• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tractoarele și combinele cu șenile – ce fac ele mai bine și de ce costă mai mult?

    agrointeligenta.ro -

    Tractoarele cu șenile sunt cu circa 15% mai scumpe decât cele cu tradiționalele anvelope. La combine, diferența de preț ajunge la 20% pentru utilajele din noua generație. Și, totuși, care-i sfârăiala cu șenilele, de ce mașinile agricole cu aceste dotări sunt din ce în ce mai apreciate, mai dorite și, de ce nu, mai prezente în fermele din România?

    Despre avantajele șenilelor ne-a povestit recent Dimitrie Muscă, fermierul care conduce cu succes Combinatul Agroindustrial Curtici. Pentru exploatarea miilor hectare pe care le lucrează în județul Arad, agricultorul ne-a mărturisit că încearcă să își reînnoiască parcul de utilaje cu cât mai multe mașini pe șenile. Nu îi tasează solul pentru că, ne explică inginerul, punctul de sprijin nu mai este pe o suprafață mică, ci greutatea tractorului sau a combinei este distribuită pe o suprafață mai mare. În plus, se pare că agricultorul este mulțumit și de nivelul de consum al ”uriașilor” pe șenile.

    Mai multe informații despre tehnologia șenilelor agricole am aflat de la specialiștii Titan Machinery, cei care comercializează în România utilajele americanilor de la Case IH. Constructorul american a fost primul producător de tractoare agricole care a patentat sistemul cu patru şenile. Se întâmpla în 1997, iar tractorul inovator este comercializat sub denumirea de Quadtrac, derivat din gama Steiger. Ulterior şenilele au fost introduse şi pe alte maşini agricole din gamă, cel mai recent fiind modelul Magnum Rowtrac, lansat în 2014 şi prezentat în premieră naţională la AgriPlanta 2015.

    ”În momentul introducerii pe piaţă a modelului Quadtrac, inginerii Case IH au avut în vedere reducerea compactării solului, creşterea productivităţii şi reducerea costurilor de exploatare. Ca principalele avantaje ale maşinilor agricole cu şenile produse de Case IH amintim de tracţiunea superioară graţie sistemului patentat cu patru şenile, o suprafaţă de contact mare decât a maşinilor agricole cu două şenile, un grad de compactare redus (s-a demonstrat practic ca apăsarea produsă de un om sub picior este mai mare decât apăsarea unui Quadtrac), o manevrabilitate sporită în câmp faţă de utilajele agricole clasice sau chiar faţă de utilajele agricole cu două şenile. Un alt avantaj al maşinile agricole cu şenile îl reprezintă patinajul redus şi viteză ridicată de deplasare, fapt ce permite obţinerea unei productivităţi crescute”, ne-a explicat Mircea Cioplan, PR&Media Specialist în cadrul Titan Machinery România.

    Utilajele cu șenile pot fi folosite în sole cu pământ moale, graţie nivelului scăzut de compactare a solului, graţie unei distribuţii mai bune a greutăţii pe suprafaţă. ”Maşinile agricole Case IH cu şenile pot fi achiziţionate şi cu tracţiune integrală”, informează dealerul din România.

    Gândite pentru motorizări mai mari

    La Case IH, încă de la început, şenilele au fost concepute pentru tractoarele din gama Magnum începând cu 340 CP până la 380 CP (putere nominală, 419 CP putere maximă) şi pentru Quadtrac 470 CP până la 620 CP (putere nominală, 692 CP putere maximă). La combine, şenilele vin ca dotare opţională pentru seria 240 (7240, 8240, 9240). ”Avem în portofoliul Titan Machinery România tractoarele Case IH Quadtrac (tractor articulat cu şenile), Magnum Rowtrac (tractor cu şenile pe puntea spate) și combine Axial Flow® Seria 240. De altfel, în oferta noastră există toată gama de maşini agricole cu şenile: Rowtrac, Quadtrac şi Axial Flow 9240”, ne explică Mircea Ciolpan.

    Garantate să funcționeze fără probleme 7.000 de ore

    Potrivit specialiștilor, utilajele pe șenile și cu capacități mari sunt dedicate fermelor mari cu exploatări vaste de pământuri şi productivitate crescută. Acestea generează o rată mare de recuperare a investiţiei. ”În funcţie de exploatare, şenilele sunt garantate să reziste între 4.000 şi 7.000 de ore de funcţionare, însă au existat şi cazuri când acestea au depăşit numărul maxim de ore. Este foarte important modul în care sunt exploatate astfel de maşini agricole. Costul de întreţinere pentru şenile este redus”, ne-a declarat Mircea Ciolpan.

    Și, totuși, șenilele au și limitări. Astfel, fermierii care le dețin trebuie să acorde o atenţie mai mare la transport. ”Este contraindicat rulajul pe asfalt sau suprafeţe tari precum şi curăţarea sau eliminarea integrală a particulelor de pudră/praf de pe sistemul de rulare”, explică experții Titan Machinery România.

    La dealerul Case IH, diferența de preț între un tractor convențional – Steiger, și unul cu motorizare similară, dar cu șenile – Quadtrac, este de maxim 15%. La combine, diferenţa se învârte în jurul a 20%.

    ”Am constatat o creștere în cererea pentru maşinile agricole cu şenile, marii fermieri conştientizând avantajul pe care acestea le oferă. Din acest motiv, tot mai mulţi producători s-au îndreptat spre a produce astfel de maşini agricole, deoarece, aşa cum am mai spus, acestea oferă un grad redus de compactare a solului şi o productivitate crescută”, au concluzionat specialiștii Titan Machinery România cu privire la viitorul șenilelor în agricultură. Inclusiv agricultura națională.

    Diferenţa între un utilaj pe patru şenile și unul cu două şenile

    În primul rând avem patru puncte de contact cu solul, ce oferă o suprafață de contact pe sol mai mare decât în cazul maşinilor agricole cu două şenile. În plus, graţie sistemului oscilant al şenilelor (± 10 grade), acestea menţin permanent contactul cu solul, oferind tracţiune maximă. ”Spre deosebire de alte maşini agricole cu două şenile, tractoarele articulate Case IH Quadtrac nu deteriorează solul la viraje, întoarcerea fiind una lină (nu întoarce precum buldozerul). Sistemul cu patru şenile include diferenţial blocabil pe fiecare axă, puterea fiind distribuită exact acolo unde este nevoie”, ne explică specialiștii Titan Machinery România.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!