat;
• Înainte de semănat, semințele sunt ținute 2-3 zile la frigider pentru a se “căli”. Ajută la o germinare mai bună și mai uniformă. În momentul în care sunt aduse de la 2-3 grade la 20, semințele încolțesc aproape toate odată;
Semințele din grădina lui Vali Cucu sunt disponibile prin magazinul său online – seminte-romanesti.shopmania.biz. Livrarea de semințe se face în fiecare an, începând cu 15 noiembrie