Atenţie, piaţă saturată! Nemţii plusează pe rapiţă în 2013
agrointeligenta.ro -Vremea bună din această toamnă şi creşterea cererii i-au determinat pe fermierii germani să suplimenteze suprafaţa destinată culturii de rapiţă
Rapiţa este una dintre cele mai importante plante industriale şi de consum – fiind (USDA 2000) a treia sursă de ulei vegetal la nivel mondial (după soia şi palmier) şi a doua de proteine vegetale (după soia). Rapiţa este regăsită atât în alimentaţia umană, în hrana animalelor cât şi în producţia de bodisel.
Suprafaţa semănată cu rapiţă în această toamnă de fermierii germani este cu 9,1% mai mare decât în campania precedentă, atingând un total de 1,419 milioane de hectare.
Potrivit UFOP, asociaţia germană a cultivatorilor de rapiţă, culturile sînt în acest moment în bună şi foarte bună condiţie.
Germania îşi împarte cu Franţa, prin rotaţie, primul loc în topul cultivatorilor europeni de rapiţă, cea mai importantă cultură de pe continent pentru producţia de ulei pentru consum alimentar şi a doua ca importanţă în alimentaţia animalelor şi producţia de biodisel.
Aproape o treime dintre cultivatorii germani de rapiţă şi-au vândut în avans recolta din 2013, în creştere faţă de anul trecut (27%). Trei pătrimi din recoltă este de obicei achiziţionată de producătorii de biodisel şi de nutreţ iar o pătrime de producătorii de ulei vegetal pentru industria alimentară.
Un motiv de îngrijorare şi nemulţumire pentru cultivatorii germani de rapiţă este noua politică a Comisiei în privinţa descurajării producţie de biocombustibil din culturi care pot fi destinate şi consumului uman şi animal, prin stabilirea unei cote de consum de maxim 5%.
Cultivatorii germani de rapiţă se tem că această politică îi va determina pe producătorii de biodisel să plece din Uniunea Europeană şi că ei vor trebui să îşi „exporte” recolta pe alte pieţe internaţionale unde se vor lovi de producători precum cei din SUA, Brazilia şi Argentina.