Soluții de compromis la problema neonicotinoidelor. Daniel Sîrbu (Syngenta): Produsul Force 20 CS poate deveni o soluție de viitor
agrointeligenta.ro -Derogările pentru tratarea sămânței cu neonicotinoide vin prea târziu, spun reprezentanții companiilor de inputuri care deja au început să promoveze mai mult soluțiile alternative la dăunătorii din sol.
Daniel Sîrbu este reprezentantul companiei Syngenta care stă la masă cu toți marii producători de sămânță. Spune că neonicotinoidele sunt dificil de înlocuit în agricultura românească unde dăunătorii specifici sunt greu de combătut cu alt tip de produse. Chiar și așa, agricultorii trebuie să fie pregătiți de ce e mai rău, căci derogările ar putea să dispară. Inclusiv acum, ele vin prea târziu pentru a mai fi de vreun real folos.
”Degeaba vine derogarea pe ultima sută de metri. Din punct de vedere industrial, nu ai cum să reacționezi pentru a trata sămânța. Ai nevoie de produs, produs care, în mod legal, nu ai cum să îl imporți înainte în România. Îți ia două săptămâni să vină produsul, să iei sămânța să o tratezi. După ce ai tratat-o, trebuie să o recertifici – minim două săptămâni, să o trimiți la fermier …ai pierdut sezonul”, declară Daniel Sîrbu.
Oficialul Syngenta explică de ce compania pe care o reprezintă a ales să promoveze produse care pot fi soluții de compromis în lupta cu dăunătorii din sol. Una dintre aceste alternative este Force 20 CS. ”E o formulare pentru tratament sămânță. Acesta nu este un neonicotinoid, este foarte sigur pentru sămânță, iar ca eficacitate este strict împotriva dăunătorilor de sol, respectiv viermele sârmă”, spune Sîrbu.
În 2013, s-a început monitorizarea zonelor agricole pentru a vedea unde ar putea Force 20CS să ajute fermierii. Cu excepția zonei de sud și sud-est, unde lupta grea se duce cu rățișoara porumbului, în rest, agricultorii au cele mai multe bătăi cu viermele sârmă. Exact aici, inovația de la Syngenta poate ține loc de soluție de compromis. Sau chiar de viitor. ”Nu știm ce o să se întâmple. Se poate anula această suspendare pentru neonicotinoide sau să rămână. În această ultimă situație, Force 20CS s-ar putea transforma din soluție de compromis în soluție de viitor”, apreciază Daniel Sîrbu.
Perspectivele produsului Syngenta sunt confirmate și de un studiu independent pe viermele sârmă adult, un studiu efectuat în șapte locații din țară. În toate a fost depistat viermele sârmă și, mai mult, s-a găsit o specie care are un ciclu de viață mai scurt – de 12-18 luni, mult mai puțin decât erau obișnuiți fermierii, respectiv 4-5 ani.
”Fermierul spune, de multe ori, că are rățișoară. Atacul acesteia este mult mai ușor să îl indentifici decât cel de vierme sârmă. Când vede că dispar plantele, agricultorul îl sună pe colegul care i-a vândut și îi spune că i-a dat o sămânță care nu are o germinație bună. Când merge colegul în câmp și se uită, găsește larve. De aceea am și început să monitorizăm adulții de vierme sârmă pentru că este greu să găsești o corelație între adult și larve”, explică Daniel Sîrbu importanța studiului făcut în fermele din România.
Responsabil de tratamentul semințelor cu principalii producători din România, Bulgaria, Moldova, Serbia, Sîrbu este convins că anii ce vor urma vor schimba mult viziunea și modul în care semințele vor ajunge la fermier: ”Acum, tratamentul la sămânță este strict fungicid. Cine vrea adițional – vorbesc mai ales pe partea de neonicotinoide, Monsanto a început să trateze sămânța industrial. Au avut hibrizi tratați cap-coadă cu insectid. Acum o luăm de la început, avem un pic de reticență din partea fermierilor care se întreabă – oare merge, oare nu. Așa a fost și în SUA, unde s-a început bucățică cu bucățică, dar în cinci ani ajungi la tratament standard”.