• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când este cel mai bun moment să-ți vinzi recolta de grâu. Vezi evoluția prețului pe parcursul unui an agricol

    Gabriela Gimbășanu -

    Prețul de comercializare al cerealelor este diferit pe parcursul unui an agricol. Astfel că la recoltarea din câmp a cerealelor, prețurile pe care fermierii le primesc pentru producția obținută la hectar sunt foarte mici. În schimb, cei care și-au riscat investițiile și au mizat pe construirea de spații de depozitare au unde să-și țină recolta și pot vinde cerealele exact în momentul în care prețul atinge cel mai bun nivel.

    Fermierii care dețin astfel de spații de depozitare reușesc să-și comercializeze cerealele cu un preț de până la 35% mai mare față de cei care vând atunci când recoltează.

    Pentru a vedea când este bine să vinzi și cât te costă o depozitare privată a cerealelor, Agrointeligența îți prezintă o analiză a evoluției prețului grâului, pe parcursul unui an agricol.

    grafic Grau

    Așa cum se poate observa din graficul de mai sus (click pentru mărire) – prețul grâului oscilează pe parcursul unui an agricol, astfel că, cele mai scăzute prețuri de tranzacționare la grâul de panificație au fost înregistrate în perioada de recoltare și în lunile de imediat după recoltare, când există pe piață o cantitate însemnată de cereale, iar fermierii sunt forțați de circumstanțe să vândă chiar din câmp din cauza faptului că nu au unde și nu își permit să-l depoziteze în condiții corespunzătoare.

    Din analiza efectuată se poate observa faptul că, prețul grâului înregistrează o scădere semnificativă a prețului, începând cu lunile aprilie, mai și iunie, când fermierii sunt forțati să vândă grâul pe care îl mai au în depozit, pentru a elibera spațiul pentru noua cultură.

    August, septembrie și octombrie – preț scăzut

    Grâul de panificație calitatea I a fost tranzacționat în portul Constanța (FOB – Free On Bord) în luna august a anului 2014, cu un preț de 180 euro/tonă. O lună mai târziu, prețul de tranzacționare a scăzut, ajungând la un preț de vânzare de 179 euro/tonă. În luna octombrie prețul grâului comercializat a înregistrat o scădere față de luna august, ajungând să fie vândut la un preț de 178 euro/tonă.

    Noiembrie, decembrie, ianuarie – preț bun

    Prețurile de tranzacționare a grâului de panificație calitatea I transmise de Bursa Română de Mărfuri pentru lunile noiembrie 2014, decembrie 2014 și ianuarie 2015, au cunoscut o evoluție ascendentă. Astfel că în luna noiembrie, prețul de vânzare al grâului în portul Constanța a ajuns la 201 euro/tonă, cu 10,4% mai ridicat față de luna august. În luna următoare prețul grâului își continuă evoluție ascendentă, astfel că, ajunge să fie tranzacționat cu 5 euro/tona, mai mult decât în luna noiembrie.

    Luna ianuarie a anului 2015 aduce cu sine un preț de vânzare al grâului de 215 euro/tonă, cu 16,27% mai mare, față de prețul de tranzacționare al grâului în luna august.

    Luna martie – preț record la grâu

    În luna februarie a anului 2015, prețul grâului înregistrează o ușoară scădere, fiind comercializat, în portul Constanța la un preț de 204 euro/tona, cu 11 euro mai puțin față de prețul de vânzare din luna precedentă.

    Grâul de panificație calitatea I s-a vândut cel mai bine în luna martie, când prețul de tranzacționare în portul Constanța a ajuns la 227 euro/tonă, cu aproape 21% mai ridicat față de prețul înregistrat în luna august a anului 2014.

    Aprilie, mai și iunie – prețul cel mai mic

    În luna aprilie a anului 2015, grâul a fost tranzacționat în portul Constanța la un preț de 203 euro/tona, cu 11% mai mic, față de prețul cu care s-a vândut grâul în luna martie.

    În lunile mai și iunie, prețul grâului continuă să scadă, astfel că la nivelul lunii mai, prețul de vânzare al grâului în portul Constanța a fost de 171 euro/tona, cu 25% mai mic față de luna martie. În luna iunie prețul grâului înregistrează o scădere a prețului, ajungând să fie comercializat cu 160 euro/tona, cu 67 euro mai puțin față de luna martie.

