Cercetătorii de la Valea Călugărească trimit vin în Irak și Marea Britanie. Ce sortimente se preferă la export
Roxana Dobre -Investiția într-o plantație de viță de vie devine cu adevărat profitabilă dacă un cultivator alege soiuri mixte de struguri care pot fi folosiți atât pentru masă cât și pentru vin. Profitul poate crește în funcție de calitatea vinului și priceperea în vânzare a acestuia având în vedere că ofertele de pe piață sunt foarte atractive. Pentru a face față competiției, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație (IC-DVV) din localitatea Valea Călugărească a scos pe piață un sortiment de vin negru-aromat pentru care au obținut medalii dar și comenzi importante de la export.
“În 2015 ne așteptăm să scoatem 2-3 mii de litri de vin negru aromat. De doi ani exporturile s-au pus în mișcare și ne bucurăm că putem concura cu mărci de renume”, ne-a declarat Marian Ion, directorul IC-DVV.
Un alt vin premiat care se găsește la Valea Călugărească este Cabernet Sauvignon, acesta fiind și cel mai căutat vin de către străini.
Exporturile au fost reluate anul trecut
După 18 ani de îmbuteliere masivă și lipsă de comenzi la export, de anul trecut, de la Institutul de la Valea Călugărească se exportă iar. Prima țară interesată de vinurile obținute în Prahova a fost Irak.
“Anul acesta avem o comandă tot din Irak și am păstruns și pe piața din Anglia, unde am vândut 600 de sticle la un magazin specializat pe vinuri. Este o comandă mică, dar noi sperăm ca englezii că se convingă de calitatea vinurilor noatre și să revină cu comenzi mai importante”, ne-a mai declarat directorul Marian Ion.
El spune că și în România vinurile se vând bine mai ales că românii au început “să se educe” și să caute calitatea.
„Pe piața internă, vinul își păstrează prețul mic din cauza presiunii de la oferta din import. Noi suntem nevoiți ca indiferent de costurile cu care obținem strugurii să ne aliniem prețurilor. În România sunt destule societăți comerciale recunoscute care preferă să vândă strugurii pentru că sunt cramele pline de vin. Concurența vinurilor din import ne dau mari dureri de cap dar avem noroc cu exportul unde sticla poate pleca și cu un preț dublu”, mai explică directorul.
Cel mai apreciat vin este cel roșu
Cel mai cerut vin produs la Valea Călugărească este, de departe, Cabernet Sauvignon care poate fi considerat drept vinul roșu cu cea mai aleasă și mai solidă reputație.
Soiul produce puțin (4-5 tone la hectar), dar relativ constant. Și din punct de vedere al calității, oscilațiile de la un an la altul sunt nesemnificative, mai mici decât la oricare alt soi.
Sortimentul are o culoare intensă, roșu cu nuanțe de violaceu când este “tânăr” și roșu rubiniu intens când are peste 2 ani.
Vinul este dur și sălbatic în primul an, dar se „rotunjește“ capătă „moliciune“ și „suplețe“ prin învechire la butoi și sticlã. Este sec și are o tărie alcoolicã de 12÷12,5% vol. alcool.
O sticlă de Cabernet Sauvignon costă 17 lei sticla la Valea Călugărească.