    În iulie 2015, prețul grâului a plecat de la 140 euro/tona

    Chiar zilele în care fermierii erau în toiul secerișului, prețul de valorificare al grâului era foarte mic. Potrviti datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, traderii de cereale ofereau prețuri diferite indiferent de zona geografică din care se cumpăra recolta. Astfel, pentru cerealele achiziționate din Muntenia, se oferea, luna trecută un preț ce pleaca de la 670 lei/tona și putea ajunge la 720 lei/tona. În timp ce în Oltenia, cotațiile erau situate ceva mai jos, cerealele se cumpărau în această zonă a țării la prețuri ce porneau de la 630 lei/tona și ajungeau la 680 lei pe tonă vândută.

    În partea de est a țării, grâul se vindea luna trecută circa 670 lei/tona, nu mai mult de 700 lei/tonă, în funcție de calitatea și distanța dintre zona de cumpărare a cerealelor și portul Constanța.

    În Banat, prețul grâului era mult mai mic, ajungând să se cumpere o tonă de grâu cu un preț ce pleaca de la 600 lei/tona și putea ajunge până la maxim 650 lei/tona. Grâul din această zonă se vindea cu mult sub minimile altor zone geografice din țară din cauza faptului că Banatul se află la o distanță destul de mare față de portul Constanța, iar costurile de transport sunt suportate din buzunarul celui care vinde.

    August a menținut prețul jos

    Prețul grâului la început de august, adică imediat după recoltare, nu a cunoscut schimbări spectaculoase. Astfel, în Săptămâna 32, la portul Constanța, o tonă de grâu de panificație FOB aavea un preț de 175/165 de euro. Aceeași cantitate de cereale, dar în Ucraina și Rusia, se vindea cu 174 de euro, în timp ce francezii vindeau cu 172 de euro.

    Vânzarea grâului în martie aduce un plus de 50 euro/tonă

    Din analiza Agrointeligența reiese că luna martie este perioada în care este cel mai rentabil ar fi să vinzi grâul. Practic, profitul rezultat crește cu 50 euro la tona de grâu, comparativ cu vânzarea cerealelor chiar la recoltare. Singura problemă este că pentru a vinde abia primăvara, fermierul trebuie să poată păstra cerealele în condiții de siguranță, deci e nevoie de un spațiu de depozitare special amenajat și dotat corespunzător.

    Pentru a putea păstra grâul în condiții optime, există două variante:
    1. Construirea unor spații/silozuri de depozitare a cerealelor;
    2. Depozitarea cerealelor în silozurile private.

    Investiția într-un siloz depășește un milion de euro

    Este de preferat ca fermierul să dețină propriul siloz pentru a vinde grâul atunci când se oferă pe piață prețul cel mai bun. Este cel mai eficient așa, dar din păcate investiția într-un siloz de cereale performant depășește un milion de euro, pentru o capacitatea de 8.000 tone. Suma investită este însemnată și chiar dacă se accesează fonduri europene, agricultorul trebuie să dispună de resurse financiare pentru a asigura cofinanțarea.

    Cât costă să depozitarea la privați și care este profitul final

    Depozitarea cerealelor la privați este o altă variantă care poate ajuta fermierul sp vândă recolta de grâu atunci când prețul de pe piață este situat la un nivel acceptabil. Pentru depozitarea privată, costurile nu sunt unele foarte ridicate. Astfel că pentru recepția mărfii la silozul privat se percepe o taxă cuprinsă între 1,5-2 euro/tonă, iar depozitarea efectivă a unei tone de grâu, îl costă pe fermier, în jur de 1,6-2 euro/lună.

    La un calcul simplu, dacă se depozitează grâul de la recoltat și până în luna martie, când prețul de vânzare este cel mai ridicat, vei avea un cost total cu depozitarea de 18 euro pentru o tonă de grâu. Dacă alegi să îți depozitezi grâul și să-l vânzi în luna martie, din cei 50 euro pe care îi câștigi în plus la tona de grâu, scăzând costul cu depozitarea, vei obține 32 euro/tona în plus, față de prețul de vânzarea din luna recoltării grâului.

    Notă: Acest articol folosește date publicate de către Bursa Română de Mărfuri, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcțiile Agricole și firme de specialitate. Trebuie avut în vedere că aceste calcule sunt făcute pentru perioada august 2014 – august 2015 și că nimic nu este sigur pe piața cerealelor. Mai ales prețul!


    Te-ar mai putea interesa

    Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor! Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces

    Ultimele știri

    Posturi de șefi, tăiate la Casa de Comerț Unirea Șeful ANSVSA, Alexandru Bociu, s-a ținut de cuvânt! Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate! APIA – anunț ACUM! Fermierii care au în conturi prima tranșă din subvenții!